Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 12:33 Vállalat

Amikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó elad

Az utóbbi hónapokban sok hírt lehetett arról olvasni, hogy több országban – köztük Magyarországon is – annyira megugrott az arany iránti kereslet, hogy elfogytak a rudak és lapkák, így már ékszereket vásároltak az emberek befektetési célból. Ennek megfelelően az arany árfolyama jó ideje nő, és ebből a nemesfém bányászatával foglalkozó cégek is profitálnak, a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyama jellemzően emelkedett az utóbbi hónapokban.

A leggazdagabb közép-európai üzletember, a cseh Petr Kellner csoportja – amely egyebek mellett a magyar Telenor 75 százalékos tulajdonosa is – ezt kihasználva megvált az orosz Polymetalban lévő részesedése egy részétől. Ahogy a cseh sajtó írja, a PPF az előző válság idején, 2008-ban szállt be az orosz bányászati társaságba, amelynek egy időben az egyik legnagyobb részvényese volt.

Egy ideje aztán elkezdte csökkenteni a részesedését, tavaly 4,5 százalékos részvénycsomagtól vált meg. A mai, Twitteren tett bejelentés szerint két napja további 2,6 százalékon adott túl, ezt követően még 3,9 százalékos pakett maradt a PPF-nél.

Az eladás egy aukció keretében történt a londoni értéktőzsdén – a Polymetal papírjait ide is bevezették a moszkvai börze mellett –, a vevők 12,5 millió részvényt vettek meg darabonként 15,75 fontos árfolyamon. Könnyen kiszámolható, hogy a PPF ezzel közel 197 millió fontra (majdnem 77 milliárd forint) tett szert. A vevők az aukció keretében közel 3 százalékkal olcsóbban jutottak a papírokhoz a keddi záróárhoz képest. A Polymetal árfolyama idén 36 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az új aranyláz, meg a minden korábbinál profibb hamisítványokReneszánszát éli a világban az aranyhamisítás, ami főleg az illegális drog- és fegyverkereskedőknek jó hír. A nyugati öntödék és az érintett bankok ellenlépéseket tesznek.

A 11,6 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly 2,25 milliárd dolláros árbevétel mellett 483 millió dollárt adózott nyereséget termelt. A cég fő profilja az arany és az ezüst bányászata, az utóbbi esetében a világ öt legnagyobb kitermelőjének egyike. Oroszország mellett Kazahsztánban és Örményországban is vannak bányái.

A PPF egy vegyes tevékenységű befektetési-vagyonkezelő csoport, érdekelt egyebek mellett a személyi kölcsönök folyósításában (Home Credit), a bankszektorban (Air Bank), a vasúti járművek és trolibuszok gyártásában (Skoda Transportation), az ingatlanpiacon, a biotechnológiában és a telekommunikációban. A norvég Telenor délkelet-európai érdekeltségeit 2018-ban vette meg, a magyarországi mobilszolgáltató vállalatban tavaly vásárolt 25 százalékos részesedést az állami Antenna Hungária.

Vagyona alapján az egykori keleti blokkban Petr Kellnert csak orosz üzletemberek előzik meg, a Bloomberg jelenleg 10,8 milliárd dollárra teszi a vagyonát, 2,1 milliárddal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt. Így is a világ 147-149. leggazdagabb embere hármas holtversenyben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

Vállalat arany aranybánya Petr Kellner PPF Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán Stubnya Bence
2021. szeptember 17. 06:44 Vállalat

Kozmetikázhatják a tízmilliárdos veszteséget, amit Mészáros Lőrinctől vállalt át az állam

Hatalmasat fordult idén az energiaszektor, és ennek köszönhetően nyár végén elkezdhetett nyereséget termelni az évek óta veszteséges Mátrai Erőmű.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 15. 14:13 Vállalat

Bedobja a törölközőt a gyártó, amelynek oltásából félmilliót vett volna Magyarország

Nem kezdi el a gyártást a Curevac, de nem száll ki teljesen a piacból.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 13. 13:42 Vállalat

Milliárdokat bukott egyetlen félidő alatt a Fradi

Az Európa Liga menetrendje és a jegyárak ismeretében már elég jól megbecsülhető, mennyi bevételtől esett el az FTC azzal, hogy a BL helyett az EL-ben indul.

Fontos

Hobot Péter
2021. szeptember 22. 17:44 Világ

A Csendes-óceánon nyíltan izmozik egymással a világ két legnagyobb gazdasági hatalma

A kínai fegyverkezést az ország gazdasági növekedése hajtja, ami nyugatról nézve most már komolyan fenyegető lett.

Jandó Zoltán
2021. szeptember 22. 06:34 Adat

A média kormányzati elfoglalása nagyon betett az amúgy is vergődő napilappiacnak

A járvány is megtépázta a nyomtatott lapok piacát, de ennél látványosabb, hogy ha kormányközeli kézbe kerül egy termék, akkor csökken a példányszám.

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.