Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. szeptember 29. 07:46 Élet, Vállalat

A leggazdagabb román, akinek hatmillió eurót ajánlott Orbán Viktor

„Egyik nap fogtam egy teniszütőt, és legyőztem egy srácot, aki már tíz éve teniszezett. Én 15 voltam, ő pedig 30” – így emlékszik vissza első teniszes emlékére Ion Tiriac, aki később az egyik legsikeresebb román teniszező lett, még a hatvanas-hetvenes években. Visszavonulása után üzletelni kezdett, és hivatalosan az első román dollármilliárdos lett, jelenleg is ő a leggazdagabb román.

Pár nappal ezelőtt Tiriac több magyar újságban is szerepelt, miután romániai beszámolók szerint arról beszélt, hogy Orbán Viktor meg szeretné szerezni a résztulajdonába tartozó genfi tenisztorna szervezési jogát. Tiriac azt mondta, hogy Orbán hatmillió eurót fizetne a genfi tornáért, amelyet tavaly éppen Fucsovics Márton nyert meg, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb magyar teniszsikerét elérve.

A miniszterelnöki sajtóiroda mindössze annyit közölt kérdéseinkre, hogy Orbán nem találkozott Tiriac-kal. Mindenesetre a magyar kormány már egy ideje ambicionálja, hogy rangos tornát*Úgynevezett ATP World Tour 250-es versenyt. hozzon Budapestre, és már korábban is felmerült, hogy ebben Tiriac segíthetne.

Az egykori román teniszsztár mögött elképesztően érdekes karrier áll, számos valószínűtlen rekorddal. Például ki gondolta volna, hogy a Ceausescu-rezsimből érkezik a világ első dollármilliárdos (volt) sportolója, megelőzve Michael Jordant?

Tiriac 2015-ben a párizsi Roland Garroson. Fotó: AFP

Tiriac még a Román Királyságban született, az erdélyi Brassóban. Tizenegy éves volt, amikor meghalt az apja, anyja egy teherautógyárban dolgozott. Rendkívül szegények voltak, így amikor 14 éves lett, ő is elkezdett anyja mellett dolgozni az autógyárban, az elkészülő golyóscsapágyak számolása volt a feladata.

Sportkarrierje pingpongbajnokságok megnyerésével kezdődött, majd jégkorongozott, teniszezni pedig csak 17 évesen kezdett el komolyabban. A román hokiválogatott hátvédjeként kijutott az 1964-es téli olimpiára. Az egyik interjújában az olimpiai részvételt nevezte a legemlékezetesebb sikerének, nem pedig későbbi teniszeredményeit.

A hatvanas évek második felében teljesedett ki teniszezőként, egyesben 8. volt a legelőkelőbb helyezése, párosban viszont ennél is sikeresebb volt. A kor egyik legjobb, szintén román teniszezőjével, Ilie Nastaséval megnyerték a párizsi Roland Garrost 1970-ben, és háromszor is bejuttatták Romániát a Davis-kupa döntőjébe.

Tiriac még abban az időben versenyzett, amikor viszonylag kevés pénz volt a teniszben. Legjobb évében, 1968-ban például összesen ötezer dollárt keresett. A média azonban egyre jobban felkapta a különc megjelenése miatt, ami leginkább a mai napig megtartott, szokatlan méretű és ívű bajuszszerűségben ölt testet.

“Tiriac semmilyen szempontból nem hasonlít egy teniszezőre. Egyszerre tűnik egy Panatela szivar reklámarcnak, egy alexandriai hármasügynöknek vagy egy marrákesi használtautó-kereskedőnek”

– mondta róla egy barátja még 1971-ben (egy amúgy részletes portréban még 1987-ből). Tiriac az a típusú ember volt, akiről terjedtek a hangzatos történetek, amelyek csak tovább erősítették a legendáját. Például az, hogy teniszezőként egy átlagos reggelin megevett hat szelet húst, négy tál tésztát és egy tucat tojást vagy az, hogy a hatvanas évek közepén mind a 600 dollárját elvesztette egy amerikai kaszinóban, amikor sorozatban 13-szor fogadott feketére a rulettben. Tiriac is gondosan figyelt a imidzsére, például nyilvánosan soha nem mosolyog, barátai szerint még sosem látták így.

A Brassói Buldózer és Drakula Gróf beceneveken futó román a hetvenes évek elején hagyta abba a teniszt. Korábbi párospartnere, Nastase edzője és menedzsere lett, így közösen kezdték el megkeresni az első millióikat a pénzzel egyre jobban pumpált sportban. Saját definíciója szerint Tiriac „butik” edző volt, ami azt jelentette, hogy ütőjavítástól pszichológiai felkészítésen át portfóliómenedzserig minden lehetséges pozíciót igyekezett betölteni játékosai körül.

Ilie Nastase és Tiriac (jobbra) 1977-ben. Fotó: AFP

A korábbi nagy sztárok közül edzette többek között Steffi Grafot, Goran Ivanisevicet vagy Marat Szafint. Igyekezett mindig az adott játékos előnyeire építeni, és elhitetni velük, hogy legalább a játék egyik szegmensében ők a legjobbak a világon, és próbáljanak meg arra alapozni. Az egyik legnagyobb húzásának pedig Boris Becker felkarolását tartják.

