Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 19. 18:32 Podcast, Támogatói tartalom

Fizetni szinte senki sem szeret, de sokan dolgoznak azon, hogy a lehető legkevésbé fájjon

Kezd áttörni a bizalmi gát a fogyasztóknál, és egyre többen fizetnek előre az online rendelésekért, vagy mentik el kártyájukat a szolgáltatóknál. Most már minden online leadott rendelés kétharmada valahogy kártyához köthető, ami lehet a futárnál való fizetés, vagy az előrefizetés, amit régebben még kerültek az emberek.

Mondovics Péter, a Mastercard digitális megoldásokért felelős marketingmenedzsere volt a G7 podcast vendége.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

Idén már sorban a harmadik fizetési élmény riportot adta ki a Mastercard, amelyben a fizetési szokások változására is rákérdeztek. Ebből kiderült, hogy egyre kényelmesebbek vagyunk, tavaly a magyarok 57 százaléka rendelt az ágyából, idén ez 58,4 százalékra nőtt. Csökkent a tévézés közbeni vagy a munkahelyről való rendelés, míg a buszon, vonaton, villamoson stabilan 20 százalék körüli arányban rendelnek online terméket vagy szolgáltatást. A wc-ről viszont kevesebbet rendelünk, mint tavaly.

Az emberek általában nem szeretnek fizetni, de ha kell, a legjobb ügyfélélményt keresik, és ha megtalálták, ehhez mérnek minden mást. Így a kereskedőknek jelenleg az Apple vagy Google Pay adta élménnyel kell versenyezniük – és a mentett kártyás szolgáltatással ezt, a gyakorlatilag egy gombnyomásos fizetési élményt kapják meg a fogyasztók.

A riporthoz megnézték azt is, hogyan használja a rendkívül sokszínű csoportot jelentő kiskereskedői réteg az online platformot. Kiderült, hogy a felmért 24 ezer vállalkozás csaknem mind egyszemélyes, és a vezetőjük legtöbbször nem is gondol magára e-kereskedőként, ide számít egy virágkötő házhoz szállítással, egy jógaedző vagy egy kávézó, ahol van előre rendelés. A kereskedők 70 százaléka csak promócióra használja a webes felületet, és mindössze 13 százalékuknál volt lehetőség kártyás fizetésre.

Sokszor jön elő köztük félelemként, hogy drága a kártyaelfogadás. „Amikor 3-5 százalékos jutalékokról beszélnek a partnerek, akkor megkérdezzük, hogy az utóbbi három évben hányszor kértek fizetési szolgáltatótól ajánlatot? Verseny van a piacon” – mondta Mondovics Péter. Jelenleg a vállalkozás nagyságától és iparágtól függően 0,5-2 százalék között van a kártyaelfogadás díja, amihez már drága terminált sem kell igényelni, mint régebben, mert egy okostelefonnal megoldható a fizetés.

A podcast elkészítését a Mastercard Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom fizetés kártyás fizetés Mastercard támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 04:34 Podcast

Sosem várhattuk, hogy a szankcióktól összeomlik az orosz gazdaság, de akkor miért kellettek?

A felek a várakozásoknál jobban bírták a gazdasági háborút, de ez nem jelenti azt, hogy Oroszországnak ne fájnának a korlátozások. Új podcastsorozat a G7-en!

László Pál
2023. szeptember 29. 14:12 Podcast, Támogatói tartalom

Akár heti egy munkanapot is spórolhatunk a ChatGPT-vel

Az emberek fele fél attól, hogy a mesterséges intelligencia elveszi a munkáját, de a többség lepasszolná neki azokat, amit nem szeret.

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.