Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 4. 10:23 Vállalat

Európa legnagyobb bankja jöhet létre az UniCredit és a SocGen egyesülésével

Egyesülésre készül egy olasz és a francia bank, az UniCredit és a Société Générale – írja a Financial Times. Az UniCredit francia vezérigazgatója hónapok óta dolgozik az ötlet megvalósításán, a SocGen vezetői is vizsgálják a lehetőségeket, és a kezdeti egyeztetések is elindultak a felek között.

Eszközállománya alapján az UniCredit Olaszország legnagyobb bankja, a Société Générale pedig a harmadik legnagyobb Franciaországban. Kettejük eszközállománya ha minimálisan is, de nagyobb, mint Európa legnagyobb bankjáé, a brit HSBC-é.

 

A Financial Times szerint Európa bankjain egyre nagyobb a nyomás, hogy egyesüljenek, mert egyre inkább lemaradnak a gyorsan növekedő amerikai bankok mögött. Az újság egy hónapja írt arról, hogy a második legnagyobb brit bank, a Barclays az egyesülésről tárgyal az ötödik legnagyobb Standard Chartereddel, amellyel szintén az egyik legnagyobb európai bank jönne létre.

A SocGennel való fúzión dolgozó UniCredit-vezérigazgató, Jean-Pierre Mustier egy májusi konferencián nyíltan beszélt arról, hogy az EU-ban nagyobb, páneurópai bankokra van szükség. Az Európai Központi Bank szintén támogatná a EU-n belüli bankfúziókat.

A Financial Times szerint eredetileg úgy számoltak a francia és az olasz banknál, hogy 18 hónapon belül eljuthatnak az ügylet befejezéséig, de az olasz választások meglepő végkimenete bonyolítja a helyzetet. A két populista kormánypárt, az Öt Csillag és a Liga nyíltan beszél arról, hogy nem támogatja külföldiek szerepvállalását az olasz gazdaságban.

Az UniCredittel való egyesülés a SocGen vezetésében már többször felmerült az elmúlt 15 évben. A francia banknak ez elsősorban azért lenne előnyös, mert fontos pozíciókat szerezne Olaszországban és Németországban, leginkább a lakossági és vállalati ügyfeleknél. Az UniCreditnek pedig a francia bank befektetési üzletága és kelet-európai portfóliója lehet különösen értékes. A SocGennek többek között Bulgáriában, Csehországban, Fehéroroszországban, Horvátországban és Lengyelországban is van érdekeltsége.

A Financial Times szerint a tervezett egyesülés az oka annak, hogy az UniCreditben tavaly 14 milliárd eurós tőkeemelést hajtottak végre. Ezzel Mustier-nek az volt a célja, hogy az UniCredit piaci kapitalizációja magasabb legyen a SocGenénél. A fúzió azonban azért is tarthat tovább egy évnél, mert az UniCreditnek jelenleg komoly nehézségei akadtak a nem teljesítő hitelállománnyal. Az UniCredit nem kommentálta a Financial Times értesüléseit, a SocGen pedig azt írt, hogy a két bank igazgatósága nem tárgyalt egymással.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat bank Société Générale UniCredit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.