Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. január 10. 12:25 Tech

Tényleg süllyedő hajó a Facebook Libra-projektje?

(A szerző az OTP Bank innovációs szakértője.)

A Facebook addig nem élesíti Libra nevű digitális valuta projektjét sehol a világon, amíg az nem felel meg teljes mértékben az amerikai szabályozásnak – mondta Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatásán tavaly. Így Kína és potenciálisan Európa juthat lépéselőnyhöz a globális pénzügyi innovációs versenyben.

Az idő pedig pénz, ahogy tudja ezt a Facebook-vezér is, aki a Kína kártyát is elővette októberben az amerikai törvényhozás pénzügyi bizottsága előtt egy maratoni, több mint 6 órás meghallgatásán a Libra miatt. „Miközben mi ezeket az ügyeket vitatjuk meg, a világ többi része nem vár” – mondta. “Kína gyorsan halad afelé, hogy a következő hónapokban hasonló ötleteket indítson el. Mivel a Librát főleg dollárhoz fogják kötni, úgy vélem, hozzájárul Amerika pénzügyi vezető szerepének, demokratikus értékeinek és befolyásának terjesztéséhez világszerte. Ha Amerika nem innovál, pénzügyi vezető szerepe sincs garantálva” – mondta, amivel nem is vitatkoznak sokan. 

A kínai jegybank már tavaly augusztusban bejelentette, hogy nemsokára saját kriptopénzt, „digitális renminbit” vezet be. Október végén pedig Hszi Csin-Ping kínai elnök a legfontosabb támogatandó területek közé emelte a digitális valuták alapját adó technológia, a blockchain fejlesztését, a napelemek, a robotizáció és az elektromos meghajtású autók mellé, így a korábbinál is szélesebbre nyitotta a befektetői pénzcsapot a technológia előtt a világ legnépesebb országában. Szakértők most év elejére várják a nagy bejelentést a világ első komoly valutája digitális változatának bevezetéséről. 

Európa – legalábbis Franciaország és Németország – a Librára adott egyik első reakciója nem meglepő módon az elzárkózás volt, mondván, a nagyvállalati kriptodeviza állami babérokra tör. „Egy magánvállalat nem tarthat igényt monetáris hatalomra, amely a nemzeti szuverenitás elválaszthatatlan része” – mondták. Uniós szinten barátságosabb hangnem a jellemző. Benoît Coeuré, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának tagja szerint a Libra felért egy ébresztővel az összes központi bank számára, hogy jobban odafigyeljenek a fizetési rendszerek fejlesztésére. Az azonnali fizetési rendszer európai megvalósítása után a következő természetes lépés az lenne szerinte, hogy a jegybankok világszerte összefogjanak és megvizsgálják a jegybanki digitális devizakibocsátás megvalósíthatóságát. Nem kell a nulláról indulni, az EKB és a Bank of Japan már több éve dolgozik ezen. 

Így működhet a Libra

Aggódhatnak is a központi bankok, hiszen a Libra esetében a tavaly júniusban nyilvánosságra hozott tervek szerint nem egy egyszerű bitcoin hasonmásról van szó, amelyeknél gyakorta okoz bizonytalanságot a rendkívül ingadozó árfolyam. Minden Libra érme mögött – amely úgynevezett stablecoin lesz, azaz a fedezettel rendelkező virtuális pénzek közé fog tartozni és ugyancsak blockchain technológián alapul – lenne egy valódi valutákat tartalmazó kosár.

A fedezetet kezelő Libra Tartalék két részből áll:

  1. a tagok kezdeti befektetéseiből
  2. és minden újonnan megvásárolt Libra érme után letétbe helyezett pénzösszegből.

Ebben a valuták nagy része dollár lenne, de eurót, japán jent, brit fontot és szingapúri dollárt is tartalmazna – árfolyamingadozással itt is számolni kell ugyanakkor, hiszen a valutakosárban lévő pénzek árfolyama is valamennyire ingadozik. A Facebook tehát nem csak egy játékpénzt szeretne, amit kávéra és szendvicsre költenek az emberek, hanem a valódi valutákkal akar versenyre kelni, ez azonban már sokkal több gazdasági és politikai érdeket mozgat meg. Éppen ezért kezdenek a nagyvállalatok kihátrálni a Libra, illetve a mögötte álló Libra Szövetség mögül.

