Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 2. 14:32 Támogatói tartalom, Tech

Saját szakmájukban is átverheti a tanácsadókat a generatív mesterséges intelligencia, annyira meggyőzően érvel

A Boston Consulting Group (BCG) 750 tanácsadóján tesztelte egy globális kísérlet során, hogyan hat a generatív mesterséges intelligencia (MI) a teljesítményükre. Ez volt a világon az első kísérlet az MI kompetenciájának mérésére az üzleti szolgáltatási területen, olyan feladatokkal, amelyeket nap mint nap megoldanak az ott dolgozók. Az eredmények számos ellentmondásra rámutattak.

A BCG junior tanácsadói nem alkotnak nagyon heterogén csoportot, képzett, legalább BSc diplomával rendelkező, átlagosan 4 éve a pályán lévő fiatalokról van szó. Azonban a tény, hogy itt is kijöttek ezek a különbségek, arra utal, hogy szakmai kompetenciákban még sokszínűbb csoportoknál még nagyobb eltéréseket találnánk. Az MI ebben az esetben a GPT-4-es verziója volt, a kísérletet idén május-júniusban végezték el.*A BCG a Harvard Business School, az MIT Sloan School of Management, a Pennsylvaniai Egyetemhez tartozó Wharton School és a Warwick Egyetem tudósainak segítségével végezte el a kísérletet.

Kiderült, hogy a résztvevők pont ott nem bíztak az MI-ben, ahol pedig rengeteg hozzáadott értéket tudott volna termelni számukra, míg olyan területen túlságosan megbíznak benne, ahol nem kompetens ez a technológia.

A tanácsadóknak egy beugró, szintfelmérő tesztet és két, eltérő képességeket igénylő feladatot kellett megoldaniuk. Aztán az első feladatban arra kérték őket, hogy küldjenek innovatív ötleteket új termékekre és piacralépési tervekre. A második feladat során egy üzleti problémát kellett megoldaniuk a résztvevőknek, amelyhez adottak voltak kvantitatív (teljesítménymutatók) és kvalitatív adatok (vezetői interjúk) is.

Az eredmények ellentmondanak a sejtésnek, hogy az MI akkor a legjobb, ha adatokból dolgozik.

Az első feladatnál tízből kilencen átlagosan 40 százalékkal jobb teljesítményt nyújtottak az MI használatával a kontrollcsoporthoz képest, akik MI nélkül oldották meg a feladatot. Sőt, a legjobb eredmények akkor születtek, ha nem próbálták meg átírni a GPT-4 által alkotott szöveget, csak bemásolták ezt.

A második feladatnál, ahol egy összetett üzleti problémát kellett megoldani, sokan elfogadták a GPT-4 által adott félrevezető válaszokat, így teljesítményük 23 százalékkal maradt el a kontrollcsoportétól. Ráadásul a helytelen megoldást adók akkor sem akarták átírni a válaszukat, amikor figyelmeztették őket arra, hogy lehet, hogy rossz válaszokat kapnak. Ennek részben az MI jó meggyőzőképessége lehet az oka.

Ezen a ponton felmerült a kérdés, hogy ha megtanítják az embereket helyesen bánni az MI-vel, akkor jobb eredményt érnek-e el. Azonban az üzleti problémamegoldó feladatra adott válaszok még azután is hibásak voltak, miután a résztvevők kaptak egy áttekintést arról, hogyan promptolják a GPT-4-et (azaz hogyan fogalmazzák meg az utasításokat számára). Ráadásul a miniképzésben részt vevők még rosszabbul is teljesítettek, mint azok, akik nem kaptak ilyen útmutatást. Az eredmények szerint a résztvevők túl magabiztosak lettek a képzés után abban, hogy tudják kezelni a GPT-4-et.

Egy másik zavarba ejtő eredmény az volt, hogy az átlagos résztvevő nemcsak hogy nem tudja továbbfejleszteni az MI eredményeit, de egyenesen ront rajtuk, ha belenyúl. Minden 10 százalékos változtatás a GPT válaszán átlagosan 17 százalékos csökkenéssel járt az eredményeknél.

Szintfelmérő

Volt még egy dimenziója a kísérletnek. A tanácsadókkal egy beugró tesztet is elvégeztek, amely szakmai kompetenciáikat mérte.

Ha ezeket is figyelembe vesszük az eredmények értékelésénél, azt látni, hogy az MI megtáltosítja a gyengébb kompetenciákkal bíró munkaerőt: minél alacsonyabb értéket ért el valaki a beugró teszten, annál jobban teljesített az MI segítségével az első, kreatív feladatnál. A magasabb szakmai kompetencia pontot elérők eredményét kevésbé „lengette ki” az MI. 

Kreativitás csapda

Bár a kreatív feladatra az MI által adott válaszok növelték az egyéni eredményeket, mivel ezek a válaszok nagyon hasonlóak voltak egymáshoz, így csapatszinten csökkent az ötletek sokszínűsége, repetitívvé váltak a megoldások. A GPT-4-et nem használó kontrollcsoportéhoz képest – csoportszinten – 41 százalékkal kevésbé volt sokszínű.

Ráadásul a résztvevők 70 százaléka szerint a GPT használata idővel elnyomja a kreatív képességeiket.

Mint bármelyik technológiára, erre is túlságosan rá lehet hagyatkozni. A GPS rengeteget lendített a navigáción, amikor megjelent, de ma már ott tartunk, hogy az emberek nem tudnak GPS nélkül vezetni. Amikor egy technológiára túlságosan ráhagyatkozunk, elveszítjük a korábbi képességeinket

– mondta az egyik résztvevő.

Az MI-ben rejlő versenyképességi előny kihasználásához rendkívül fontos, hogy jól válasszuk ki a feladatot, amivel megbízzuk és helyesen alkalmazzuk a technológiát. Ebben az esetben nem érdemes belenyúlni az eredményekbe. Nehéz azonban eldönteni, mikor, milyen munkához érdemes segítségül hívni az MI-t. Ezt nehezíti, hogy hatásosan érvel akkor is, amikor nem a hozzá illő feladattal bízták meg. Ha ekkor is ráhagyatkozunk, jelentős értékveszteséget is okozhat a vállalat számára.

A cikk megjelenését a Boston Consulting Group támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Tech Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Bucsky Péter
2024. március 8. 14:42 Támogatói tartalom, Tech

Magyar gyártású midibuszokkal tehető népszerűbbé a közösségi közlekedés

A hazai gyártású Mercedes-Benz Sprinterek átvették a vezető szerepet a midibuszok piacán.

Fontos

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.

Váczi István
2024. július 17. 11:14 Pénz

Miért dönt naponta rekordot az arany ára, ha nincs válság?

Kedden és szerdán is történelmi csúcsot döntött az arany ára, ami az utóbbi évek jó szériájának folytatódása, pedig magasak voltak a kamatok, és éppen közeli válság sem fenyeget.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.