Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 12:33 Vállalat

Amikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó elad

Az utóbbi hónapokban sok hírt lehetett arról olvasni, hogy több országban – köztük Magyarországon is – annyira megugrott az arany iránti kereslet, hogy elfogytak a rudak és lapkák, így már ékszereket vásároltak az emberek befektetési célból. Ennek megfelelően az arany árfolyama jó ideje nő, és ebből a nemesfém bányászatával foglalkozó cégek is profitálnak, a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyama jellemzően emelkedett az utóbbi hónapokban.

A leggazdagabb közép-európai üzletember, a cseh Petr Kellner csoportja – amely egyebek mellett a magyar Telenor 75 százalékos tulajdonosa is – ezt kihasználva megvált az orosz Polymetalban lévő részesedése egy részétől. Ahogy a cseh sajtó írja, a PPF az előző válság idején, 2008-ban szállt be az orosz bányászati társaságba, amelynek egy időben az egyik legnagyobb részvényese volt.

Egy ideje aztán elkezdte csökkenteni a részesedését, tavaly 4,5 százalékos részvénycsomagtól vált meg. A mai, Twitteren tett bejelentés szerint két napja további 2,6 százalékon adott túl, ezt követően még 3,9 százalékos pakett maradt a PPF-nél.

Az eladás egy aukció keretében történt a londoni értéktőzsdén – a Polymetal papírjait ide is bevezették a moszkvai börze mellett –, a vevők 12,5 millió részvényt vettek meg darabonként 15,75 fontos árfolyamon. Könnyen kiszámolható, hogy a PPF ezzel közel 197 millió fontra (majdnem 77 milliárd forint) tett szert. A vevők az aukció keretében közel 3 százalékkal olcsóbban jutottak a papírokhoz a keddi záróárhoz képest. A Polymetal árfolyama idén 36 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az új aranyláz, meg a minden korábbinál profibb hamisítványokReneszánszát éli a világban az aranyhamisítás, ami főleg az illegális drog- és fegyverkereskedőknek jó hír. A nyugati öntödék és az érintett bankok ellenlépéseket tesznek.

A 11,6 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly 2,25 milliárd dolláros árbevétel mellett 483 millió dollárt adózott nyereséget termelt. A cég fő profilja az arany és az ezüst bányászata, az utóbbi esetében a világ öt legnagyobb kitermelőjének egyike. Oroszország mellett Kazahsztánban és Örményországban is vannak bányái.

A PPF egy vegyes tevékenységű befektetési-vagyonkezelő csoport, érdekelt egyebek mellett a személyi kölcsönök folyósításában (Home Credit), a bankszektorban (Air Bank), a vasúti járművek és trolibuszok gyártásában (Skoda Transportation), az ingatlanpiacon, a biotechnológiában és a telekommunikációban. A norvég Telenor délkelet-európai érdekeltségeit 2018-ban vette meg, a magyarországi mobilszolgáltató vállalatban tavaly vásárolt 25 százalékos részesedést az állami Antenna Hungária.

Vagyona alapján az egykori keleti blokkban Petr Kellnert csak orosz üzletemberek előzik meg, a Bloomberg jelenleg 10,8 milliárd dollárra teszi a vagyonát, 2,1 milliárddal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt. Így is a világ 147-149. leggazdagabb embere hármas holtversenyben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

Vállalat arany aranybánya Petr Kellner PPF Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 21. 06:03 Adat, Vállalat

Sok helyen újra munkaerőhiány van, pedig külföldre még vissza sem indultak a magyarok

Bár az ország egészében még többen keresnek állást, mint a járvány előtt, egyes régiókban már nem ez a helyzet, néhány ágazat pedig már munkaerőhiánnyal küzd.

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. június 22. 14:56 Adat

Az elmúlt 50 év leghalálosabb hetével tetőzött a harmadik hullám Magyarországon

Az elmúlt fél évszázadban népességarányosan egyetlen héten sem veszítették annyian életüket Magyarországon, mint az idén március 22 és 28. között.

Bucsky Péter Váczi István
2021. június 22. 06:51 Közélet

Az úthálózat legjobb részét passzolja le a kormány 35 évre, a tönkrement utak maradnak az állam nyakán

A gyorsforgalmi tender generációnyi időre bebetonozott nyertese annyi bevételre számíthat 2057-ig, mint az államosított nyugdíjpénztári vagyon.

Avatar
2021. június 21. 15:07 Közélet

Egy nagy port kavart nyugdíjjavaslat védelmében

A humántőke-alapú nyugdíjrendszer nem diszkriminál, és megszerzett jogokat sem vesz el - írja a rendszer bevezetése mellett érvelő nyugdíjszakértő szerzőnk.