Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. október 8. 12:50 Élet

Két hibát is kijavítottak az Index új urai

Két fontos fejlemény is történt az utóbbi időben az Index körüli cégjogi hercehurcában. Először is kijavította a korábban üres alapítványi beszámolóját az Index.hu tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány. Másrészt pedig a Cemp-x Zrt. újra megtartotta közgyűlését, ahol Oltyán József és Ziegler Gábor átvette a céget, ám a cégbíróságra leadott dokumentumokban gépelési hibák történtek. (Mindkét ügyben eredetileg a G7 hívta fel a figyelmet a hibákra.)

 

A Magyar Fejlődésért Alapítvány kijavított beszámolójából – ami szeptember 28-án került fel a bíróság honlapjára – kiderült, hogy 270 millió forint szerepel az eszközök között a befektetett eszközök soron. Ez feltehetőleg az Index.hu Zrt-t takarja, ennyiért könyvelhették a legolvasottabb magyar internetes újság kiadóját.

Ugyanakkor a javított alapítványi beszámolóból az is kiderül, hogy az Index.hu nem adományként került az alapítványhoz, amikor a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Pro-Ráta Zrt. tavaly tavasszal lehívta az opciós jogot. Az alapítvány ugyanis egy az Index könyvelési értékével megegyező, 270 millió forintos rövid lejáratú tartozást is nyilván tartott. Mindenesetre érdekes, hogy ez a tartozás – amelyről az Index dolgozói is csak szeptemberben értesültek – egy hiba folytán maradt egészen mostanáig titokban.

A 270 milliós tartozás lehet az, amire Oltyán, Ziegler és Bodolai a felvásárlást követő nyilatkozataiban utaltak, és ami miatt szükségesnek ítélték meg, hogy megvásárolják az alapítványt alapító NP Nanga Parbat Zrt.-t*Ezt a céget Oltyán és Ziegler nyilatkozataik szerint megvették a Cemp-x-en és annak egyik leányvállalatán keresztül, bár ennek a cégbíróságon nem látni nyomát – de mivel zrt.-ről van szó, ezért ez nem is szokatlan., mivel, mint állították, ez a Nyerges Zsolt felé tartó Simicska-birodalom felé állt fenn. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy mi történt ezzel a tartozással, hogyan váltotta ki őket a Nyerges-cégtől az Oltyán-Ziegler-csoport. Erre elvileg többféle lehetőség is van, az eredményt tekintve például az is elképzelhető, hogy most már az új Cemp-x-tulajdonosoknak tartozik a Magyar Fejlődésért Alapítvány, ahogy az is, hogy az NP Nanga Parbat Zrt.-n keresztül tettek tőkét az alapítványba, és így fizették ki a tartozást. Az NP Nanga Parbat azért is fontos cég, mert az MFA alapítójaként akár változásokat is érvényesíthet az alapítvány kuratóriumában, így az Index.hu működését is befolyásolhatja.

Megismételt közgyűlés

Eközben most már olvashatóak a cégbíróságon azok a dokumentumok, amelyek a Cemp-x Zrt. gépelési hibák miatt megismételt közgyűléséről szólnak. Eszerint már aznap, szeptember 25-én megtartották a rendkívüli közgyűlést, amikor kora este megjelent a cikkünk, amiben felhívtuk a figyelmet a szeptember 18-i közgyűlésen történt hibára (a jelenléti íven ugyanis akkor rosszul számolták össze a részvényeket).

Ez most már sikerült, tehát hivatalosan is 51-51 szavazata van Oltyánnak és Zieglernek (Oltyánnál 1 ötven szavazatot érő A részvényből és 1 B részvényből, Zieglernél 51 B részvényből áll ez össze), egy részvényt pedig közösen birtokolnak. Az új közgyűlés érdekessége, hogy ezúttal – szemben a korábbi közgyűléssel – nem Oltyán József, hanem Ziegler Gábor képviselte kettejük közös részvényét. (Korábban azt írtuk, hogy valószínűleg egy szindikátusi szerződés rendezi kettejük viszonyát, ugyanakkor az a tény, hogy Oltyán képviseli a közös részvényt, arra utal, hogy nézetkülönbség esetén az ő akarata dönt.) Azt ugyanakkor továbbra sem tudni hivatalos forrásból, hogy Oltyán és Ziegler honnan jutottak ahhoz a hitelhez, amiből megvásárolták a Cempet, illetve az Index.hu tulajdonosának alapítóját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSpéder Zoltán kiüríti a CEMP-et, és egy csomagba teszi fontos érdekeltségeitÚj céget alapított, és kiadóvállalatának maradékát ott vonja össze Spéder Zoltán. Előállt egy olyan tulajdonrésszel is, amiről eddig nem is volt nyilvános, hogy az övé.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOltyán József szava dönt az Index ügyeiben, de valamit elrontottakA kormánypárti médiavállalkozó a jelek szerint hajszálnyival erősebb pozícióban van. De meglepően sok a cégjogi hiba az Index körül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet index.hu magyar fejlődésért alapítvány oltyán józsef ziegler gábor Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.