Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 12:33 Vállalat

Amikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó elad

Az utóbbi hónapokban sok hírt lehetett arról olvasni, hogy több országban – köztük Magyarországon is – annyira megugrott az arany iránti kereslet, hogy elfogytak a rudak és lapkák, így már ékszereket vásároltak az emberek befektetési célból. Ennek megfelelően az arany árfolyama jó ideje nő, és ebből a nemesfém bányászatával foglalkozó cégek is profitálnak, a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyama jellemzően emelkedett az utóbbi hónapokban.

A leggazdagabb közép-európai üzletember, a cseh Petr Kellner csoportja – amely egyebek mellett a magyar Telenor 75 százalékos tulajdonosa is – ezt kihasználva megvált az orosz Polymetalban lévő részesedése egy részétől. Ahogy a cseh sajtó írja, a PPF az előző válság idején, 2008-ban szállt be az orosz bányászati társaságba, amelynek egy időben az egyik legnagyobb részvényese volt.

Egy ideje aztán elkezdte csökkenteni a részesedését, tavaly 4,5 százalékos részvénycsomagtól vált meg. A mai, Twitteren tett bejelentés szerint két napja további 2,6 százalékon adott túl, ezt követően még 3,9 százalékos pakett maradt a PPF-nél.

Az eladás egy aukció keretében történt a londoni értéktőzsdén – a Polymetal papírjait ide is bevezették a moszkvai börze mellett –, a vevők 12,5 millió részvényt vettek meg darabonként 15,75 fontos árfolyamon. Könnyen kiszámolható, hogy a PPF ezzel közel 197 millió fontra (majdnem 77 milliárd forint) tett szert. A vevők az aukció keretében közel 3 százalékkal olcsóbban jutottak a papírokhoz a keddi záróárhoz képest. A Polymetal árfolyama idén 36 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az új aranyláz, meg a minden korábbinál profibb hamisítványokReneszánszát éli a világban az aranyhamisítás, ami főleg az illegális drog- és fegyverkereskedőknek jó hír. A nyugati öntödék és az érintett bankok ellenlépéseket tesznek.

A 11,6 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly 2,25 milliárd dolláros árbevétel mellett 483 millió dollárt adózott nyereséget termelt. A cég fő profilja az arany és az ezüst bányászata, az utóbbi esetében a világ öt legnagyobb kitermelőjének egyike. Oroszország mellett Kazahsztánban és Örményországban is vannak bányái.

A PPF egy vegyes tevékenységű befektetési-vagyonkezelő csoport, érdekelt egyebek mellett a személyi kölcsönök folyósításában (Home Credit), a bankszektorban (Air Bank), a vasúti járművek és trolibuszok gyártásában (Skoda Transportation), az ingatlanpiacon, a biotechnológiában és a telekommunikációban. A norvég Telenor délkelet-európai érdekeltségeit 2018-ban vette meg, a magyarországi mobilszolgáltató vállalatban tavaly vásárolt 25 százalékos részesedést az állami Antenna Hungária.

Vagyona alapján az egykori keleti blokkban Petr Kellnert csak orosz üzletemberek előzik meg, a Bloomberg jelenleg 10,8 milliárd dollárra teszi a vagyonát, 2,1 milliárddal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt. Így is a világ 147-149. leggazdagabb embere hármas holtversenyben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat arany aranybánya Petr Kellner PPF Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.