Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 29. 06:34 Közélet

Vaszily Miklós, akitől az Indexet féltik, Mészáros Lőrinc pénzével indított új médiacéget

Egy olyan bizalmi vagyonkezelővel birtokol felesben egy vadiúj médiacéget Vaszily Miklós, amely Mészáros Lőrinc pénzét forgatja, és amelynek a kedvezményezettje is a felcsúti milliárdos. A májusban bejegyzett Progress Média Hungary Kft. nevű vállalatba alig két hete félmilliárd forintot tettek be tulajdonosai. A végső pénzforrást elrejtő struktúra és az időzítés az előző napok Index körüli fejleményeinek fényében elég érdekes, még akkor is, ha az új vállalat a főtevékenysége alapján nem az online, hanem a tévés piacon fog ténykedni.

Az elmúlt hónapok legfontosabb médiapiaci fejleménye egyértelműen az Index szerkesztőségének előző vasárnapi bejelentése, amely szerint úgy látják, hogy veszélybe került a szerkesztőség függetlensége. A cikk megjelenéséhez vezető céges intézkedések és tervek mögött a piacon egyértelműen azt a Vaszily Miklóst sejtik, aki március végén maga jelentette be, hogy megszerezte az Index hirdetéseit és pénzügyeit menedzselő Indamedia Kft. 50 százalékos részesedését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Index nélkül tényleg nem maradna sok a szabad internetből MagyarországonA legnagyobb magyar internetes újság politikai befolyás alá kerülése megrendítő pofont adna az egész nyilvánosságnak.

Egy ilyen folyamat véghezvitele Vaszilytól egyáltalán nem állna távol, hiszen az elmúlt években Liszkay Gábor mellett ő volt a kormányközeli média egyik legfontosabb építője.

  • A vezetése alatt távolították el Sáling Gergőt az Origo éléről, amit követően megindult a portál propaganda lappá válása,
  • három évig irányította a közmédiát közvetlenül annak átalakítása után, közben
  • vezette a Mészáros Lőrinc, majd a fideszes médiaalapítvány tulajdonában lévő Echo TV-t,
  • jelenleg pedig a TV2 igazgatóságának elnöke.

Ezért önmagában jelzésértékű volt, amikor Vaszily feltűnt az Index körül. Igaz, az Indamedia, aminek a kormányzati médiaember a felét megszerezte, csak közvetett csatornákon tud befolyást gyakorolni az Index kiadójára: ez a cég folyósítja az Index bevételeit, irányít számos kapcsolt vállalkozást a blog.hu-tól a Totalcarig, és birtokolja azt a céget, amely az Indexet tulajdonló alapítványt alapította. Vaszily egyébként eleve egy kormányközeli médiavállalkozót, Oltyán Józsefet váltja az Indiamedia fele részének tulajdonosaként.

Vaszily tulajdonjogát azonban a lassan három hónappal ezelőtti nagy bejelentés ellenére a múlt hétig az Indamediában sem jegyezték be. Éppen ezért utánanéztük a cégnek, illetve annak, hogy a nagy átalakítónak milyen egyéb médiapiaci kötődései vannak.

Így bukkantunk a Progress Média Hungary Kft-re, amely hiába alig több, mint másfél hónapos cég, így is túl van már néhány érdekes cégjogi tranzakción. A vállalatot eredetileg Vaszily egy olyan céggel közösen alapította, amelynek egyik tulajdonosa Alcsútdoboz fideszes alpolgármestere, Tima János, a másik pedig a Mészáros Lőrinc tőzsdei birodalmához köthető CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. igazgatósági tagja, Fedák István.

Tima és Vaszily közös üzletelése annyira nem meglepő, hiszen az alcsútdobozi alpolgármester amellett, hogy Mészáros Lőrinc több cégében is szerepet vállal, közben a TV2 igazgatóságában is bent ül Vaszily mellett.

Csakhogy Tima és Fedák közös cége csak egy rövid ideig volt tulajdonos, június 8-án eladta a részesedését az akkor épp egy hónapos vállalatban. A vevő a Bizalom Vagyonkezelő Kft. volt, amely – amint ez a nevéből is látszik – egy úgynevezett bizalmi vagyonkezelő, azaz egy olyan cég, amely a rábízott vagyont kezeli, úgy, hogy jellemzően nem derül ki, hogy ki adta a pénzt, és ki az egész elrendezés kedvezményezettje. Egy teljesen zavaros cégjogi ügylet végén egy ugyanilyen cég szerezte meg a TV2-t is valamikor tavaly, azaz ez a tulajdonosi forma egyáltalán nem ismeretlen a magyar sajtóban.

