Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. július 10. 18:42 Vállalat

Lakásdrágulásban minden uniós országot előz Magyarország

Mindenkit érintő kérdés az ingatlanárak alakulása, ami Magyarországon 2014-ben meredek emelkedésbe kezdett, és egyelőre nincs egyértelmű jele, hogy a tendencia megtorpanna. Az Eurostat legfrissebb adatai szerint, ha a lakásárak 2015-ben mért átlagából indulunk ki, 2018 első negyedévére 31 százalékos drágulást tapasztalhattunk. Ekkora áremelkedést egyetlen másik tagországban sem regisztrált az uniós statisztikai hivatal, az EU-s átlag is csak 11 százalék volt*Görögország lakásárairól nem közöl adatokat az Eurostat..

 

 

Kimagasló volt még a lett, az ír, a portugál és a cseh ingatlanárak 25-29 százalékos növekedése is. Olaszországban viszont – tagállamok közül egyedüliként – kis mértékben csökkentek a lakásárak. A szomszédos tagországok közül pedig csak Szlovéniában volt még 20 százalék fölötti növekedés.

Ha viszont negyedéves alapon nézzük az áremelkedést, ennél is érdekesebb dolgokat látunk. A magyar árváltozás 2014 óta stabilan a pozitív tartományban ingadozik, és azóta két negyedévet leszámítva jelentősen meg is haladta az EU-ban mért változásokat.

 

 

Hogy meddig tart ez a lendület, az adatok alapján nem igazán jósolható meg, ugyanis az erős negyedévenkénti ingadozásból aligha bontakozik ki egyértelmű tendencia*A magyar adatok ráadásul a szezonalitást is alig mutatják, ami az uniós értékeken jól látszik az utóbbi néhány évben.. Szakértők szerint a növekvő bérek és foglalkoztatás, illetve a hitelfelvételhez kedvező kamatkörnyezet még tovább hajthatják az ingatlanok drágulását, és várhatóan a 2019-ben megszűnő kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa-kulcs újabb löketet ad majd az áremelkedésnek.

Ahogy korábban megírtuk, a drágulás egyáltalán nem tűnik megalapozatlannak, a javuló gazdasági mutatók tükrében nem beszélhetünk ingatlanpiaci buborékról. Ráadásul figyelembe véve azt, hogy a magyarok a vagyonuk több mint felét ingatlan formájában tartják, egyáltalán nem olyan rémisztő ez a tendencia, sokan járnak jól vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat ingatlanpiac lakásárak lakásárindex lakáspiac Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.