Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 23. 14:29 Vállalat

A világ legnagyobb tésztagyártója profitál a járványból

Idehaza szerencsére csak tavasszal volt jellemző a pánikvásárlás, de az Egyesült Államokban éppen most jelentkezik ennek egy újabb hulláma, párhuzamosan azzal, hogy a koronavírus-esetszámok a tavaszi és nyári csúcsokat is maguk mögött hagyták az országban.

Ahogy a hazai vásárlási roham kapcsán megírtuk, a lökésszerűen jelentkező kereslet igazából sem a kereskedők, sem a gyártók számára nem jó. Az utóbbiak között rövidebb távon mégis lehetnek olyanok, akik profitálni tudnak ebből a helyzetből – legalábbis akkor, ha működőképes marad az ellátási láncuk, és vannak szabad kapacitásaik a termelés felfuttatására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy kiugró növekedés, aminek most senki sem örülA felhalmozási láz megdobta a márciusi kiskereskedelmi forgalmat, de ennek nagyon nem örülhetnek a boltláncok, az élelmiszergyártók pedig végképp nem.

Az Economist cikke alapján ebbe a csoportba tartozik az olasz Barilla, a világ legnagyobb tésztagyártója és több kisebb versenytársa is. A 143 éves, családi kézben lévő vállalat alapvetően annak köszönhetően nőhetett ekkorára, hogy az olaszok évente és fejenként 23 kiló tésztát esznek meg – ezzel világcsúcstartók –, de az olasz tésztagyártók termelésük 60 százalékát exportálják, elsősorban Európába és Amerikába.

Az olasz statisztikai hivatal szerint az idei első félévben 30 százalékkal nőtt az ország tésztaexportja 2019 hasonló időszakához képest, ami kivételes teljesítmény. Ehhez persze az is kellett, hogy az élelmiszeripari cégek a tavaszi lezárás legszigorúbb időszakában is folytathatták működésüket. Ezek közé tartozott a tavaly 3,6 milliárd eurós forgalmú Barilla parmai központi üzeme is, ahol naponta ezer tonna tészta készül.

Csúcsra járatták a vállalat németországi termelését is, de a németek étvágyának kielégítéséhez jelentős importra is szükség van. Márciustól kezdve Parma és a Barilla fő német logisztikai bázisa, Ulm között heti két irányvonat közlekedett egyenként 490 tonna tésztával, 60 tonna szósszal és 50 tonna pestóval megrakva. Júniustól heti háromra növelték a gyakoriságát, de lehet, hogy hamarosan ez is kevés lesz. Ez a mennyiség egyébként adott idő alatt tésztából a németországi fogyasztás 22, szószból pedig a 39 százalékának felel meg.

Hosszabb távon természetesen az a kérdés a gyártók számára, hogy a megnövekedett kereslet akkor is fennmarad-e, ha már ismét mehetnek étterembe az emberek, és a legóvatosabbak sem lesznek feltétlenül rákényszerülve az otthoni főzésre. A Nemzetközi Tésztaszövetség mindenesetre optimista annak alapján, hogy a világ tésztafogyasztása az 1999-es 7 millió tonnáról húsz év alatt 16 millióra nőtt, és mivel olcsó, ugyanakkor változatosan elkészíthető ételről van szó, ezért a gazdasági visszaesés sem biztos, hogy kedvezőtlen a gyártók számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy a felhalmozókat kell hibáztatni, ha hiánycikk lett valamibőlMi a közös a banánban és a WC-papírban? Az, hogy nem ugyanolyat eszünk-használunk otthon, mint azon kívül, és ez most ellátási válságot okoz sok országban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat barilla felhalmozás járvány olasz konyha Olaszország tészta vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.