Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 30. 10:54 Tech

Az Apple túlfeszítette a húrt az ezerdolláros Iphone-nal

Egy-két dolgot elrontott az Apple Kínában, és ez sokba került az utóbbi évtized talán legsikeresebb amerikai óriásvállalatának. Mint a cég tegnap éjjel közzétett gyorsjelentéséből kiderült, éves összehasonlításban 27 százalékkal zuhantak az eladások a távol-keleti országban, és ezzel önmagában 5 milliárd dollár bevétel esett ki. Az Apple ugyanis súlyosan elszámolta magát: nem gondolták volna, hogy ilyen mértékben gyengülni fog a kínai kereslet, és azt sem, hogy az ezerdolláros új Iphone-ok helyett a kínai felső osztály inkább olcsóbb, helyi alternatívákat fog vásárolni (Huawei, Xiaomi).

De nem korlátozódott Kínára az Apple gyengesége, láthatóan túlfeszítették a húrt az Iphone árazásával. A cég legfejlettebb telefonját már 1100 dollárért árulják, ami a jelek szerint túl van egy lélektani határon. Nem segítettek a telekomcégek sem, akik a korábbiakhoz képest kevésbé támogatták a fogyasztók Iphone-vásárlásait. A cég úgy fogalmazott, hogy “érett” termék lett az Iphone, ami azt jelenti, hogy innen már nagy növekedést nem lehet várni. Ez azért baj, mert ez az egy termék vitte a hátán a céget, tulajdonképpen annak 2007-es bemutatása óta. Most viszont annyira gyengék a számok, hogy a cég inkább közzé sem teszi őket, ami nem a legjobb üzenet a befektetőknek.

Szerencsére az elképesztően nyereséges szolgáltatások üzletág (döbbenetes, 63 százalékos profitráta) valamit ellensúlyoz a fő termék lassuló eladásaiból – bár a gyors növekedés ellenére a cég 84 milliárdos bevételből csak 11 milliárd dollárt hozott ez a részleg. Pont mostanában robbant ki egy új botrány, egy bug sebezhetővé tette a Facetime alkalmazást.

A sok kedvezőtlen hírt a befektetők a jelek szerint inkább úgy könyvelték el, hogy a nehezén túl lehet a cég, a tőzsdén öt százalékot emelkedett az árfolyam közvetlenül a jelentés közzététele után. Igaz, az Apple egészen komoly vérengzés után van, amit a tízéves grafikon elég jól mutat.

 

Amikor tavaly szeptember-októberben a történelmi csúcsai körül járt az Apple részvényárfolyama, akkor ezermilliárd dollár felett járt a piaci értéke. De ez nem tartott sokáig, hiszen azóta esik, mint egy kő, és már csak 730 milliárd dollárt ér a befektetők szerint. Ez kevesebb, mint akár az Amazon, a Microsoft vagy a Google (Alphabet) értéke. De az Apple értékében van egy kemény padló, a cég ugyanis 245 milliárd dollárnyi készpénzt tart.

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Fabók Bálint
2019. február 19. 17:11 Tech

Álinterjúkkal és kamutárgyalásokkal próbálja megszerezni a Huawei az Apple titkait

Az amerikai kormány szerint a Huaweinél külön ösztönzőprogram van arra, hogy információkat szerezzenek a riválisoktól.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 17:16 Tech, Vállalat

Egyre furcsább módszerekkel próbálják begyűjteni az űrszemetet

Egyre több cég próbál valamiféle megoldást találni a több százezer darabból álló űrszemét összeszedésére és megsemmisítésére.

Wiedemann Tamás
2019. február 18. 10:35 Adat, Tech

Ezek a mobilok sugároznak a legerősebben

Az első helyen egy kínai gyártó szerepel, de a top tízben van Iphone, Sony és Google saját márkás készülék is.

Fontos

Bucsky Péter
2019. február 19. 07:00 Pénz

Évi 50 milliárdot hagyunk az államnál egy ki nem használt adókedvezmény miatt

Százezrek nem élnek az szja-kedvezménnyel, pedig egy orvosi papírral évi 90 ezer forintot spórolhatnának. Aki eddig nem tette meg, öt évre visszamenőleg is kérheti.

Jandó Zoltán
2019. február 18. 06:53 Közélet

Káoszba süllyedt a kormány terve, hogy jobban szervezzék a nagy sportrendezvényeket

Nagyon úgy tűnik, hogy hiába volt rá törekvés, mégsem lesz egységes szervezési kerete és felelőse a magyarországi rendezésű nagy sporteseményeknek. Pedig lett volna logika benne.

Torontáli Zoltán
2019. február 17. 07:17 Élet

Mégis mit eszünk ennyire a Túró Rudin?

Szó szerint ízekre szedtük a kakaós masszával bevont túrórudat. Most kiderül, hogy miért van benne kukoricakeményítő, hidrogénezett olaj, vagy olyan vegyületek, mint a kálcium-laktát vagy a kálium-szorbát.