Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 11. 14:33 Pénz

Spéder Zoltán kiüríti a CEMP-et, és egy csomagba teszi fontos érdekeltségeit

Tulajdonost váltott a Közép-Európai Média és Kiadó (CEMP) legtöbb eszköze, igaz, a vagyonelemek látszólag Spéder Zoltán egyik zsebéből kerültek csak a másik zsebébe. Az új tulajdonos társaság, a Spéder által a nyáron alapított Silhouette Capital Management Kft. a közelmúltban egy másik, több milliárd forint értékű részvénycsomaggal is gazdagodott, derült ki cégbírósági iratokból.

Az egyik legnagyobb magyar online kiadóvállalat, a CEMP legtöbb eszköze már 2017 májusában átkerült a CEMP egy leánycégéhez, a Cemp-X Online Zrt.-hez. Ezek között voltak a Totalcar, a Dívány.hu, a Femina, a Napi.hu és a Port.hu kiadócégei. Októberben ide került még egy CEMP-cég, idén nyáron pedig CEMP talán legfontosabb cége, a kiadócsoport bevételeit csatornázó CEMP SH Kft., azaz a saleshouse.

A CEMP korábbi zászlóshajója, az Index.hu Zrt. érdekes körülmények között, egy opciós szerződés érvényesítése után került át 2017. áprilisában Simicska Lajos Pro-Ráta Zrt. nevű cégéhez, hogy aztán egyetlen nap alatt továbbkerüljön egy alapítványhoz. Két másik ismert CEMP-céget, a Portfolio.hu-t  kiadó Net Médiát, valamint az Inforádió működtetőjét a cégek vezetői vásárolták ki.

Az Index tulajdonváltása ellenére megmaradt a szoros együttműködés az Index és a CEMP között, a legnagyobb magyar online újság hirdetéseit továbbra is CEMP szervezi. Ez nehezen is lehetne másként, mert értesüléseink szerint hosszú távú szerződés köti össze az újságot és a saleshouse-t, amit még abban az időben kötöttek, amikor mindkét cég Spéder Zoltán tulajdonában állt. További érdekesség egyébként, hogy az Index.hu Zrt.-t elvileg birtokló alapítvány, a Magyar Fejlődésért Alapítvány tavaly év végi mérlegében nem szerepelt, hogy bármit is birtokolna 546 ezer forint készpénzen kívül. Erről megkérdeztem Bodolai Lászlót, az alapítvány kuratóriumi elnökét, aki válaszában adminisztratív zavarra utalt.

Spéder Zoltán Cemp-X részvénycsomagja augusztus végén került át a Silhouette Capitalhoz, és ezt egy hete, szeptember 3-án jegyezték be a cégbíróságon.

Spéder tőkeemelés formájában apportálta a Cemp-X részvényeket a Silhouette-be, így annak törzstőkéje 4,047 milliárd forinttal emelkedett.

De ez még nem minden, ugyanis pár napja újabb bejegyzési kérelem érkezett be a cégbíróságra, Spéder ezúttal a Dorsum Informatikai Zrt.-ben lévő 1287 darab részvényét is apportálná a Silhouette-be. Ez a részesedés a tavaly 4 milliárdos árbevétellel és 700 milliós nyereséggel záró pénzügyi informatikai fejlesztőcég 51 százalékos tulajdonrésze, a csomagot 2,9 milliárd forintos értéken apportálták Spéder új vagyonkezelőjébe. Így néhány hét alatt 6,9 milliárd forintra nőtt a Silhouette vagyona. Eddig egyébként nem tüntették fel Spédert a részvényesek között a Dorsumban, és a sajtó sem írt arról, hogy tulajdonos lenne.

Mivel a piacon nagyjából egy hete köröznek pletykák a CEMP közelgő eladásáról, ezért érdekes pillanatban történtek a változások. Azt ugyan nem tudni biztosan, hogy miért rendezi át tulajdonát Spéder, de egy esetleges eladást ez mindenképpen megkönnyíthet.

Ugyanebben az időben egy másik, korábban államilag kedvezményezett üzletember, Simicska Lajos cégbirodalmának átadása éppen azért húzódik tovább a vártnál, mert minden egyes cég eladásánál külön le kell folytatni a cégbírósági eljárásokat, ami növeli a tranzakció adminisztratív terheit.

 

Spéderről egyébként hiába terjedt el, hogy bukott szereplő a magyar oligarcha-színtéren, miután le kellett mondania az FHB-Takarék-Posta integrációs álmairól, valójában továbbra is jelentős vagyont tart a többnyire A-betűvel kezdődő vagyonkezelő cégeiben. (Ennek köze lehet ahhoz is, hogy az FHB-s, takarékbankos körben lévő tulajdonáért a valós értéküknek megfelelő vételárat kaphatott az új vevőktől.)

Az Axialis Holdingon keresztül például birtokolja a legnagyobb magyar könyvkereskedő-lánc anyacége, a Libri-Shopline Zrt. 27 százalékát, az Apex Holding pedig egy Sasadi úti ingatlanfejlesztést finanszíroz. Vagyonkezelő cégeiben tavaly év végén 20 milliárd forintot meghaladó pénzeszközt és nagyjából ennyi további eszközt tartott, miközben cégeinek kötelezettségei 15 milliárd forint körül voltak.

 

A Spéderrel szemben a – korábban miniszterelnöki szinten támogatott – takarékintegráció idejéből származó gyanú alapján 2016 nyarán kezdődött nyomozásról legutóbb júniusban jött hír. Eszerint éppen máig, 2018. szeptember 11-ig hosszabbították meg a nyomozás határidejét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz cemp közép-európai média és kiadó silhouette capital management spéder zoltán Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.