Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. június 27. 12:23 Tech

Szabadságra küldik a dolgozókat, mielőtt teljesen kiégnének

Fizetett szabadságra küldték a dolgozóiakat egyes amerikai technológiai cégek a járványügyi korlátozások lazítását követően, hogy elkerüljék a kiégésüket. A The Washington Post beszámolója szerint a LinkedIntől kezdve a társkereséssel foglalkozó Bumble-ig számos vállalatnál felismerték, hogy a járvány megviselte az alkalmazottaikat, akik a lezárások alatt minden korábbinál több időt töltöttek a képernyők előtt, és gyakran még akkor is a munkájukon törték a fejüket, amikor már nem kellett volna, hogy dolgozzanak.

A tech-cégeknél ráadásul gyakran különösen megnőtt a munkaterhelés a lezárások alatt, a termékeikkel a felhasználóik ugyanis a kényszerű otthonlét következtében több időt töltöttek. A már említett Bumble-nél például tavaly március óta hetven százalékkal nőtt a videochates randevúk száma, így a cég mérete jócskán megnőtt a nehéz időszak során. Az immáron több mint 700 főt foglalkoztató Bumble dolgozói ezen a héten mehettek pihenni, amit a cég a közleményében a következőképp indokolt:

Az oltottak arányának növekedésével és a korlátozások enyhülésével szerettük volna lehetővé tenni a munkatársainknak szerte a világon, hogy egy hétre elzárkózhassanak és önmagukra koncentrálhassanak.

Az amerikai lapban idézett szakértői vélemények szerint a dolgozók kiégése alapvetően a munkahelyi körülmények függvénye, és nem az egyéni személyiségjegyeké, emiatt különösen fontos, hogy a vállalatok fellépjenek ellene. Az angolul burnoutnak nevezett jelenséget 2019-ben vette fel az Egészségügyi Világszervezet a betegségeket jegyző listájába, méghozzá munkahelyi ártalomként jelentkező szindróma, azaz tünetcsoport formájában. A problémát leggyakrabban a Maslach Kiégés-teszttel vizsgálják a szakemberek, ami az érzelmi kimerültség, a deperszonalizáció és a csökkenő teljesítményérzet együttes fennállásakor jelzi a kiégés tényét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA legtöbbet és legkevesebbet keresőket ugyanúgy fenyegeti a kiégésAz ételfutárok azért güriznek túl sokat, hogy megéljenek, a multiknál dolgozó vezetők azért, hogy helyt álljanak a nemzetközi versenyben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech burnout kiégés szabadság tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Váczi István
2023. november 24. 09:19 Tech, Vállalat

Sokkal olcsóbbá válhatnak az e-autók a következő pár évben

A Goldman Sachs kutatói szerint két év múlva már azonos költségszintre kerülnek az elektromos autók a benzinesekkel és a dízelekkel.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 12:17 Közélet, Tech

Nem volt életszerűen kitalálva a napelemes támogatási program, máris módosítják

A jelek szerint a szakmának sikerült meggyőznie a minisztériumot, hogy a piaci körülményeknek megfelelően alakítsa a feltételeket.

Torontáli Zoltán
2023. november 23. 04:37 Élet, Tech

Később szabadulunk meg a bolti papírnyugtától, de kapunk több hasznos funkciót

Jövő július volt a terv, az adótörvény módosításában azonban már 2025 szerepel, de legalább megágyaztak az okos megoldások lehetőségének is.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 6. 08:48 Támogatói tartalom

A sokkon túlestünk, de a balegyenesekhez is hozzászoktunk – így változtak egy év alatt a munkavállalói preferenciák

Az elmúlt évek egymást követő válságai a munkavállalói preferenciákra is hatással voltak, ahogy az idei reálbércsökkenés is. Reguly Mártával, a PwC Magyarország HR tanácsadási csoportjának vezetőjével ezekről a változásokról beszélgettünk.

Karsai Gábor
2023. december 5. 16:24 Közélet, Pénz

Korai még az infláció feletti győzelmet ünnepelni

Nem érdemes előre inni a medve bőrére, ugyanis nem mindegy, mitől csökken az infláció - egy korai lazítás csak elhúzódó problémákat generál.

Pálos Máté
2023. december 5. 12:42 Közélet

Sosem teljesítettek ilyen rosszul a magyar diákok matekból a PISA-teszten

A friss adatok szerint a magyar oktatási rendszer a nemzetközi átlagnál lényegesen kevésbé képes kiegyenlíteni a társadalmi különbségeket.