Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. január 30. 10:54 Tech

Az Apple túlfeszítette a húrt az ezerdolláros Iphone-nal

Egy-két dolgot elrontott az Apple Kínában, és ez sokba került az utóbbi évtized talán legsikeresebb amerikai óriásvállalatának. Mint a cég tegnap éjjel közzétett gyorsjelentéséből kiderült, éves összehasonlításban 27 százalékkal zuhantak az eladások a távol-keleti országban, és ezzel önmagában 5 milliárd dollár bevétel esett ki. Az Apple ugyanis súlyosan elszámolta magát: nem gondolták volna, hogy ilyen mértékben gyengülni fog a kínai kereslet, és azt sem, hogy az ezerdolláros új Iphone-ok helyett a kínai felső osztály inkább olcsóbb, helyi alternatívákat fog vásárolni (Huawei, Xiaomi).

De nem korlátozódott Kínára az Apple gyengesége, láthatóan túlfeszítették a húrt az Iphone árazásával. A cég legfejlettebb telefonját már 1100 dollárért árulják, ami a jelek szerint túl van egy lélektani határon. Nem segítettek a telekomcégek sem, akik a korábbiakhoz képest kevésbé támogatták a fogyasztók Iphone-vásárlásait. A cég úgy fogalmazott, hogy “érett” termék lett az Iphone, ami azt jelenti, hogy innen már nagy növekedést nem lehet várni. Ez azért baj, mert ez az egy termék vitte a hátán a céget, tulajdonképpen annak 2007-es bemutatása óta. Most viszont annyira gyengék a számok, hogy a cég inkább közzé sem teszi őket, ami nem a legjobb üzenet a befektetőknek.

Szerencsére az elképesztően nyereséges szolgáltatások üzletág (döbbenetes, 63 százalékos profitráta) valamit ellensúlyoz a fő termék lassuló eladásaiból – bár a gyors növekedés ellenére a cég 84 milliárdos bevételből csak 11 milliárd dollárt hozott ez a részleg. Pont mostanában robbant ki egy új botrány, egy bug sebezhetővé tette a Facetime alkalmazást.

A sok kedvezőtlen hírt a befektetők a jelek szerint inkább úgy könyvelték el, hogy a nehezén túl lehet a cég, a tőzsdén öt százalékot emelkedett az árfolyam közvetlenül a jelentés közzététele után. Igaz, az Apple egészen komoly vérengzés után van, amit a tízéves grafikon elég jól mutat.

 

Amikor tavaly szeptember-októberben a történelmi csúcsai körül járt az Apple részvényárfolyama, akkor ezermilliárd dollár felett járt a piaci értéke. De ez nem tartott sokáig, hiszen azóta esik, mint egy kő, és már csak 730 milliárd dollárt ér a befektetők szerint. Ez kevesebb, mint akár az Amazon, a Microsoft vagy a Google (Alphabet) értéke. De az Apple értékében van egy kemény padló, a cég ugyanis 245 milliárd dollárnyi készpénzt tart.

Tech Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Straub Ádám
2019. július 14. 15:02 Tech

Megéri lemondani a kábeltévé-előfizetést?

Az amerikaiak 35 százalékának már nincs kábeltévé-előfizetése, itthon azonban még nem olyan egyértelmű, hogy jó döntés csak a streamingszolgáltatókra hagyatkozni.

Avatar
2019. július 8. 06:18 Tech, Vállalat

Olyan jól megy a magyar programozósuliknak, hogy már a régióban terjeszkednek

A veszteséges működés tavaly már inkább kivétel volt mint alapszabály, a piacon beindult a konszolidáció, páran kiszálltak. A Green Fox és a Codecool azonban elindult meghódítani a régiót.

Avatar
2019. július 7. 07:04 Tech

A társadalomnak kell eldöntenie, mit kezd a hamis pornóval

A képfelismerési és képmódosítási technológia gyorsan fejlődik és beépült a mindennapjainkba, de lehet, hogy valahogy határt kell szabni a használatának.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. július 19. 16:07 Közélet

Júliusra elfogyott a kormányplakátokra szánt 20 milliárd, de jut még rá pénz

Hetvenmilliárd ment el a korábban kék hátterű, később Soros György arcképével díszített, mostanában pedig mémmé vált stockfotókat használó kampányokra.

Bucsky Péter
2019. július 19. 06:45 Közélet

2 milliárdos autópályalehajtót kap Mészáros Lőrinc ásványvizének palackozóüzeme

Mészáros Lőrinc barátja építi, az engedélyeket rohamtempóban adták meg.

Jandó Zoltán Kasnyik Márton
2019. július 17. 06:51 Közélet

Andy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerint

Egy dokumentumból kiderül, hogy Vajnáné a januárban meghalt filmproducer és kaszinómogul egyszemélyes örököse, vagyonának haszonélvezője. Már csak az a kérdés, hogy kiürítették-e a vagyonkezelőt alóla.