Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 23. 14:29 Vállalat

A világ legnagyobb tésztagyártója profitál a járványból

Idehaza szerencsére csak tavasszal volt jellemző a pánikvásárlás, de az Egyesült Államokban éppen most jelentkezik ennek egy újabb hulláma, párhuzamosan azzal, hogy a koronavírus-esetszámok a tavaszi és nyári csúcsokat is maguk mögött hagyták az országban.

Ahogy a hazai vásárlási roham kapcsán megírtuk, a lökésszerűen jelentkező kereslet igazából sem a kereskedők, sem a gyártók számára nem jó. Az utóbbiak között rövidebb távon mégis lehetnek olyanok, akik profitálni tudnak ebből a helyzetből – legalábbis akkor, ha működőképes marad az ellátási láncuk, és vannak szabad kapacitásaik a termelés felfuttatására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy kiugró növekedés, aminek most senki sem örülA felhalmozási láz megdobta a márciusi kiskereskedelmi forgalmat, de ennek nagyon nem örülhetnek a boltláncok, az élelmiszergyártók pedig végképp nem.

Az Economist cikke alapján ebbe a csoportba tartozik az olasz Barilla, a világ legnagyobb tésztagyártója és több kisebb versenytársa is. A 143 éves, családi kézben lévő vállalat alapvetően annak köszönhetően nőhetett ekkorára, hogy az olaszok évente és fejenként 23 kiló tésztát esznek meg – ezzel világcsúcstartók –, de az olasz tésztagyártók termelésük 60 százalékát exportálják, elsősorban Európába és Amerikába.

Az olasz statisztikai hivatal szerint az idei első félévben 30 százalékkal nőtt az ország tésztaexportja 2019 hasonló időszakához képest, ami kivételes teljesítmény. Ehhez persze az is kellett, hogy az élelmiszeripari cégek a tavaszi lezárás legszigorúbb időszakában is folytathatták működésüket. Ezek közé tartozott a tavaly 3,6 milliárd eurós forgalmú Barilla parmai központi üzeme is, ahol naponta ezer tonna tészta készül.

Csúcsra járatták a vállalat németországi termelését is, de a németek étvágyának kielégítéséhez jelentős importra is szükség van. Márciustól kezdve Parma és a Barilla fő német logisztikai bázisa, Ulm között heti két irányvonat közlekedett egyenként 490 tonna tésztával, 60 tonna szósszal és 50 tonna pestóval megrakva. Júniustól heti háromra növelték a gyakoriságát, de lehet, hogy hamarosan ez is kevés lesz. Ez a mennyiség egyébként adott idő alatt tésztából a németországi fogyasztás 22, szószból pedig a 39 százalékának felel meg.

Hosszabb távon természetesen az a kérdés a gyártók számára, hogy a megnövekedett kereslet akkor is fennmarad-e, ha már ismét mehetnek étterembe az emberek, és a legóvatosabbak sem lesznek feltétlenül rákényszerülve az otthoni főzésre. A Nemzetközi Tésztaszövetség mindenesetre optimista annak alapján, hogy a világ tésztafogyasztása az 1999-es 7 millió tonnáról húsz év alatt 16 millióra nőtt, és mivel olcsó, ugyanakkor változatosan elkészíthető ételről van szó, ezért a gazdasági visszaesés sem biztos, hogy kedvezőtlen a gyártók számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy a felhalmozókat kell hibáztatni, ha hiánycikk lett valamibőlMi a közös a banánban és a WC-papírban? Az, hogy nem ugyanolyat eszünk-használunk otthon, mint azon kívül, és ez most ellátási válságot okoz sok országban.

Vállalat barilla felhalmozás járvány olasz konyha Olaszország tészta vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Fabók Bálint
2021. január 15. 16:32 Vállalat

Csak bolyonganak az emberek a plázákban, még karácsonykor is 50 százalékkal kellett akciózni a boltoknak

A plázák nem ürültek ki, de nagyon kevesen vásárolnak, sok kisebb üzlet bezárt, a nagyobbaknál gyakori, hogy már csak egy ember visz egy műszakot.

Jandó Zoltán
2021. január 15. 06:33 Közélet, Vállalat

Újabb százmilliókkal tömték ki a 2017-es vizes vb-t szervező, azóta csak botrányokat halmozó céget

Az évek óta botrányos körülmények között vergődő vállalatot a harmadik nekifutásra sem sikerült megszüntetni, újabb százmilliókat emésztett fel a működése.

Jandó Zoltán
2021. január 12. 16:43 Adat, Vállalat

Az óbudai vízilabda csapat Bugyiig megy uszodát építeni, hogy kaphasson rá 1,8 milliárdos támogatást

Ez lehet a felcsúti ifjúsági akadémia után a második legnagyobb beruházás az idén. A fejlesztés indokolt, csak az a furcsa, miért így kell megvalósulnia.

Fontos

Hajdu Miklós
2021. január 14. 16:32 Adat

Csehország és Szlovákia harmadik hullámot kapott a nyakába, mert az ünnepek előtt lazított

Az óvintézkedések korai lazítása azonnal és drámaian érezteti a hatását a járványgörbéken.

Stubnya Bence
2021. január 14. 05:51 Közélet

Olyan lemaradást okoz az iskolákban a távoktatás, amit hosszú évek alatt lehet csak ledolgozni

Minél szegényebb és fiatalabb egy diák, annál komolyabb lemaradást okozhat neki a távoktatás.

Mészáros R. Tamás
2021. január 13. 17:39 Világ

Mit akarhat Kína valójában a híres Övezet és út kezdeményezésével?

Peking a Világbankot meghaladó értékben finanszírozott világszerte kikötőket, hidakat, erőműveket és vasutakat, ám hirtelen megtorpant a beruházások üteme.