Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. július 2. 11:54 Pénz, Vállalat

Riválisával összefogva törné le az árakat a Tesco

Hosszútávú stratégiai együttműködést kötött egymással az európai kiskereskedelem két óriása, a brit Tesco és a francia Carrefour. A hétfőn kiadott közleményük szerint az együttműködés fókuszában a beszerzés áll. Céljuk, hogy közösen olcsóbb árakat harcoljanak ki a beszállítóiknál, és például közösen rendeljenek saját márkás termékeket.

A két vállalat két éve tárgyal egymással és a mostani bejelentés szerint hamarosan véglegesíthetik a megállapodásukat, amelytől azt várják, hogy a termékeik is olcsóbbak lesznek. A Carrefour és a Tesco a harmadik, illetve a negyedik legnagyobb kiskereskedelmi vállalatnak számít Európában, őket a Lidl és a Kaufland üzleteket működtető német Schwarz csoport, illetve az Aldi előzi meg. A Carrefour és a Tesco közösen több mint 800 ezer embernek ad munkát.

 

A Tesco az Egyesült Királyság mellett öt országban van jelen Európában. Csehországban, Írországban és Magyarországon is piacvezető, rajtuk kívül még Lengyelországban és Szlovákiában vannak boltjai. Európán kívül több országban kereskedik, főleg a Távol-Keleten. A Carrefournak több mint harminc országban működnek érdekeltségei,a szomszédos országok közül Ausztriában és Romániában.

Akárcsak a bankoknál, a kiskereskedelmi láncoknál is elindult Európában egy egyesülési, együttműködési tendencia, hogy felvegyék a versenyt elsősorban az amerikai óriások ellen. A kiskereskedelmi láncoknak a legnagyobb konkurenciát az amerikai Amazon jelenti, de akárcsak Magyarországon, egész Európában komoly kihívást jelentenek az elmúlt években gyorsan fejlődő német diszkontláncok, az Aldi és a Lidl.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÜzleti vaslogika miatt kell a CBA-nak alulmaradnia a Lidl-ékkel szembenA szervezetlenség, a csökkenő piaci súly és a haszon lefölözése lefelé vezető spirálba vitte a magyar kiskereskedelmi láncokat. Elemzésünk a hazai cégek kilátástalan helyzetéről, első rész.

A francia Auchan, Casino Guichard-Perrachon és Schiever Group, valamint a brit Metro a múlt héten jelentették be, hogy hasonló együttműködésre készülnek, mint most a Tesco és a Carrefour, hogy csökkentsék a beszerzési költségeiket. A Tesco pedig éppen egy idei bejelentés alapján veszti el piacvezető szerepét az Egyesült Királyságban, miután a két, közvetlenül mögötte álló cég, a Sainsbury és az Asda egyesül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Carrefour kiskereskedelem Tesco Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.