Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. július 2. 12:33 Vállalat

Amikor mindenki aranyat vesz, a leggazdagabb közép-európai vállalkozó elad

Az utóbbi hónapokban sok hírt lehetett arról olvasni, hogy több országban – köztük Magyarországon is – annyira megugrott az arany iránti kereslet, hogy elfogytak a rudak és lapkák, így már ékszereket vásároltak az emberek befektetési célból. Ennek megfelelően az arany árfolyama jó ideje nő, és ebből a nemesfém bányászatával foglalkozó cégek is profitálnak, a tőzsdén jegyzett vállalatok részvényárfolyama jellemzően emelkedett az utóbbi hónapokban.

A leggazdagabb közép-európai üzletember, a cseh Petr Kellner csoportja – amely egyebek mellett a magyar Telenor 75 százalékos tulajdonosa is – ezt kihasználva megvált az orosz Polymetalban lévő részesedése egy részétől. Ahogy a cseh sajtó írja, a PPF az előző válság idején, 2008-ban szállt be az orosz bányászati társaságba, amelynek egy időben az egyik legnagyobb részvényese volt.

Egy ideje aztán elkezdte csökkenteni a részesedését, tavaly 4,5 százalékos részvénycsomagtól vált meg. A mai, Twitteren tett bejelentés szerint két napja további 2,6 százalékon adott túl, ezt követően még 3,9 százalékos pakett maradt a PPF-nél.

Az eladás egy aukció keretében történt a londoni értéktőzsdén – a Polymetal papírjait ide is bevezették a moszkvai börze mellett –, a vevők 12,5 millió részvényt vettek meg darabonként 15,75 fontos árfolyamon. Könnyen kiszámolható, hogy a PPF ezzel közel 197 millió fontra (majdnem 77 milliárd forint) tett szert. A vevők az aukció keretében közel 3 százalékkal olcsóbban jutottak a papírokhoz a keddi záróárhoz képest. A Polymetal árfolyama idén 36 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az új aranyláz, meg a minden korábbinál profibb hamisítványokReneszánszát éli a világban az aranyhamisítás, ami főleg az illegális drog- és fegyverkereskedőknek jó hír. A nyugati öntödék és az érintett bankok ellenlépéseket tesznek.

A 11,6 ezer embert foglalkoztató vállalat tavaly 2,25 milliárd dolláros árbevétel mellett 483 millió dollárt adózott nyereséget termelt. A cég fő profilja az arany és az ezüst bányászata, az utóbbi esetében a világ öt legnagyobb kitermelőjének egyike. Oroszország mellett Kazahsztánban és Örményországban is vannak bányái.

A PPF egy vegyes tevékenységű befektetési-vagyonkezelő csoport, érdekelt egyebek mellett a személyi kölcsönök folyósításában (Home Credit), a bankszektorban (Air Bank), a vasúti járművek és trolibuszok gyártásában (Skoda Transportation), az ingatlanpiacon, a biotechnológiában és a telekommunikációban. A norvég Telenor délkelet-európai érdekeltségeit 2018-ban vette meg, a magyarországi mobilszolgáltató vállalatban tavaly vásárolt 25 százalékos részesedést az állami Antenna Hungária.

Vagyona alapján az egykori keleti blokkban Petr Kellnert csak orosz üzletemberek előzik meg, a Bloomberg jelenleg 10,8 milliárd dollárra teszi a vagyonát, 2,1 milliárddal kevesebbre, mint egy évvel ezelőtt. Így is a világ 147-149. leggazdagabb embere hármas holtversenyben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Telenor cseh vevőjének több pénze van, mint a 30 leggazdagabb magyarnakBemutatjuk a cseh milliárdost, akinek magyarok milliói fizetik majd a mobilszámlát. Csehországban sokan neheztelnek Petr Kellnerre, de még mindig jobb a megítélése, mint sok magyar milliárdosnak.

Vállalat arany aranybánya Petr Kellner PPF Telenor Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Váczi István
2020. augusztus 13. 10:16 Vállalat

Nem lesz többé Kína a világ gyára

Úgy tűnik, részben célt ér Donald Trump amerikai elnök Kínával szembeni politikája, sikerül meggyengíteni az ázsiai nagyhatalom pozícióit a telefonok és számítástechnikai eszközök gyártásában.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 11. 14:39 Adat, Vállalat

Fél év alatt olcsóbb lett a bevásárlásunk a Lidlben és az Aldiban

A két diszkontlánc árazása az alapvető élelmiszereknél annyira minimális eltéréseket mutat, hogy néha az volt az érzésünk, ez nem is két cég, hanem egy.

Fontos

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.

Bucsky Péter
2020. augusztus 12. 06:51 Közélet

Minden 20. forintot költöttek el hasznosan az elfuserált fővárosi fejlesztésnél

Lassan két évvel a szerződés felmondása után is újabb költségek kerülnek elő, a számla az aktuális kimutatás szerint 11,1 milliárd. Felelős, de még csak gyanúsított sincs.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.