Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 29. 07:46 Élet, Vállalat

A leggazdagabb román, akinek hatmillió eurót ajánlott Orbán Viktor

„Egyik nap fogtam egy teniszütőt, és legyőztem egy srácot, aki már tíz éve teniszezett. Én 15 voltam, ő pedig 30” – így emlékszik vissza első teniszes emlékére Ion Tiriac, aki később az egyik legsikeresebb román teniszező lett, még a hatvanas-hetvenes években. Visszavonulása után üzletelni kezdett, és hivatalosan az első román dollármilliárdos lett, jelenleg is ő a leggazdagabb román.

Pár nappal ezelőtt Tiriac több magyar újságban is szerepelt, miután romániai beszámolók szerint arról beszélt, hogy Orbán Viktor meg szeretné szerezni a résztulajdonába tartozó genfi tenisztorna szervezési jogát. Tiriac azt mondta, hogy Orbán hatmillió eurót fizetne a genfi tornáért, amelyet tavaly éppen Fucsovics Márton nyert meg, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb magyar teniszsikerét elérve.

A miniszterelnöki sajtóiroda mindössze annyit közölt kérdéseinkre, hogy Orbán nem találkozott Tiriac-kal. Mindenesetre a magyar kormány már egy ideje ambicionálja, hogy rangos tornát*Úgynevezett ATP World Tour 250-es versenyt. hozzon Budapestre, és már korábban is felmerült, hogy ebben Tiriac segíthetne.

Az egykori román teniszsztár mögött elképesztően érdekes karrier áll, számos valószínűtlen rekorddal. Például ki gondolta volna, hogy a Ceausescu-rezsimből érkezik a világ első dollármilliárdos (volt) sportolója, megelőzve Michael Jordant?

Tiriac 2015-ben a párizsi Roland Garroson. Fotó: AFP

Tiriac még a Román Királyságban született, az erdélyi Brassóban. Tizenegy éves volt, amikor meghalt az apja, anyja egy teherautógyárban dolgozott. Rendkívül szegények voltak, így amikor 14 éves lett, ő is elkezdett anyja mellett dolgozni az autógyárban, az elkészülő golyóscsapágyak számolása volt a feladata.

Sportkarrierje pingpongbajnokságok megnyerésével kezdődött, majd jégkorongozott, teniszezni pedig csak 17 évesen kezdett el komolyabban. A román hokiválogatott hátvédjeként kijutott az 1964-es téli olimpiára. Az egyik interjújában az olimpiai részvételt nevezte a legemlékezetesebb sikerének, nem pedig későbbi teniszeredményeit.

A hatvanas évek második felében teljesedett ki teniszezőként, egyesben 8. volt a legelőkelőbb helyezése, párosban viszont ennél is sikeresebb volt. A kor egyik legjobb, szintén román teniszezőjével, Ilie Nastaséval megnyerték a párizsi Roland Garrost 1970-ben, és háromszor is bejuttatták Romániát a Davis-kupa döntőjébe.

Tiriac még abban az időben versenyzett, amikor viszonylag kevés pénz volt a teniszben. Legjobb évében, 1968-ban például összesen ötezer dollárt keresett. A média azonban egyre jobban felkapta a különc megjelenése miatt, ami leginkább a mai napig megtartott, szokatlan méretű és ívű bajuszszerűségben ölt testet.

“Tiriac semmilyen szempontból nem hasonlít egy teniszezőre. Egyszerre tűnik egy Panatela szivar reklámarcnak, egy alexandriai hármasügynöknek vagy egy marrákesi használtautó-kereskedőnek”

– mondta róla egy barátja még 1971-ben (egy amúgy részletes portréban még 1987-ből). Tiriac az a típusú ember volt, akiről terjedtek a hangzatos történetek, amelyek csak tovább erősítették a legendáját. Például az, hogy teniszezőként egy átlagos reggelin megevett hat szelet húst, négy tál tésztát és egy tucat tojást vagy az, hogy a hatvanas évek közepén mind a 600 dollárját elvesztette egy amerikai kaszinóban, amikor sorozatban 13-szor fogadott feketére a rulettben. Tiriac is gondosan figyelt a imidzsére, például nyilvánosan soha nem mosolyog, barátai szerint még sosem látták így.

A Brassói Buldózer és Drakula Gróf beceneveken futó román a hetvenes évek elején hagyta abba a teniszt. Korábbi párospartnere, Nastase edzője és menedzsere lett, így közösen kezdték el megkeresni az első millióikat a pénzzel egyre jobban pumpált sportban. Saját definíciója szerint Tiriac „butik” edző volt, ami azt jelentette, hogy ütőjavítástól pszichológiai felkészítésen át portfóliómenedzserig minden lehetséges pozíciót igyekezett betölteni játékosai körül.