Az egyik legfontosabb partner, az elektronikus fizetési szolgáltató vállalat, a PayPal októberi kiszállása után az eBay, Visa, a Mastercard, is elhagyta a „hajót”, feltehetően a projekt kockázatossága miatt.

Az alapítók negyede, hét cég szállt ki a projektből (eddig), ebből öt ráadásul pénzügyi vállalat.

Így a PayU maradt az egyetlen pénzügyi fintech a Libra alapítói között, ami sokak szerint megkérdőjelezi, hogy az alapvetően nem pénzügyi szektorban mozgó cégek által üzemeltetett Szövetség mennyire lesz képes menedzselni a pénzügyi feladatokat és megfelelő know-how-t tenni a folyamatok mögé. Még nagyobb kérdés, hogy az emberek mennyire fognak megbízni egy olyan coin-ban, ami mögül kihátráltak a „piaci nagyok”.

Nem erősíti a bizalmat a Facebook iránt a tavaly kirobbant Cambridge Analytica-botrány sem, amikor kiderült, hogy csaknem 90 millió Facebook-felhasználó személyes adataihoz férhetett hozzá a politikai tanácsadó cég az érintettek beleegyezése nélkül. Ezért egyébként rekordösszegű, 5 milliárd dolláros bírságot is kapott tavaly júliusban. Látható, hogy a Facebook elérte a „too big to fail” méretet, azaz túl nagy ahhoz, hogy belebukjon egy ekkora bírságba, amelynek hírére ráadásul emelkedni kezdett a közösségi médiaóriás tőzsdei árfolyama.

A digitális pénz szervezeti felépítésébe éppen a bizalom megalapozására számos „féket és ellensúlyt” terveztek. A széles körű piaci legitimációt megtestesíteni hivatott, genfi székhelyű, szabályzó és felügyelő funkcióval ellátott Libra Szövetség viszont kezdett meggyengülni a tagok kiválásával. Emellett a Facebook Calibra néven külön leányvállalatot is létrehozott, hogy szervezetileg is teljesen elkülönítsék a felhasználók közösségi adatait a pénzügyi adataiktól. A Calibra nagyjából a „Libra pénztárcája”, segítségével tudnak majd a felhasználók pénzt küldeni Messengeren, Instagramon vagy WhatsAppon a tervek szerint. A pénzküldés ugyanis a legnépszerűbb pénzügyi szolgáltatás a fejlődő országokban, amelyeket a Facebook alapvetően megcélzott a Librával. Számításaik szerint mintegy 1,7 milliárd banki kapcsolattal nem, de mobiltelefonnal jó eséllyel rendelkező potenciális felhasználója lehet a kriptopénznek, elsősorban Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában. A fedezetet birtokló Libra Tartalék pedig bankbetéteket és rövid lejáratú állampapírokat vásárolna, így előzve meg a szabadon lebegő, csak a kereslet változásának kitett bitcoin által produkált szélsőséges ingadozásokat

Tényleg soha? 

Bármilyen alaposan átgondolt tehát a Libra konstrukciója, nehéz és hosszú folyamat lesz, amíg ténylegesen elindulhat a projekt. Sem az amerikai törvényhozás szereplői, sem a bankok nem nézik jó szemmel a kísérletet, hogy átnyúljanak a fejük fölött. A fintech cégekkel folytatott egyre élesebb versenyben a bankszektor amúgy is aggódik a jövőjéért, és heves tiltakozással fogadta a projektet. A legnagyobb amerikai befektetési bank, a JP Morgan Chase vezetője, Jamie Dimon szerint a Libra „remek ötlet, ami soha nem fog megvalósulni”. Sok bank tart attól is, hogy – azon túl természetesen, hogy riválist kapnak – a Libra erősíti az árnyékbank rendszert, a pénzmosás melegágyává válhat, segíthet még láthatatlanabbá tenni a terrorizmus-finanszírozást, a fegyver- és drogcsempészeket.

Ha tényleg a központi kibocsátású, fedezettel is rendelkező digitális fizetőeszközöké a jövő, a jelenleg 2,4 milliárd embert, a Föld lakosságának csaknem harmadát elérő Facebook Librája mindenképpen úttörő szerepet tölthet be a digitális fizetőeszközök és szolgáltatások nemzeti és globális szabályainak kialakításában – függetlenül attól, hogy végül megvalósul-e az ambíciózus terv.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech Libra OTP Bank Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.