Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. november 16. 16:19 Tech

Zuckerberg tagadja, hogy tudott volna a sorosozó álhírkampányról

Mark Zuckerberg védelmébe vette vállalatát és annak vezetőségét, miután csütörtökön a New York Times megírta, a Facebook felbérelt egy pr-céget, hogy az összeesküvés-elméleteket terjesszen Soros Györgyről, és hogy minél szorosabban a Facebook kritikusaihoz kösse az üzletembert, ezzel hiteltelenítve a techóriást az adatvédelmi balhéi miatt kritizáló hangokat.

A politikusok, az érdekvédelmi csoportok és egyik saját hirdetője is újra elővette a Facebookot az egészen botrányos dolgokról beszámoló cikk után. A vállalat próbálta eltussolni a híreket, miután kiderült, hogy az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba és a Facebook személyes adatokat szivárogtatott ki a Cambridge Analytica tanácsadócégnek, amely Trump kampányán dolgozott. De a cég aktívan, például a vetélytársak és a feltételezett ellenségek lejáratásával is csillapítani igyekezett a negatív következményeket.

A botrány most már másfél éve terebélyesedik, és a cégnek egyre többet kell magyarázkodnia. Részben emiatt Facebooknak a tőzsdén sem megy jól. Nyáron még 218 dolláron is megfordult az árfolyama, ma viszont 139 dollár alá is benézett. Tehát a csúcshoz képest közel 40 százalékot zuhant az árfolyam.

Zuckerberg csütörtökön 90 percen át beszélt újságíróknak. Megvédte Sheryl Sandberget, aki a NYT cikke szerint a legnagyobb szerepet játszotta a Facebook ügyeinek eltussolásában. „Összességében Sheryl remek munkát végez a vállalat számára, kiváló partner volt eddig is és a jövőben is az lesz” – mondta.

A Facebook felügyelőbizottsága egy szokatlan állásfoglalást tett közzé, amelyben támogatásáról biztosította a vezetőket, azonban arra sürgette Zuckerberget és Sandberget, hogy a választással kapcsolatos problémákat gyorsabban kezeljék.

“Ahogy Mark és Sheryl az amerikai kongresszusi meghallgatásán elismerte, a vállalat túl lassan észlelte az orosz beavatkozást, és túl lassan cselekedett ellene. Mi, a bizottság is nyomás alá helyeztük őket, hogy gyorsan lépjenek. Ám azt feltételezni, hogy tudtak az orosz beavatkozásról, és megpróbálták azt figyelmen kívül hagyni, vagy az azzal kapcsolatos nyomozásokat megelőzni, az nagyon igazságtalan lenne” – írták.

A csütörtöki médiaesemény célja az volt, hogy bemutassák, a Facebook milyen lépéseket tesz a káros tartalmak és az álprofilok ellen. Emellett bejelentették, hogy létrehoznak egy külső szervet, amely segít eldönteni, hogy mit lehet és mit nem lehet a Facebookra posztolni.

Zuckerberg a sajtóbeszélgetés nagy részében kérdésre válaszolt. Elmondta, hogy ő és Sandberg is csak a NYT cikkéből tudták meg, hogy a Facebook kapcsolatban áll Definers nevű céggel, amely a Soros Györgyhöz köthető álhír-kampányt gyártotta a cikk szerint. Egyben közölte, hogy megszüntették a szerződésüket a Definers-szel. Hangsúlyozta azt is, hogy Nick Clegg korábbi brit miniszterelnök-helyettes, aki most a vállalat globális kapcsolataiért és kommunikációjáért felel, ellenőrizni fogja egy csapat segítségével a Facebook által alkalmazott külső cégeket.

Csütörtökön egyébként egy rakás, a Freedom from Facebook csoporthoz tartozó szervezet nyújtott be panaszt a Szövetségi Kereskedelmi Bizottságnak a Facebook ellen, melyben arra sürgették a szabályozó hatóságot, hogy szüntesse meg a közösségi média platformot. Ez az a csoport, amit a Definers hamisan Soros Györgyhöz próbált kötni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech álhírterjesztés facebook Mark Zuckerberg orosz beavatkozás Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.