Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. november 15. 09:22 Podcast, Támogatói tartalom

Nem a pénzt, hanem a gyerekek érdekeit nézik a családos Y-generációsok

Magyarországon nagyon jellemző, vezetői körökben kifejezetten, hogy családosként próbálnak többet vállalni az emberek, a kicsit nagyobb anyagi biztonságért sokan béklyóba hajtják a fejüket és akár a személyiségük is megváltozik – mondta Szmola Roland agilis coach a Pénz(m)érték podcast negyedik részében. De vannak olyanok is, akik sokkal szabadabban kezelik a megnövekedett költségekkel járó problémát, mert számukra az alkotói szabadság kiemelten fontos.

A G7 hatrészes podcastsorozatában, a Pénz(m)értékben azt vizsgáljuk, az egyes korosztályok hogyan bánnak a pénzzel. Befolyásolja-e az élethelyzetünk, a családi mintáink, a motivációink, az értékvilágunk, a jövőbe vetett bizalmunk és kétségeink? Igaz-e, hogy a Z-sek mindenben felhasználók, az Y-osok élményhajhászok, az X-esek leszegett fejjel mennek előre, és boomerek-e a boomerek?

A podcast sorozatunk negyedik epizódjában azokkal az Y-generációsokkal, most harmincas-negyvenesekkel foglalkozunk, akik megteremtettek egy biztos egzisztenciát, viszont szembesültek a gyerekneveléssel együtt járó megnövekedett kiadásokkal.

Vendégünk Szél Dávid pszichológus, az Apapara című könyv szerzője és Szmola Roland agilis coach. A felvételt ide kattintva vagy bármely podcast lejátszón meg lehet hallgatni:

Néhány fontos gondolat a negyedik epizódból:

Meglepő volt, hogy a korábban pár ezer forintos repülőjegyből hogy lesz pár százezer forintos (nagyobb bőrönd kell, egymás mellé ülne a család, betegség esetén lemondható legyen). Ilyenkor általában nem a pénzügyi megfontolás a döntő, hanem az, hogy a családnak ez mennyire fontos. (Szmola Roland)

Az alapítványi iskolákhoz kapcsolódik egy olyan vélekedés, hogy sokba kerülnek, nehezebb onnan a társadalomba beilleszkedni. Ha megengedhetem magamnak, akkor sem biztos, hogy ezt választanám. Nem szeretném, hogy a gyerekem egy kiválasztott elit tagjának érezze magát, de azt sem, hogy úgy gondolja, nem adta meg az apukája a lehetőséget neki. (Szmola Roland)

Van most egy generációs szomorúság, aminek a lényege, hogy a II. világháború után született generációktól egészen mostanáig azért mindig egyre jobb lett az életünk, azonban a mostani fiataloknak rosszabb lesz az életük, mint amilyen nekünk volt – és ezt mi hoztuk létre. Ezt nagyon nehéz egyéni, családi és társadalmi szinten is feldolgozni. (Szél Dávid)

A gyerekeim pénzügyeiben sokkal tudatosabb vagyok, mint a sajátomban. Nagyon fontosnak tartom, hogy minél hamarabb legyen zsebpénzük, amivel azt csinálnak, amit szeretnének. A 8 éves lányom heti 200 forintot kap, a 12 éves fiam heti 350 forintot. Nincs tehát nagy dologról szó, a lényeg, hogy legyen valamilyen elgondolásuk arról, hogy a dolgok összeadódnak, nem kapunk meg mindent azonnal és a gyűjtögetés egy folyamat. (Szél Dávid)

A podcast elkészítését az Amundi Alapkezelő támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.