Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. szeptember 2. 06:51 Vállalat

Felértékelték a TV2-t, amin 10 milliárdot keresett Andy Vajna volt cége

Nagyjából 21 milliárd forintért cserélhetett gazdát a TV2-t és a csoport további tucatnyi csatornáját fenntartó cég 75 százalékos részvénycsomagja – derül ki a korábban Andy Vajna tulajdonában álló Magyar Broadcasting Co. Zrt. (MBC) tavalyi beszámolójából. Utóbbi vállalat ugyan a háttérben már évekkel ezelőtt eladta a TV2-t, a filmmogul haláláig azonban mégis a TV2 Média Csoport Zrt. anyacégeként működött.

Hatszoros áron

Az MBC a napokban közzétett beszámolója szerint tavaly közel 11,6 milliárd forintos adózott eredményt ért el, aminek nagy részét, majdnem 11 milliárd forintot, egy nem részletezett részesedés értékesítésének nyeresége adta. A korábbi és a mostani éves jelentések alapján azonban teljesen egyértelmű, hogy a TV2 Média Csoport Zrt., egészen pontosan a cég háromnegyedének eladásából származik a profit.

A 75 százalékos pakettet 21 milliárd forint körüli összegért adhatta el az MBC. A cég azonban a teljes vállalatot 13,5 milliárd forintos értéken tartotta nyilván, így a tranzakción 10,8 milliárd forintot keresett*A 13,5 milliárdos nyilvántartott érték alapján a 75 százalékos pakett 10,13 milliárd forintot ért.. Az

ügylet így 28 milliárd forintra értékeli a TV2-csoportot, ami alapján igencsak felértékelődött a médiavállalkozás az elmúlt években.

A TV2 kormányközeli érdekeltségbe kerülése ugyanis 2013-ban kezdődött, akkor értékesítette az addigi külföldi tulajdonos, a német ProSiebenSat1 (P7S1) a teljes csoportot a cég menedzsmentjének. Valójában, mint azóta kiderült, a háttérben már akkor is Fidesz-közeli körök mozogtak, hiszen az akkor még a kormányzati akarattal szinkronban ténykedő Simicska Lajosnak a kezdetektől opciós szerződése volt a második számú hazai kereskedelmi csatorna mögött álló cégre.

A németek azonban a mostani ár töredékéért adták el magyar érdekeltségüket, amely már évek óta csak vitte a pénzüket, hasznot egyáltalán nem hajtott. A P7S1 éves jelentése szerint a vételár mindössze 14,7 millió euró, azaz akkori árfolyamon jóval kevesebb mint 5 milliárd forint volt, ráadásul a német társaság ezt is nagyrészt meghitelezte a vevőknek.

Andy Vajna valószínűleg már jóval nagyobb összegért vásárolta meg az akkor már kormányzati hirdetésekkel elég jól kitömött céget. Ám a filmmogulnak is elsősorban azért került sokba a csoport, mert minden korábban felhalmozott tartozást átvállalt, így az akkori becslések szerint 18-20 milliárd forintot fizethetett ki. A tényleges vételár azonban még ekkor is jóval kevesebb volt, vélhetően ezért is tartotta 13,5 milliárd forinton nyilván részesedését a MBC.

 

 

Mindez azt jelenti, hogy – ha elfogadjuk piaci alapúnak a tranzakciót, akkor – négy év alatt megduplázódott a csoport értéke. Bár ebben nyilván szerepet játszik, hogy időközben tíz új csatornát indított a TV2, de ennél sokkal fontosabb, hogy a korábban hosszú évekig masszívan veszteséges vállalkozás az elmúlt két évben már milliárdos nyereséget termelt.

Dől az állami pénz

A fordulat nem független attól, hogy a csoport csatornáira ömlenek az állami hirdetések. A Kantar Media adatai szerint a főcsatornán a 2013-as tulajdonosváltás előtti években listaáron csak 2-3 milliárd forintot költöttek reklámokra az állami szereplők, Andy Vajna feltűnését követően azonban már tízszer ennyit.

 

Az árat azonban így sem könnyű úgy kezelni, mintha ténylegesen piaci tranzakcióról lenne szó. Egyrészt azért, mert – ahogy arról tavaly beszámoltunk – ténylegesen már évek óta nem Andy Vajna volt a TV2 tulajdonosa, a filmmogul már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnek. Egészen pontosan egy olyan cégnek, a Businesshelp Kft.-nek, amely akkor még egy cinkotai nő tulajdonában állt, ám Andy Vajna halálát követően nagyon hamar feltűnt mögötte a Takarékbankot irányító Vida József, illetve rajta keresztül Mészáros Lőrinc üzleti köre.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegmutatjuk, ki áll most a TV2 mögött, de hamarosan elrejtőzhet a tulajdonosÚgy tűnik, lezárult a TV2 valójában már 2016-ban megindított eladása. Az új tulajdonos első intézkedése az volt, hogy lehetővé tegye a végső haszonélvezők elrejtőzését.

A BusinessHelp Kft., amely korábban csak előlegként fizette ki a 20 milliárd forinthoz közeli vételárat, ekkor vette nevére a TV2 75 százalékát. A piaci tranzakciót pedig az kérdőjelezi meg, hogy az előleg a jelek szerint nem egy előre kialkudott ár volt, a korábbi években fokozatosan kapta meg az összeget az MBC. Épp ezért igencsak úgy tűnt, hogy valójában ebből finanszírozták a TV2 veszteségeit, majd, amikor eljött az idő, az előleget becserélték a 75 százalékért.

Egyébként a maradék 25 százalékos pakett is a BusinessHelpé, csak közvetve több vállalaton keresztül. A TV2 mögé ugyanis a legutóbbi tulajdonosváltásnál egy elég komplex cégháló épült ki, ahol a végső magánszemély tulajdonos ráadásul sikerrel maradt homályban. A teljes cégháló mögött ugyanis egy bizalmi vagyonkezelő áll. Ez ugyan Vida József és takarékbankos üzlettársai tulajdona, de mint bizalmi vagyonkezelő nem a tulajdonosok, hanem valaki másnak a vagyonát kezeli.

 

A vagyont biztosító magánszemély kiléte ilyenkor ritkán derül ki, de ez sem példa nélküli. A szintén kormányközeli Pesti TV kábelcsatornát indító Progress Média Hungary Kft. egyik tulajdonosa például egy olyan bizalmi vagyonkezelő, amely Mészáros Lőrinc pénzét kezeli.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVaszily Miklós, akitől az Indexet féltik, Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacégetMészáros Lőrinc azóta nem húzott nagyot a médiapiacon, hogy ingyen és bérmentve átadta médiabirodalmát a fideszes médiaalapítványnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Andy Vajna BusinessHelp TV2 Vida József Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.