Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 4. 10:23 Piac

Európa legnagyobb bankja jöhet létre az UniCredit és a SocGen egyesülésével

Egyesülésre készül egy olasz és a francia bank, az UniCredit és a Société Générale – írja a Financial Times. Az UniCredit francia vezérigazgatója hónapok óta dolgozik az ötlet megvalósításán, a SocGen vezetői is vizsgálják a lehetőségeket, és a kezdeti egyeztetések is elindultak a felek között.

Eszközállománya alapján az UniCredit Olaszország legnagyobb bankja, a Société Générale pedig a harmadik legnagyobb Franciaországban. Kettejük eszközállománya ha minimálisan is, de nagyobb, mint Európa legnagyobb bankjáé, a brit HSBC-é.

 

A Financial Times szerint Európa bankjain egyre nagyobb a nyomás, hogy egyesüljenek, mert egyre inkább lemaradnak a gyorsan növekedő amerikai bankok mögött. Az újság egy hónapja írt arról, hogy a második legnagyobb brit bank, a Barclays az egyesülésről tárgyal az ötödik legnagyobb Standard Chartereddel, amellyel szintén az egyik legnagyobb európai bank jönne létre.

A SocGennel való fúzión dolgozó UniCredit-vezérigazgató, Jean-Pierre Mustier egy májusi konferencián nyíltan beszélt arról, hogy az EU-ban nagyobb, páneurópai bankokra van szükség. Az Európai Központi Bank szintén támogatná a EU-n belüli bankfúziókat.

A Financial Times szerint eredetileg úgy számoltak a francia és az olasz banknál, hogy 18 hónapon belül eljuthatnak az ügylet befejezéséig, de az olasz választások meglepő végkimenete bonyolítja a helyzetet. A két populista kormánypárt, az Öt Csillag és a Liga nyíltan beszél arról, hogy nem támogatja külföldiek szerepvállalását az olasz gazdaságban.

Az UniCredittel való egyesülés a SocGen vezetésében már többször felmerült az elmúlt 15 évben. A francia banknak ez elsősorban azért lenne előnyös, mert fontos pozíciókat szerezne Olaszországban és Németországban, leginkább a lakossági és vállalati ügyfeleknél. Az UniCreditnek pedig a francia bank befektetési üzletága és kelet-európai portfóliója lehet különösen értékes. A SocGennek többek között Bulgáriában, Csehországban, Fehéroroszországban, Horvátországban és Lengyelországban is van érdekeltsége.

A Financial Times szerint a tervezett egyesülés az oka annak, hogy az UniCreditben tavaly 14 milliárd eurós tőkeemelést hajtottak végre. Ezzel Mustier-nek az volt a célja, hogy az UniCredit piaci kapitalizációja magasabb legyen a SocGenénél. A fúzió azonban azért is tarthat tovább egy évnél, mert az UniCreditnek jelenleg komoly nehézségei akadtak a nem teljesítő hitelállománnyal. Az UniCredit nem kommentálta a Financial Times értesüléseit, a SocGen pedig azt írt, hogy a két bank igazgatósága nem tárgyalt egymással.

Piac bank Société Générale UniCredit Olvasson tovább a kategóriában

Piac

Váczi István
2018. november 20. 15:23 Piac

Fény derült az aranykereskedelem egyik legrégebbi titkára

Mostanáig nem lehetett tudni, mennyi arany cserél gazdát az első számúnak tartott kereskedelmi központban, Londonban. Az eredmény kevesebb a korábbi szakértői becslésnél.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 15:48 Pénz, Piac

Újabb legendás, milliárdokat kereső autóipari vezér bukott meg, miután megdézsmálta a cég pénzét

Őrizetbe vették Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi csoport vezérét, aki évi közel 5 milliárd forintnak megfelelő összeget keresett, mégis milliárdokat titkolt el.

Wiedemann Tamás
2018. november 19. 12:20 Pénz, Piac

Utoljára nyomtatják ki a katalógust, amin egy generáció nőtt fel Magyarországon

Magyarországon egy generáció nőtt fel az Otto-magazinokkal. Kelet-Európában az álmodozás szimbóluma volt, de az ágyat is ki lehetett támasztani vele.

Fontos

Bucsky Péter
2018. november 18. 21:45 Élet

Annyira pokoli lett egy egyszerű gázkazán-csere, hogy az emberek inkább áttérnek fafűtésre

Azért szigorította az EU a kazáncsere-szabályokat, hogy csökkenjen a környezetszennyezés. Magyarországon ebből olyan drágulás és bürokrácia-túltengés lett, hogy az emberek inkább a fa- vagy villanyfűtést választják.

Torontáli Zoltán
2018. november 18. 13:36 Élet, Világ

Az almák Ferrarija finom, piros, drága, és hihetetlenül erős marketing van mögötte

Átalakítja a gyümölcstermesztés mögötti üzleti modellt a Pink Lady és a nyomában meginduló klub almák serege, de ennek megvannak a veszélyei is. Magyarország kimarad az új almahullámból.

Rigó Anita
2018. november 18. 07:29 Élet

Az általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom Magyarországon

Harminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.