Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. január 4. 14:30 Tech

A Facebook hirtelen elterjedése is hozzájárult a mianmari népirtáshoz

Egy puhuló diktatúrában az internet gyors liberalizálása komoly veszélyekkel jár a kanadai Dalhousie Egyetem kutatói szerint. Tanulmányukban azt elemezték, hogy az internethasználat terjedésének milyen hatásai vannak Kubában és Mianmarban, és arra jutottak, hogy Mianmarban a Facebook egyenesen hozzájárul a rohingyák elleni erőszakhoz. A népirtásban több ezer embert öltek meg, és több mint 600 ezer ember menekült Bangladesbe emiatt.

Az 53 milliós lakosú Mianmarban 2010-ben még csak 130 ezren használták az akkor még szigorúan korlátozott internetet. A politikai nyitással párhuzamosan jelentősen enyhítették az internet cenzúráját, és 30 millió burmai felhasználója lett a Facebooknak. A mobilok terjedésére jó példa, hogy egy SIM-kártya ára hét év alatt kétezer dollárról egy dollárra csökkent.

Egy másik kutatás szerint a burmaiak 38 százaléka többnyire vagy kizárólag a Facebookon olvas híreket, amelyen rengeteg a rohingyák ellen uszító tartalom. A kutatás szerint a rasszista karikatúrák, hamisított képek és hírek gyakran válnak virálissá, ami lényegében normalizálja a gyűlöletkeltést. A gyűlöletkeltő posztok pedig sokszor futótűzként terjednek a Facebookon.

A rohingyák elleni propaganda egyik legismertebb terjesztője egy keményvonalas buddhista szerzetes, Asin Viratu, aki a Facebookon kezdte el terjeszteni a nézeteit, miután a kormány eltiltotta attól, hogy nyilvánosan prédikáljon. Posztjaiban Viratu a muszlimokat őrült kutyákhoz hasonlítja, vagy például halott emberekről szokott képeket kirakni, akikről azt állítja, hogy muszlimok által megölt buddhistákat ábrázolnak.

A kérdéses valóságtartalmú bejegyzésekre jó példa a burmai katonai főparancsnok hivatalának novemberi Facebook posztja (az oldalnak közel hárommillió követője van), amely egy belső vizsgálat eredményét részletezi. A poszt szerint a katonaságnak nincs felelőssége a rohingyák állítólagos üldöztetésében, és összesen 41-szer említi meg a “bengáli terroristák” kifejezést (a burmai kormány hivatalosan bengálinak nevezi a rohingyákat).

A Washington Postnak a Facebook szóvivője azt mondta, hogy a cég igyekszik harcolni a gyűlöletpropaganda ellen, és évek óta monitorozza a bejegyzéseket. A Dalhousie Egyetem kutatói szerint hiába tett komoly lépést Mianmar a szólásszabadság felé az internet liberalizációjával, a burmai katonai junta információmonopóliuma, a kétes valóságtartalmú hírek özönlése és a kevésbé tudatos hírfogyaszás veszélyes elegyet alkot.

A tanulmány szerint a szintén enyhülő politikai klímájú Kubában jóval előrébb tart az internet liberalizációja, és az országban egyelőre nem észlelhető jelentős gyűlöletpropaganda vagy a mianmarihoz hasonló polarizáció. Ennek az az egyik oka, hogy Kubában az internetezés továbbra is drága, a WiFi-használat egy órára három dollárba kerül, ami hivatalosan a kubai átlagfizetés tíz százaléka.

A Facebook használatát nem csak a drágaság korlátozza (emiatt amúgy nem is igazán népszerű a Facebook, a kubaiak inkább különböző üzenetküldő és chatelő appokat használnak), hanem a kormány is. Az egyetemeken és a kormányhivatalnokok számára a Facebook munkaidőben nem elérhető. Az internet drágasága miatt a kubaiak általában nyilvános helyeken és csak rövid időre interneteznek, amely a kutatás szerint szintén csökkenti az esélyét a gyűlöletkeltésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech facebook internet Kuba Mianmar rohingya Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.