Hírlevél feliratkozás
Debreczeni Anna
2023. november 2. 14:32 Támogatói tartalom, Tech

Saját szakmájukban is átverheti a tanácsadókat a generatív mesterséges intelligencia, annyira meggyőzően érvel

A Boston Consulting Group (BCG) 750 tanácsadóján tesztelte egy globális kísérlet során, hogyan hat a generatív mesterséges intelligencia (MI) a teljesítményükre. Ez volt a világon az első kísérlet az MI kompetenciájának mérésére az üzleti szolgáltatási területen, olyan feladatokkal, amelyeket nap mint nap megoldanak az ott dolgozók. Az eredmények számos ellentmondásra rámutattak.

A BCG junior tanácsadói nem alkotnak nagyon heterogén csoportot, képzett, legalább BSc diplomával rendelkező, átlagosan 4 éve a pályán lévő fiatalokról van szó. Azonban a tény, hogy itt is kijöttek ezek a különbségek, arra utal, hogy szakmai kompetenciákban még sokszínűbb csoportoknál még nagyobb eltéréseket találnánk. Az MI ebben az esetben a GPT-4-es verziója volt, a kísérletet idén május-júniusban végezték el.*A BCG a Harvard Business School, az MIT Sloan School of Management, a Pennsylvaniai Egyetemhez tartozó Wharton School és a Warwick Egyetem tudósainak segítségével végezte el a kísérletet.

Kiderült, hogy a résztvevők pont ott nem bíztak az MI-ben, ahol pedig rengeteg hozzáadott értéket tudott volna termelni számukra, míg olyan területen túlságosan megbíznak benne, ahol nem kompetens ez a technológia.

A tanácsadóknak egy beugró, szintfelmérő tesztet és két, eltérő képességeket igénylő feladatot kellett megoldaniuk. Aztán az első feladatban arra kérték őket, hogy küldjenek innovatív ötleteket új termékekre és piacralépési tervekre. A második feladat során egy üzleti problémát kellett megoldaniuk a résztvevőknek, amelyhez adottak voltak kvantitatív (teljesítménymutatók) és kvalitatív adatok (vezetői interjúk) is.

Az eredmények ellentmondanak a sejtésnek, hogy az MI akkor a legjobb, ha adatokból dolgozik.

Az első feladatnál tízből kilencen átlagosan 40 százalékkal jobb teljesítményt nyújtottak az MI használatával a kontrollcsoporthoz képest, akik MI nélkül oldották meg a feladatot. Sőt, a legjobb eredmények akkor születtek, ha nem próbálták meg átírni a GPT-4 által alkotott szöveget, csak bemásolták ezt.

A második feladatnál, ahol egy összetett üzleti problémát kellett megoldani, sokan elfogadták a GPT-4 által adott félrevezető válaszokat, így teljesítményük 23 százalékkal maradt el a kontrollcsoportétól. Ráadásul a helytelen megoldást adók akkor sem akarták átírni a válaszukat, amikor figyelmeztették őket arra, hogy lehet, hogy rossz válaszokat kapnak. Ennek részben az MI jó meggyőzőképessége lehet az oka.

Ezen a ponton felmerült a kérdés, hogy ha megtanítják az embereket helyesen bánni az MI-vel, akkor jobb eredményt érnek-e el. Azonban az üzleti problémamegoldó feladatra adott válaszok még azután is hibásak voltak, miután a résztvevők kaptak egy áttekintést arról, hogyan promptolják a GPT-4-et (azaz hogyan fogalmazzák meg az utasításokat számára). Ráadásul a miniképzésben részt vevők még rosszabbul is teljesítettek, mint azok, akik nem kaptak ilyen útmutatást. Az eredmények szerint a résztvevők túl magabiztosak lettek a képzés után abban, hogy tudják kezelni a GPT-4-et.

Egy másik zavarba ejtő eredmény az volt, hogy az átlagos résztvevő nemcsak hogy nem tudja továbbfejleszteni az MI eredményeit, de egyenesen ront rajtuk, ha belenyúl. Minden 10 százalékos változtatás a GPT válaszán átlagosan 17 százalékos csökkenéssel járt az eredményeknél.

Szintfelmérő

Volt még egy dimenziója a kísérletnek. A tanácsadókkal egy beugró tesztet is elvégeztek, amely szakmai kompetenciáikat mérte.

Ha ezeket is figyelembe vesszük az eredmények értékelésénél, azt látni, hogy az MI megtáltosítja a gyengébb kompetenciákkal bíró munkaerőt: minél alacsonyabb értéket ért el valaki a beugró teszten, annál jobban teljesített az MI segítségével az első, kreatív feladatnál. A magasabb szakmai kompetencia pontot elérők eredményét kevésbé „lengette ki” az MI. 

Kreativitás csapda

Bár a kreatív feladatra az MI által adott válaszok növelték az egyéni eredményeket, mivel ezek a válaszok nagyon hasonlóak voltak egymáshoz, így csapatszinten csökkent az ötletek sokszínűsége, repetitívvé váltak a megoldások. A GPT-4-et nem használó kontrollcsoportéhoz képest – csoportszinten – 41 százalékkal kevésbé volt sokszínű.

Ráadásul a résztvevők 70 százaléka szerint a GPT használata idővel elnyomja a kreatív képességeiket.

Mint bármelyik technológiára, erre is túlságosan rá lehet hagyatkozni. A GPS rengeteget lendített a navigáción, amikor megjelent, de ma már ott tartunk, hogy az emberek nem tudnak GPS nélkül vezetni. Amikor egy technológiára túlságosan ráhagyatkozunk, elveszítjük a korábbi képességeinket

– mondta az egyik résztvevő.

Az MI-ben rejlő versenyképességi előny kihasználásához rendkívül fontos, hogy jól válasszuk ki a feladatot, amivel megbízzuk és helyesen alkalmazzuk a technológiát. Ebben az esetben nem érdemes belenyúlni az eredményekbe. Nehéz azonban eldönteni, mikor, milyen munkához érdemes segítségül hívni az MI-t. Ezt nehezíti, hogy hatásosan érvel akkor is, amikor nem a hozzá illő feladattal bízták meg. Ha ekkor is ráhagyatkozunk, jelentős értékveszteséget is okozhat a vállalat számára.

A cikk megjelenését a Boston Consulting Group támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Támogatói tartalom Tech Olvasson tovább a kategóriában

Támogatói tartalom

Debreczeni Anna
2023. december 1. 14:29 Pénz, Támogatói tartalom

Eljött az üzemi szintű kibertámadások korszaka, bárki célpontja lehet az üzleti tervvel készülő csalóknak

Soha nem történt annyi banki csalás Magyarországon, mint az idei első félévben.

Debreczeni Anna
2023. november 30. 14:41 Pénz, Támogatói tartalom

Az átlagosan 17 éves futamidőre kötött lakáshiteleknél gondolkodnak el sokan az életbiztosításon is

Az elmúlt években a csok és a babaváró hitel segítségével is sokan jutottak saját otthonhoz, amihez akár több tízmillió forintos, jellemzően több évtizedes lejáratú hitelt is felvettek.

László Pál
2023. november 29. 15:27 Podcast, Támogatói tartalom

Az energiaválság berúgta a fenntarthatóság ajtaját az ingatlanpiacon, a vártnál több épületet újíthatnak fel a jövőben

Fenntarthatósági szempontból nézve a felújítás felé kell, hogy menjen a világ.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.