Ilie Nastase és Tiriac (jobbra) 1977-ben. Fotó: AFP

A korábbi nagy sztárok közül edzette többek között Steffi Grafot, Goran Ivanisevicet vagy Marat Szafint. Igyekezett mindig az adott játékos előnyeire építeni, és elhitetni velük, hogy legalább a játék egyik szegmensében ők a legjobbak a világon, és próbáljanak meg arra alapozni. Az egyik legnagyobb húzásának pedig Boris Becker felkarolását tartják.

1984-ben Tiriac több menedzserrel együtt nézte az ausztrál Mark Kratzmann és Becker döntőjét a Roland Garros junior versenyén. A győztes Kratzmannra azonnal lecsapott egy menedzseriroda, Tiriac pedig a teniszügynökök legnagyobb meglepetésére a gyenge ütőerejű Beckert szerződtette. Míg felnőttkorára Kratzmann az ötvenedik helyig jutott a világranglistán, Becker viszont világelső lett és számos Grand Slam címet szerzett, ami nemcsak őt, hanem Tiriac-ot is világhírűvé tette.

Tiriac a menedzserkedés mellett a kapcsolatait felhasználva tornákat kezdett el szervezni, és a nyolcvanas években már hatalmas vagyona volt. Ez hedonista élettel párosult, hajkurászta a modelleket, ahogy fogalmazott, „akkoriban nem voltak szabályok…életünk legjobb évei voltak”.

A kilencvenes évek meghatározó amerikai játékosa, Andre Agassi és Tiriac 2002-ben. Fotó: AFP

Ekkor még Németországban élt, de az 1989-es rendszerváltás után azonnal visszatért Romániába. Igyekezett maximálisan kihasználni a kapitalizmusról nyugaton megszerzett ismereteit és a tőkéjét. Megalapította az első magánkézben levő bankot, a Banca Tiriac-ot, amely azóta beolvadt az Unicreditbe. Nyugati kapcsolatait kihasználva Tiriac hozta be Romániába a Siemenst és a Mercedes-Benzt, továbbá az első magánkézben lévő tv-csatorna ötlete is hozzá kapcsolódik. Később létrehozott egy légitársaságot, a Tiriac Airt, amely charterjáratokat üzemeltet üzletemberek számára.

A politikában is aktív volt, a több nyelven beszélő Tiriac sikeresen lobbizott a német kormánynál azért, hogy segélyeket küldjenek Romániába és erősítsék a kereskedelmi kapcsolatokat. Később a Román Olimpiai Bizottság elnöke is volt.

Időközben a teniszhez kötődő üzletei marginalizálódtak, az összes bevételének mindössze öt százaléka származik a sportágból, vállalatcsoportja leginkább ingatlanokkal, autólízingekkel és biztosítással foglalkozik. Tiriac lett az első és máig egyetlen román dollármilliárdos a Forbes listáján 1,2 milliárd dolláros vagyonával (a Forbes szerint az egyetlen magyar dollármillárdos Csányi Sándornak 1,1 milliárd dolláros a vagyona). Tiriac korábban mániákusan gyűjtötte a legdrágább sportkocsikat, jelenleg több mint 350 autója van, amelyeket ki is állít egy múzeumban.


Tiriac autógyűjteménye

A román milliárdosról két éve, a Panama-iratok nyilvánosságra kerülése során derült ki, hogy egy panamai alapítványba helyezte a teljes vagyonát. Az alapítvány vezetőtanácsának tagjai között volt Klaus Mangold is. A róla részletes cikket író Direkt36 szerint Mangold évtizedek óta Európa legmagasabb üzleti köreiben mozog. Híres arról, hogy különösen jó kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországban, és a magyar kormánynak is tanácsadóként dolgozott.

Élet Vállalat Ion Tiriac Románia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő.

Fontos

Elek Péter
2023. március 28. 16:19 Pénz

Rejtélyes különadó terheli a magyar megtakarításokat

A jegybank és a Gazdaságfejlesztési Minisztérium csatájának eredménye jelentősen megrövidít sok hazai megtakarítót, akiknek jó része még csak nem is tud erről.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Jandó Zoltán
2023. március 28. 04:34 Adat

Már nem Magyarország osztja szét az orosz földgázt

Az orosz gáz balkáni elosztása helyett a jövőben a balkáni gáz más régiós országokba történő eljuttatása lesz a magyar hálózat fő feladata.