Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 12:33 Vállalat

Amikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó elad

Az utóbbi hónapokban sok hírt lehetett arról olvasni, hogy több országban – köztük Magyarországon is – annyira megugrott az arany iránti kereslet, hogy elfogytak a rudak és lapkák, így már ékszereket vásároltak az emberek befektetési célból. Ennek megfelelően az arany árfolyama jó ideje nő, és ebből a nemesfém bányászatával foglalkozó cégek is profitálnak, a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyama jellemzően emelkedett az utóbbi hónapokban.

A leggazdagabb közép-európai üzletember, a cseh Petr Kellner csoportja – amely egyebek mellett a magyar Telenor 75 százalékos tulajdonosa is – ezt kihasználva megvált az orosz Polymetalban lévő részesedése egy részétől. Ahogy a cseh sajtó írja, a PPF az előző válság idején, 2008-ban szállt be az orosz bányászati társaságba, amelynek egy időben az egyik legnagyobb részvényese volt.

Egy ideje aztán elkezdte csökkenteni a részesedését, tavaly 4,5 százalékos részvénycsomagtól vált meg. A mai, Twitteren tett bejelentés szerint két napja további 2,6 százalékon adott túl, ezt követően még 3,9 százalékos pakett maradt a PPF-nél.

Az eladás egy aukció keretében történt a londoni értéktőzsdén – a Polymetal papírjait ide is bevezették a moszkvai börze mellett –, a vevők 12,5 millió részvényt vettek meg darabonként 15,75 fontos árfolyamon. Könnyen kiszámolható, hogy a PPF ezzel közel 197 millió fontra (majdnem 77 milliárd forint) tett szert. A vevők az aukció keretében közel 3 százalékkal olcsóbban jutottak a papírokhoz a keddi záróárhoz képest. A Polymetal árfolyama idén 36 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az új aranyláz, meg a minden korábbinál profibb hamisítványokReneszánszát éli a világban az aranyhamisítás, ami főleg az illegális drog- és fegyverkereskedőknek jó hír. A nyugati öntödék és az érintett bankok ellenlépéseket tesznek.

A 11,6 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly 2,25 milliárd dolláros árbevétel mellett 483 millió dollárt adózott nyereséget termelt. A cég fő profilja az arany és az ezüst bányászata, az utóbbi esetében a világ öt legnagyobb kitermelőjének egyike. Oroszország mellett Kazahsztánban és Örményországban is vannak bányái.

A PPF egy vegyes tevékenységű befektetési-vagyonkezelő csoport, érdekelt egyebek mellett a személyi kölcsönök folyósításában (Home Credit), a bankszektorban (Air Bank), a vasúti járművek és trolibuszok gyártásában (Skoda Transportation), az ingatlanpiacon, a biotechnológiában és a telekommunikációban. A norvég Telenor délkelet-európai érdekeltségeit 2018-ban vette meg, a magyarországi mobilszolgáltató vállalatban tavaly vásárolt 25 százalékos részesedést az állami Antenna Hungária.

Vagyona alapján az egykori keleti blokkban Petr Kellnert csak orosz üzletemberek előzik meg, a Bloomberg jelenleg 10,8 milliárd dollárra teszi a vagyonát, 2,1 milliárddal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt. Így is a világ 147-149. leggazdagabb embere hármas holtversenyben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

Vállalat arany aranybánya Petr Kellner PPF Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2022. augusztus 18. 14:08 Vállalat, Világ

Az Aldi és a Lidl középső soros termékei az infláció áldozataivá váltak

Az infláció elvitte a keresletet, Németországban vissza kell fogni a kínálatot.

Stubnya Bence
2022. augusztus 18. 12:09 Vállalat

Hiába kapott mentőcsomagot, megint a fizetésképtelenség határán a német állami gázcég

A cég az orosz gázszállítások letekerése miatt megint közel került a fizetésképtelenséghez.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 17. 08:59 Vállalat

Az ország egyik legnagyobb foglalkoztatója lett a kormányközeli takarítócég

A jelek szerint nem csak a legnagyobb foglalkoztatók egyike a B+N Zrt, de az egyik legnagyobb árbevételű, és nyereségű cég is az országban.

Fontos

Bucsky Péter
2022. augusztus 20. 04:34 Pénz

Százmilliárdokat veszít a magyar lakosság az infláció miatt havonta

Az államadósság finanszírozásában is egyre nagyobb szerep jut a lakosságnak.

Pálos Máté
2022. augusztus 19. 08:54 Világ

Furcsán alakult az Ukrajnát elhagyó első gabonaszállító hajó története

A Razoni tavaly három olyan utat tett meg, amelyiken kikapcsolta a jeladóját, a műholdképek szerint ilyenkor Szíriában dokkolt. 

Jandó Zoltán
2022. augusztus 19. 06:32 Világ

Másfél éve nem jött annyi gáz Magyarországra, mint augusztus első három hetében

Ráadásul hetek óta szinte a teljes mennyiség az országban marad, igaz, az elmúlt néhány napban voltak szállítások az egyik szomszédunk felé.