Hírlevél feliratkozás
László Pál
2023. október 12. 14:52 Podcast, Támogatói tartalom

Keresztbe tehet a karbonsemlegességnek az áramhiány az irodapiacon

Nagy kihívás a karbonsemlegesség elérése a 2030-as céldátumra a hazai irodabérleti piacon. Vannak például olyan részei Budapestnek, ahol egyszerűen nem lehet több áramot igényelni, így kérdés, hogyan lehet az összes irodai parkolóhelyhez e-autótöltőt telepíteni, hogy karbonsemleges legyen az épület.

Egyebek mellett erről is beszélgettünk a G7 podcast vendégeivel, Hancz Anitával, a WING ingatlanfejlesztő és beruházó bérbeadási igazgatójával és Pál Tamással, az iO Partners ingatlantanácsadó cég fejlesztési igazgatójával.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely lejátszóban lehet meghallgatni.

 

A koronavírus-járvány óta nagyjából harmadával esett vissza a kereslet az irodák iránt, ami visszafogja a fejlesztők kedvét is.

Így most kevesebb a fejlesztés alatt vagy átadás előtt álló épület, ami beszűkíti a kínálatot – ez az újépítésű, magas műszaki tartalommal bíró és zöld minősítésű épületeknek viszont egy jó lehetőség. „Tehát egyszerre sírunk, hogy nincs akkora kereslet, de közben bérbe is tudunk adni” – mondta Hancz Anita.

A nagyobb bérlőknél érezhető, hogy az újabb, modernebb épületek felé mozdultak. „Az energiaárak növekedése miatt sokan keresik az olyan irodaházakat, amelyek jövőbiztosak tudnak lenni” – emelte ki Pál Tamás.

„A legkörnyezetkímélőbb megoldás ugyanakkor az, ha a már meglévő régebbi épületeinket modernizáljuk, nem lebontjuk azokat és újakat építünk” – mondta Pál Tamás. Ausztria ebben nagyon jó, ott számos régi ipari épületet alakítottak át, új funkciót találva nekik.

„Egyszer szeretném, ha több biciklitárolót építenénk egy irodaházba, mint parkolóhelyet”

– mondta a jövőbeli tervekről Hancz Anita. „Hiszünk a hub jellegű lokációkban, amikor az egyes fejlesztések révén évtizedek alatt egy új városnegyed is kialakul. Ilyesmi látszik Budapesten, a Könyves Kálmán körúton, a Telekom székház mellé épített Liberty irodaház esetében” – tette hozzá.

A podcast elkészítését az iO Partners Hungary Kft. támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2024. március 26. 13:11 Pénz, Podcast

A folyószámlán parkoltatott pénz aktív kezelésével több kolléga bérét kereshetik meg a kkv-k

A magyar vállalatok tízezer milliárd forintot tartanak érdemi kamat nélkül folyószámláikon, pedig tisztes hozamot kínáló, mégis likvid befektetések is elérhetők.

Bucsky Péter
2024. február 10. 04:38 Podcast

Egy évszázaddal később is kimutathatók az oktatáspolitikai döntések hatásai

A Klebelsberg-korszak általános iskolái jobban ellenálltak a falusi iskolák bezárásának. A népességfogyás miatt ma a kisvárosi gimnáziumok kerültek veszélybe.

László Pál
2024. február 6. 15:35 Podcast, Támogatói tartalom

Űrhajós nem, influencer annál inkább lenne a legtöbb általános iskolás

Az alfa generációs magyar gyerekek 55 százaléka már pénzt is keresett, kétharmaduk a technológia segítségével, felük közösségi média platformokon, míg negyedük online streamelésen keresztül jutott bevételhez.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.