Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. december 19. 18:32 Podcast, Támogatói tartalom

Fizetni szinte senki sem szeret, de sokan dolgoznak azon, hogy a lehető legkevésbé fájjon

Kezd áttörni a bizalmi gát a fogyasztóknál, és egyre többen fizetnek előre az online rendelésekért, vagy mentik el kártyájukat a szolgáltatóknál. Most már minden online leadott rendelés kétharmada valahogy kártyához köthető, ami lehet a futárnál való fizetés, vagy az előrefizetés, amit régebben még kerültek az emberek.

Mondovics Péter, a Mastercard digitális megoldásokért felelős marketingmenedzsere volt a G7 podcast vendége.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcastlejátszóban lehet meghallgatni:

Idén már sorban a harmadik fizetési élmény riportot adta ki a Mastercard, amelyben a fizetési szokások változására is rákérdeztek. Ebből kiderült, hogy egyre kényelmesebbek vagyunk, tavaly a magyarok 57 százaléka rendelt az ágyából, idén ez 58,4 százalékra nőtt. Csökkent a tévézés közbeni vagy a munkahelyről való rendelés, míg a buszon, vonaton, villamoson stabilan 20 százalék körüli arányban rendelnek online terméket vagy szolgáltatást. A wc-ről viszont kevesebbet rendelünk, mint tavaly.

Az emberek általában nem szeretnek fizetni, de ha kell, a legjobb ügyfélélményt keresik, és ha megtalálták, ehhez mérnek minden mást. Így a kereskedőknek jelenleg az Apple vagy Google Pay adta élménnyel kell versenyezniük – és a mentett kártyás szolgáltatással ezt, a gyakorlatilag egy gombnyomásos fizetési élményt kapják meg a fogyasztók.

A riporthoz megnézték azt is, hogyan használja a rendkívül sokszínű csoportot jelentő kiskereskedői réteg az online platformot. Kiderült, hogy a felmért 24 ezer vállalkozás csaknem mind egyszemélyes, és a vezetőjük legtöbbször nem is gondol magára e-kereskedőként, ide számít egy virágkötő házhoz szállítással, egy jógaedző vagy egy kávézó, ahol van előre rendelés. A kereskedők 70 százaléka csak promócióra használja a webes felületet, és mindössze 13 százalékuknál volt lehetőség kártyás fizetésre.

Sokszor jön elő köztük félelemként, hogy drága a kártyaelfogadás. „Amikor 3-5 százalékos jutalékokról beszélnek a partnerek, akkor megkérdezzük, hogy az utóbbi három évben hányszor kértek fizetési szolgáltatótól ajánlatot? Verseny van a piacon” – mondta Mondovics Péter. Jelenleg a vállalkozás nagyságától és iparágtól függően 0,5-2 százalék között van a kártyaelfogadás díja, amihez már drága terminált sem kell igényelni, mint régebben, mert egy okostelefonnal megoldható a fizetés.

A podcast elkészítését a Mastercard Magyarország támogatta.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Podcast Támogatói tartalom fizetés kártyás fizetés Mastercard támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Holtzer Péter
2024. június 29. 05:39 Podcast

Több kevésbé neves iskola kéne, ahonnan jönnek a diákok – így látják az egyetemen a saját utánpótlásukat

Hafiek Andrea, a Semmelweis Egyetem Oktatásigazgatási Hivatalának vezetője és Benyó Zoltán, az egyetem Doktori Tanácsának elnöke volt a G7 oktatási témájú podcastsorozata, a 28. óra vendége.

Holtzer Péter
2024. június 8. 05:43 Podcast

„Mindenkinek ebből kéne tanulnia” – így segíthet itthon is a világ egyik legnagyobb tanulási platformja

Egyetemi vizsgára készülve, elitgimnáziumban, de tanodákban is tanulnak már itthon az amerikai nonprofit platform oktatási anyagaiból. A 28. óra adásának vendége Lovas Eszter, a Khan Academy hazai képviselője volt.

László Pál
2024. május 28. 09:45 Podcast, Támogatói tartalom

A generatív MI olyan, mint az úthenger – dönteni kell, hogy elé állunk vagy felülünk rá

Minden cégnek jobb, ha inkább felül, és megpróbálja irányítani ezt a dolgot.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.