A Bizalom Vagyonkezelő tulajdonosa sokáig egy személyben Nagy László volt, aki egy szekszárdi vállalkozó. Pár héttel az adásvétel előtt azonban ebbe a cégbe is beszállt Tima János.*Tima azóta el is adta a részesedését, igaz, ezt még nem jegyezték be cégbíróságon. Itt azonban magának a cégnek kevésbé fontos a tulajdonosa. Sokkal érdekesebb, hogy ki az úgynevezett vagyonrendelő, aki a pénzt adja bizalmi vagyonkezelőnek, és ki a kedvezményezett, aki a hasznokat élvezi.

Ez az, ami általában nem szokott kiderülni, nem véletlenül bizalmi vagyonkezelés a tevékenység neve. Ezúttal azonban a cég valamilyen okból*Vélhetően, hogy igazolja bizalmi vagyonkezelői jogosultságát. benyújtott egy olyan jegybanki hatósági bizonyítványt a cégbíróságra, amelyben minden szereplőt nevesítenek. A június 2-i keltezésű dokumentum szerint pedig magának a cégnek a tulajdonosa valóban Tima és Nagy, a vagyonrendelő és a kedvezményezett azonban Mészáros Lőrinc.

Ez azt jelenti, hogy a cég, amely a TV2-t vezető és az Index hátterében megjelent Vaszily Miklóssal közösen birtokol egy médiavállalkozást, a felcsúti milliárdos vagyonát kezeli.

Méghozzá nem is keveset, hiszen azt követően, hogy a Bizalom Vagyonkezelő megjelent tulajdonosként a Progress Médiában, rögtön beletett a cégbe 500 millió forintot. Ezért ráadásul nem is kért sokat, mindössze annyit, hogy a korábban 46,7 százalékos részesedése 50 százalékra emelkedjen. Azaz jelenleg Vaszily és a Mészáros Lőrinc százmillióit kezelő cég fele-fele arányban birtokolja a jelentős likviditással rendelkező vállalatot.

Ezen a ponton érdemes megemlíteni, hogy a bizalmi vagyonkezelésnek ugyan nagy előnye, hogy elrejtheti a pénz forrását, de közben be is korlátozza a vagyont biztosító mozgásterét, hiszen a vagyonrendelő elvileg jogszabály szerint nem utasíthatja a vagyonkezelőt. Más kérdés, hogy a felek közötti szerződésben ezt a kérdést kezelni lehet, és ezt a szerződést nem kell nyilvánosságra hozni.

Az nem teljesen egyértelmű, hogy mire készül a pénzel a Progress Média. A céget megkerestük, és a vállalkozás ügyvezetője, Kovács Gergely – aki egyébként az egyik a közmédia és a TV2 csoport reklámjait értékesítő Atmedia anyacégének, a Visus Investnek is az ügyvezetője – szűkszavú válaszában elmondta, hogy sem az Index vagy az Indamedia, sem a TV2 körül nem fog szerepet vállalni a Progress Média, és a cég tévéműsor gyártásra készül.

Mészáros Lőrinc személyes feltűnése mindenesetre komoly fordulat, ilyenre ugyanis nem igazán volt példa azóta, hogy a felcsúti milliárdos ingyen és bérmentve átadta médiabirodalmát a fideszes médiaalapítványnak.

Megkerestük az ügyben a Bizalom Vagyonkezelőt is, és sikerült is elérnünk Nagy Lászlót, ő azonban nem kívánt arról nyilatkozni, milyen médiapiaci terveik vannak. A Mészáros csoportnál pedig – akiktől egyebek mellett azt kérdeztük, hogy hány befektetési alapban, magántőkealapban, bizalmi vagyonkezelőben, befektetési alapkezelőben van érdekeltsége Mészáros Lőrincnek – azt válaszolták, hogy a kérdéseinkre a válaszok nyilvánosan elérhetőek. Ez alól a zárt magántőkealapok képeznek kivételt, amelyekre azonban általánosságban igaz: nem nyilvánosak, hogy kiknek a pénzét kezelik. Így ezekkel kapcsolatban értelemszerűen ők sem rendelkeznek információkkal.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet index Mészáros Lőrinc Vaszily Miklós Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Stubnya Bence
2024. március 14. 17:04 Közélet

Aláírták a rákosrendezői ingatlanfejlesztés szerződését, a főváros kikéri a budapestiek véleményét

Február közepén megindult a projekt előkészítése, a környékbeli szolgálati lakásokban lakók 30 napot kaptak arra, hogy új lakóhelyet találjanak maguknak.

Stubnya Bence
2024. március 14. 13:33 Közélet

Lakhatási támogatással és munkásszállókkal próbálja enyhíteni a munkaerőhiányt a kormány

Két intézkedést is bejelentettek az elmúlt időszakban, a cél a belső munkaerőtartalékok hatékonyabb kiaknázása.

Fontos

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.