1984-ben Tiriac több menedzserrel együtt nézte az ausztrál Mark Kratzmann és Becker döntőjét a Roland Garros junior versenyén. A győztes Kratzmannra azonnal lecsapott egy menedzseriroda, Tiriac pedig a teniszügynökök legnagyobb meglepetésére a gyenge ütőerejű Beckert szerződtette. Míg felnőttkorára Kratzmann az ötvenedik helyig jutott a világranglistán, Becker viszont világelső lett és számos Grand Slam címet szerzett, ami nemcsak őt, hanem Tiriac-ot is világhírűvé tette.

Tiriac a menedzserkedés mellett a kapcsolatait felhasználva tornákat kezdett el szervezni, és a nyolcvanas években már hatalmas vagyona volt. Ez hedonista élettel párosult, hajkurászta a modelleket, ahogy fogalmazott, „akkoriban nem voltak szabályok…életünk legjobb évei voltak”.

A kilencvenes évek meghatározó amerikai játékosa, Andre Agassi és Tiriac 2002-ben. Fotó: AFP

Ekkor még Németországban élt, de az 1989-es rendszerváltás után azonnal visszatért Romániába. Igyekezett maximálisan kihasználni a kapitalizmusról nyugaton megszerzett ismereteit és a tőkéjét. Megalapította az első magánkézben levő bankot, a Banca Tiriac-ot, amely azóta beolvadt az Unicreditbe. Nyugati kapcsolatait kihasználva Tiriac hozta be Romániába a Siemenst és a Mercedes-Benzt, továbbá az első magánkézben lévő tv-csatorna ötlete is hozzá kapcsolódik. Később létrehozott egy légitársaságot, a Tiriac Airt, amely charterjáratokat üzemeltet üzletemberek számára.

A politikában is aktív volt, a több nyelven beszélő Tiriac sikeresen lobbizott a német kormánynál azért, hogy segélyeket küldjenek Romániába és erősítsék a kereskedelmi kapcsolatokat. Később a Román Olimpiai Bizottság elnöke is volt.

Időközben a teniszhez kötődő üzletei marginalizálódtak, az összes bevételének mindössze öt százaléka származik a sportágból, vállalatcsoportja leginkább ingatlanokkal, autólízingekkel és biztosítással foglalkozik. Tiriac lett az első és máig egyetlen román dollármilliárdos a Forbes listáján 1,2 milliárd dolláros vagyonával (a Forbes szerint az egyetlen magyar dollármillárdos Csányi Sándornak 1,1 milliárd dolláros a vagyona). Tiriac korábban mániákusan gyűjtötte a legdrágább sportkocsikat, jelenleg több mint 350 autója van, amelyeket ki is állít egy múzeumban.


Tiriac autógyűjteménye

A román milliárdosról két éve, a Panama-iratok nyilvánosságra kerülése során derült ki, hogy egy panamai alapítványba helyezte a teljes vagyonát. Az alapítvány vezetőtanácsának tagjai között volt Klaus Mangold is. A róla részletes cikket író Direkt36 szerint Mangold évtizedek óta Európa legmagasabb üzleti köreiben mozog. Híres arról, hogy különösen jó kapcsolatokkal rendelkezik Oroszországban, és a magyar kormánynak is tanácsadóként dolgozott.

Élet Vállalat Ion Tiriac Románia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. március 22. 11:48 Élet, Világ

Roncsnak beszámított német autókat sóznak rá a figyelmetlen kelet-európai vevőkre

Szinte már vártuk ezt a trükköt, sajnos annyira logikus és életszerű.

Avatar
2019. március 21. 17:09 Élet

Miért nem érdekel minket, hogy mi lesz az adományainkkal?

Ha úgy vesszük, az adakozás is önérdek. És ez sok mindent megmagyaráz abból, hogy miért nem követjük annyira az adományaink sorsát.

Torontáli Zoltán
2019. március 21. 06:54 Élet

Hadat üzent a kormány a táplálkozási divatnak

A sertéspestis miatt egy csomó hús maradt a nyakunkon, és folyamatosan jön be az olcsó import is. A kormány megetetné velünk a felesleget.

Fontos

Kasnyik Márton
2019. március 24. 13:15 Adat

Miért támogatják a világ kormányai az éghajlatpusztítást ezermilliárd dollárokkal?

Az ár, amit a benzinért vagy a szénből nyert áramért fizetnek az emberek, nem tükrözi ezek felhasználásának valódi költségeit. Ezért valójában elképesztő pénzekkel támogatják az államok a fosszilis energiát.

Kasnyik Márton
2019. március 23. 07:50 Podcast

Móricz Dániel: Pontosan annyit takarított meg Magyarország, mint amennyi uniós pénz bejött

Nem használta ki az ország a békeidőket, a költségvetés és a Magyar Nemzeti Bank is gázt ad, amikor éppen jól mennek a dolgok. Ennek megvannak a kockázatai a HOLD Alapkezelő befektetési vezetője szerint.

Jandó Zoltán
2019. március 22. 06:51 Közélet

Vajna halála után egyből megjelent egy rejtélyes tulajdonos a TV2-ben

A máltai bejegyzésű új részvényes igazgatója korábban letelepedési kötvényekkel is üzletelt, és ugyanúgy Bibó-kollégista volt, mint Orbán Viktor.