Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 4. 10:23 Vállalat

Európa legnagyobb bankja jöhet létre az UniCredit és a SocGen egyesülésével

Egyesülésre készül egy olasz és a francia bank, az UniCredit és a Société Générale – írja a Financial Times. Az UniCredit francia vezérigazgatója hónapok óta dolgozik az ötlet megvalósításán, a SocGen vezetői is vizsgálják a lehetőségeket, és a kezdeti egyeztetések is elindultak a felek között.

Eszközállománya alapján az UniCredit Olaszország legnagyobb bankja, a Société Générale pedig a harmadik legnagyobb Franciaországban. Kettejük eszközállománya ha minimálisan is, de nagyobb, mint Európa legnagyobb bankjáé, a brit HSBC-é.

 

A Financial Times szerint Európa bankjain egyre nagyobb a nyomás, hogy egyesüljenek, mert egyre inkább lemaradnak a gyorsan növekedő amerikai bankok mögött. Az újság egy hónapja írt arról, hogy a második legnagyobb brit bank, a Barclays az egyesülésről tárgyal az ötödik legnagyobb Standard Chartereddel, amellyel szintén az egyik legnagyobb európai bank jönne létre.

A SocGennel való fúzión dolgozó UniCredit-vezérigazgató, Jean-Pierre Mustier egy májusi konferencián nyíltan beszélt arról, hogy az EU-ban nagyobb, páneurópai bankokra van szükség. Az Európai Központi Bank szintén támogatná a EU-n belüli bankfúziókat.

A Financial Times szerint eredetileg úgy számoltak a francia és az olasz banknál, hogy 18 hónapon belül eljuthatnak az ügylet befejezéséig, de az olasz választások meglepő végkimenete bonyolítja a helyzetet. A két populista kormánypárt, az Öt Csillag és a Liga nyíltan beszél arról, hogy nem támogatja külföldiek szerepvállalását az olasz gazdaságban.

Az UniCredittel való egyesülés a SocGen vezetésében már többször felmerült az elmúlt 15 évben. A francia banknak ez elsősorban azért lenne előnyös, mert fontos pozíciókat szerezne Olaszországban és Németországban, leginkább a lakossági és vállalati ügyfeleknél. Az UniCreditnek pedig a francia bank befektetési üzletága és kelet-európai portfóliója lehet különösen értékes. A SocGennek többek között Bulgáriában, Csehországban, Fehéroroszországban, Horvátországban és Lengyelországban is van érdekeltsége.

A Financial Times szerint a tervezett egyesülés az oka annak, hogy az UniCreditben tavaly 14 milliárd eurós tőkeemelést hajtottak végre. Ezzel Mustier-nek az volt a célja, hogy az UniCredit piaci kapitalizációja magasabb legyen a SocGenénél. A fúzió azonban azért is tarthat tovább egy évnél, mert az UniCreditnek jelenleg komoly nehézségei akadtak a nem teljesítő hitelállománnyal. Az UniCredit nem kommentálta a Financial Times értesüléseit, a SocGen pedig azt írt, hogy a két bank igazgatósága nem tárgyalt egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bank Société Générale UniCredit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Hajdu Miklós
2024. március 31. 04:32 Élet, Vállalat

Hosszú út vezetett odáig, míg ismét magyar céghez kerül a Boci csokoládé

Élénk visszhangot váltott ki, amikor a Nestlé húsz éve Csehországba vitte az édesség gyártását, amelynek eredete közel száz évre vezethető vissza.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.