Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. november 23. 14:29 Vállalat

A világ legnagyobb tésztagyártója profitál a járványból

Idehaza szerencsére csak tavasszal volt jellemző a pánikvásárlás, de az Egyesült Államokban éppen most jelentkezik ennek egy újabb hulláma, párhuzamosan azzal, hogy a koronavírus-esetszámok a tavaszi és nyári csúcsokat is maguk mögött hagyták az országban.

Ahogy a hazai vásárlási roham kapcsán megírtuk, a lökésszerűen jelentkező kereslet igazából sem a kereskedők, sem a gyártók számára nem jó. Az utóbbiak között rövidebb távon mégis lehetnek olyanok, akik profitálni tudnak ebből a helyzetből – legalábbis akkor, ha működőképes marad az ellátási láncuk, és vannak szabad kapacitásaik a termelés felfuttatására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy kiugró növekedés, aminek most senki sem örülA felhalmozási láz megdobta a márciusi kiskereskedelmi forgalmat, de ennek nagyon nem örülhetnek a boltláncok, az élelmiszergyártók pedig végképp nem.

Az Economist cikke alapján ebbe a csoportba tartozik az olasz Barilla, a világ legnagyobb tésztagyártója és több kisebb versenytársa is. A 143 éves, családi kézben lévő vállalat alapvetően annak köszönhetően nőhetett ekkorára, hogy az olaszok évente és fejenként 23 kiló tésztát esznek meg – ezzel világcsúcstartók –, de az olasz tésztagyártók termelésük 60 százalékát exportálják, elsősorban Európába és Amerikába.

Az olasz statisztikai hivatal szerint az idei első félévben 30 százalékkal nőtt az ország tésztaexportja 2019 hasonló időszakához képest, ami kivételes teljesítmény. Ehhez persze az is kellett, hogy az élelmiszeripari cégek a tavaszi lezárás legszigorúbb időszakában is folytathatták működésüket. Ezek közé tartozott a tavaly 3,6 milliárd eurós forgalmú Barilla parmai központi üzeme is, ahol naponta ezer tonna tészta készül.

Csúcsra járatták a vállalat németországi termelését is, de a németek étvágyának kielégítéséhez jelentős importra is szükség van. Márciustól kezdve Parma és a Barilla fő német logisztikai bázisa, Ulm között heti két irányvonat közlekedett egyenként 490 tonna tésztával, 60 tonna szósszal és 50 tonna pestóval megrakva. Júniustól heti háromra növelték a gyakoriságát, de lehet, hogy hamarosan ez is kevés lesz. Ez a mennyiség egyébként adott idő alatt tésztából a németországi fogyasztás 22, szószból pedig a 39 százalékának felel meg.

Hosszabb távon természetesen az a kérdés a gyártók számára, hogy a megnövekedett kereslet akkor is fennmarad-e, ha már ismét mehetnek étterembe az emberek, és a legóvatosabbak sem lesznek feltétlenül rákényszerülve az otthoni főzésre. A Nemzetközi Tésztaszövetség mindenesetre optimista annak alapján, hogy a világ tésztafogyasztása az 1999-es 7 millió tonnáról húsz év alatt 16 millióra nőtt, és mivel olcsó, ugyanakkor változatosan elkészíthető ételről van szó, ezért a gazdasági visszaesés sem biztos, hogy kedvezőtlen a gyártók számára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem biztos, hogy a felhalmozókat kell hibáztatni, ha hiánycikk lett valamibőlMi a közös a banánban és a WC-papírban? Az, hogy nem ugyanolyat eszünk-használunk otthon, mint azon kívül, és ez most ellátási válságot okoz sok országban.

Vállalat barilla felhalmozás járvány olasz konyha Olaszország tészta vásárlás Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2021. október 20. 09:28 Vállalat

Fizetésképtelen az egykor agyontámogatott német fapados reptér, Frankfurt-Hahn

Nem csak a koronavírus-járvány okozta a vesztét, kérdéses, hogy valaha talpra tud-e állni a reptér.

Mészáros R. Tamás
2021. október 19. 15:57 Adat, Vállalat

Kevesebb dolgozó többet termel, egy sor ágazatot leszálkásított a járvány Magyarországon

Átnéztük 113 olyan ágazat vállalati eredményeit, ahol a járvány a nemzetközi tapasztalatok alapján súlyos hatásokkal járt. A foglalkoztatás a 90 százalékukban csökkent, de a bevétel sok területen nőtt.

Torontáli Zoltán
2021. október 19. 11:59 Vállalat

Közelít Magyarországhoz, Bécsben is nyit a futárcég, amely tíz perc alatt kiszállít mindent

A Gorillas egy felvásárlás kapcsán kerül Bécsbe.

Fontos

Pálos Máté
2021. október 21. 11:47 Világ

Közel állunk ahhoz, hogy az űrből azt is észrevegyük, ha egy tehén elböfögi magát

A műholdas károsanyag-kibocsátás megfigyelés lehetőségeket ad a nagyhatalmaknak arra is, hogy egymásra vagy kisebb országokra mutogassanak, ha a bolygó tönkretétele kerül szóba.

Hajdu Miklós
2021. október 20. 15:54 Adat

Márki-Zay ott szerepelt jobban, ahol magasabb fokú az iskolázottság és a gazdasági aktivitás

Az előválasztás győztese a társadalmi-gazdasági szempontból kedvezőbb helyzetben lévő megyékben, a fővárosban pedig a kormánypártibb körzetekben szerepelt jól.

Jandó Zoltán
2021. október 20. 12:55 Adat

Intő romániai helyzet: csak a halál árnyékában szűnik meg az oltásellenesség

Nyáron még nem tudtak mit kezdeni a lejáró vakcinákkal, most, hogy katasztrofális a helyzet, hirtelen a hétszeresére ugrott a beadott oltások száma.