Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. szeptember 2. 11:41 Tech

Átvette az uralmat a nap és a szél az új erőművek között

Tavaly történt meg először, hogy az új erőműveken belül már a szél- és a napenergia került többségbe – derül ki a Bloomberg energetikai kutatócégének adatsorából.

Eszerint 2019-ben világszerte 119 gigawatt naperőművi kapacitást telepítettek, amely az összes energiatermelő beruházás 45 százaléka, ha pedig a szelet is hozzávesszük, akkor arányuk a kétharmadot is meghaladja. 2010-ben az együttes részesedésük még a 25 százalékot sem érte el, azaz szűk egy évtized alatt hatalmas előrelépés történt, köszönhetően a technológia fejlődésének, olcsóbbá válásának, illetve a klímavédelmi törekvéseknek.

A technológia széles körű előretörését jelzi, hogy tavaly 81 országban telepítettek legalább egy megawatt napelemes kapacitást. A tíz legjelentősebb beruházó országot az alábbi grafikon mutatja:

 

Ami a fosszilis tüzelőanyagokat használó beruházásokat illeti, a 2010-ben egyharmados arányával még első helyen álló gázerőművek üzembe helyezése évtizedes mélypontra esett. A szén esetében azonban 2018-hoz képest növekedés történt, mert akkor csak 19 gigawatt szenes hőerőmű-kapacitás lépett termelésbe, tavaly viszont 39 gigawatt. Ez 29 százalékos részaránynak felel meg az összes új erőmű mezőnyében.

Nem meglepő módon a teljes energiatermelésben ennél nagyobb a szén részesedése, tavaly 35 százalék volt, míg a megújulók – a vízenergiát is beleszámítva – 27 százalékot hoztak össze. Az utóbbi értéke 2010-ben 20 százalék volt, látszik tehát, hogy ebben a tekintetben nincs olyan gyors előrelépés, mint amire a klímavédelmi célok eléréséhez szükséges lenne.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkRekordok és negatív áramár – egy napsütéses tavasz tanulságaiA jelenlegi folyamatok alapján idővel egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a rugalmatlanul működő szén- és atomerőművek.

Tech megújuló energia naperőmű szélenergia szénenergia Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Torontáli Zoltán
2021. május 5. 09:38 Tech

Háztartási hidrogénerőművet fejleszt az egyik vezető német kutatóintézet

Az ötlet technológiai szempontból nem új, de a háztartási méretben való megvalósításhoz rengeteg fejlesztésre van szükség.

Hajdu Miklós
2021. május 2. 12:33 Tech

Alaposan megfigyelt irodákba térhetnek vissza a dolgozók a járvány után

A kereskedelmi ingatlanpiac ugyan nincs valami jó helyzetben, az irodák fejlesztésével foglalkozó tech-cégek mégsem panaszkodhatnak.

Stubnya Bence
2021. április 29. 18:10 Tech

Csaknem duplázódtak az e-autó-eladások a világban az év első három hónapjában

Csökkent az állami támogatások hozzájárulása a teljes forgalomhoz, ami azt jelenti, hogy piaci alapon is közelednek árban az elektromos modellek a hagyományosakhoz.

Fontos

Jandó Zoltán
2021. május 7. 05:42 Vállalat

A magyar cég, amely kiszívja a hőt a Földből

A Mol nem csapott le az ötletükre, így végül úgy döntöttek, maguk csinálják meg a világszinten is egyedinek számító fűtőművet, amelynek külföldön is lehet piaca.

Avatar
2021. május 6. 16:27 Közélet

A módosított magyar költségvetés tele van átláthatatlan és trükkös számítással

A kormány a saját prognózisától is eltér az előirányzatokban, és még regionális összehasonlításban is gyenge a teljesítménye.

Torontáli Zoltán
2021. május 6. 06:03 Adat

Vihar előtti csend: a jósolt áremelés még nem érkezett meg az élelmiszerboltokba

Szokásos havi bevásárlásunknál ugyan mértünk némi drágulást, de ez még biztosan nem az, ami a következő hónapokban várhat ránk.