Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 19. 18:32 Podcast, Támogatói tartalom

Fizetni szinte senki sem szeret, de sokan dolgoznak azon, hogy a lehető legkevésbé fájjon

Kezd áttörni a bizalmi gát a fogyasztóknál, és egyre többen fizetnek előre az online rendelésekért, vagy mentik el kártyájukat a szolgáltatóknál. Most már minden online leadott rendelés kétharmada valahogy kártyához köthető, ami lehet a futárnál való fizetés, vagy az előrefizetés, amit régebben még kerültek az emberek.

Mondovics Péter, a Mastercard digitális megoldásokért felelős marketingmenedzsere volt a G7 podcast vendége.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

Idén már sorban a harmadik fizetési élmény riportot adta ki a Mastercard, amelyben a fizetési szokások változására is rákérdeztek. Ebből kiderült, hogy egyre kényelmesebbek vagyunk, tavaly a magyarok 57 százaléka rendelt az ágyából, idén ez 58,4 százalékra nőtt. Csökkent a tévézés közbeni vagy a munkahelyről való rendelés, míg a buszon, vonaton, villamoson stabilan 20 százalék körüli arányban rendelnek online terméket vagy szolgáltatást. A wc-ről viszont kevesebbet rendelünk, mint tavaly.

Az emberek általában nem szeretnek fizetni, de ha kell, a legjobb ügyfélélményt keresik, és ha megtalálták, ehhez mérnek minden mást. Így a kereskedőknek jelenleg az Apple vagy Google Pay adta élménnyel kell versenyezniük – és a mentett kártyás szolgáltatással ezt, a gyakorlatilag egy gombnyomásos fizetési élményt kapják meg a fogyasztók.

A riporthoz megnézték azt is, hogyan használja a rendkívül sokszínű csoportot jelentő kiskereskedői réteg az online platformot. Kiderült, hogy a felmért 24 ezer vállalkozás csaknem mind egyszemélyes, és a vezetőjük legtöbbször nem is gondol magára e-kereskedőként, ide számít egy virágkötő házhoz szállítással, egy jógaedző vagy egy kávézó, ahol van előre rendelés. A kereskedők 70 százaléka csak promócióra használja a webes felületet, és mindössze 13 százalékuknál volt lehetőség kártyás fizetésre.

Sokszor jön elő köztük félelemként, hogy drága a kártyaelfogadás. „Amikor 3-5 százalékos jutalékokról beszélnek a partnerek, akkor megkérdezzük, hogy az utóbbi három évben hányszor kértek fizetési szolgáltatótól ajánlatot? Verseny van a piacon” – mondta Mondovics Péter. Jelenleg a vállalkozás nagyságától és iparágtól függően 0,5-2 százalék között van a kártyaelfogadás díja, amihez már drága terminált sem kell igényelni, mint régebben, mert egy okostelefonnal megoldható a fizetés.

A podcast elkészítését a Mastercard Magyarország támogatta.

Podcast Támogatói tartalom fizetés kártyás fizetés Mastercard támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. március 25. 04:34 Podcast, Tech

Csak kapkodni fogjuk a fejünket, hogy mi történik – a ChatGPT gazdasági jelentőségét szinte még felbecsülni sem tudjuk

Technológiai forradalom zajlik, de a lehető legjobbkor. Kállai Gábor és Pintér Róbert a G7 Podcast vendégei.

Bucsky Péter
2023. március 18. 04:34 Podcast

A közlekedési szakma kudarca a vármegyebérlet bevezetése

Veszélybe kerül a közösségi közlekedés működése az árazás átalakítása, az elmaradó fejlesztések és a karbantartás szinte teljes hiánya miatt.

Bucsky Péter
2023. március 11. 04:34 Podcast

Néhány innovátor mozgatja a tudásmegosztás nemzetközi hálózatát

Osztrák polgármester már felfigyelt a magyar hálózatkutatók eredményeire, de magyar vállalatok is keresték már meg őket. A gazdasági és társadalmi folyamatok térbeli leírásával olyan új összefüggéseket tudnak ugyanis megmutatni, amit hagyományos módszerekkel nehezebben lehetne észrevenni.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.