Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 30. 10:54 Tech

Az Apple túlfeszítette a húrt az ezerdolláros Iphone-nal

Egy-két dolgot elrontott az Apple Kínában, és ez sokba került az utóbbi évtized talán legsikeresebb amerikai óriásvállalatának. Mint a cég tegnap éjjel közzétett gyorsjelentéséből kiderült, éves összehasonlításban 27 százalékkal zuhantak az eladások a távol-keleti országban, és ezzel önmagában 5 milliárd dollár bevétel esett ki. Az Apple ugyanis súlyosan elszámolta magát: nem gondolták volna, hogy ilyen mértékben gyengülni fog a kínai kereslet, és azt sem, hogy az ezerdolláros új Iphone-ok helyett a kínai felső osztály inkább olcsóbb, helyi alternatívákat fog vásárolni (Huawei, Xiaomi).

De nem korlátozódott Kínára az Apple gyengesége, láthatóan túlfeszítették a húrt az Iphone árazásával. A cég legfejlettebb telefonját már 1100 dollárért árulják, ami a jelek szerint túl van egy lélektani határon. Nem segítettek a telekomcégek sem, akik a korábbiakhoz képest kevésbé támogatták a fogyasztók Iphone-vásárlásait. A cég úgy fogalmazott, hogy “érett” termék lett az Iphone, ami azt jelenti, hogy innen már nagy növekedést nem lehet várni. Ez azért baj, mert ez az egy termék vitte a hátán a céget, tulajdonképpen annak 2007-es bemutatása óta. Most viszont annyira gyengék a számok, hogy a cég inkább közzé sem teszi őket, ami nem a legjobb üzenet a befektetőknek.

Szerencsére az elképesztően nyereséges szolgáltatások üzletág (döbbenetes, 63 százalékos profitráta) valamit ellensúlyoz a fő termék lassuló eladásaiból – bár a gyors növekedés ellenére a cég 84 milliárdos bevételből csak 11 milliárd dollárt hozott ez a részleg. Pont mostanában robbant ki egy új botrány, egy bug sebezhetővé tette a Facetime alkalmazást.

A sok kedvezőtlen hírt a befektetők a jelek szerint inkább úgy könyvelték el, hogy a nehezén túl lehet a cég, a tőzsdén öt százalékot emelkedett az árfolyam közvetlenül a jelentés közzététele után. Igaz, az Apple egészen komoly vérengzés után van, amit a tízéves grafikon elég jól mutat.

 

Amikor tavaly szeptember-októberben a történelmi csúcsai körül járt az Apple részvényárfolyama, akkor ezermilliárd dollár felett járt a piaci értéke. De ez nem tartott sokáig, hiszen azóta esik, mint egy kő, és már csak 730 milliárd dollárt ér a befektetők szerint. Ez kevesebb, mint akár az Amazon, a Microsoft vagy a Google (Alphabet) értéke. De az Apple értékében van egy kemény padló, a cég ugyanis 245 milliárd dollárnyi készpénzt tart.

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Hajdu Miklós
2019. november 20. 12:15 Tech

Azzal is tehetsz a klímaváltozás ellen, hogy a megfelelő keresőoldalt használod

Egy német cég minden 45. internetes keresés után elültet egy fát a Föld azon területein, ahol a leginkább szükség van rájuk.

Fabók Bálint
2019. november 20. 10:31 Tech

Műhús fejlesztésével menekül előre egy olajipari cég Thaiföldön

A Bangchok az egyik legnagyobb olajfinomító Thaiföldön, de már tevékenységének közel fele nem közvetlenül az olajiparhoz kötődik.

Avatar
2019. november 19. 14:34 Tech

Faágakkal is manipulálható a mesterséges intelligencia

Ha nem vagyunk tisztában a gépi tanulás részleteivel, akkor nem vesszük észre a hibákat és a manipulációs kísérleteket.

Fontos

Bucsky Péter
2019. november 19. 06:59 Közélet

Hatmilliárdos gödörből kell kihúzni Tarlósék elfuserált projektjét

Még a tesztkapukat is leszerelik a bedőlt e-jegyrendszer után, 8,6 milliárdért cserébe két szervere és pár kétséges hasznú szoftvere marad a BKK-nak.

Jandó Zoltán
2019. november 18. 06:47 Közélet, Vállalat

Mészároséknak már 410 milliárdnyi cégvagyonról van papírjuk, de ennél is többet halmoztak fel

Kétszázmilliárd forintra értékelték fel Orbán Viktor barátjának családi cégét. A felcsúti gázszerelő nagyjából az 1200. leggazdagabb ember lehet a világon.

Jandó Zoltán
2019. november 15. 15:46 Közélet

Rejtőzködő harcostárs szállt be Mészárosék családi cégébe

A második legismertebb tiszakécskei milliárdos, Varga Károly, akinek korábban is volt üzleti kapcsolata Mészáros Lőrinccel, egy követelésért cserébe 2 százalékos részesedést kapott a Talentis Zrt-ben.