Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. szeptember 13. 12:51 Podcast, Támogatói tartalom

Napelemekkel indult, e-autó töltőpontokkal folytatódik az energiaforradalom

A napelemes rendszerek jól megágyaznak az e-mobilitásnak: akinek van napeleme, annak 99,9 százalék, hogy három éven belül e-autótöltője is lesz és saját maga termeli meg az üzemanyagát – de a puzzle négy dologból áll: a töltőből, a napelemből, a tárlóból és az energiamenedzsment rendszerből – mondta Novotny Dénes, az Alteo e-mobilitás üzletágának vezetője, az Alte-Go Kft ügyvezető igazgatója a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva, vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

A tárolás nélküli energiatermelés nem fenntartható, mert ilyenkor a hálózatot használjuk energia tárolónak, mintegy kényelmi szolgáltatásként. Azonban ha sok a termelés és nincs akkora fogyasztás napközben, akkor az energia nagy részét nem lehet felhasználni. A jövőben arra fogják ösztönözni a fogyasztókat, hogy amit megtermelnek, fogyasszák el – például töltsék be az autójukba – vagy tárolják ott a helyszínen. Nemsokára akár egy telefonos alkalmazáson keresztül is szabályozni lehet a hálózatba történő visszatáplálást, például amikor a szolgáltató éppen többet fizet az áramért. Az ügyfél szintjére jön le a decentralizált működés – emelte ki Novotny Dénes.

A publikus töltésnél az a jövőbe mutató megoldás szerinte, hogy nem építünk ki százmillió forintért egy óriási villamoshálózatot, 500 kilowatt vagy 1 megawatt teljesítménnyel, ami folyamatosan rendelkezésre áll, mert a 24 órából a pontonként átlagosan 8-9 autó töltése mindössze három órát jelent. A helyi energiatárolást kell jól eltalálni – ne legyen se túl nagy, se túl kicsi –, amit akkor tudunk feltölteni árammal, amikor az éppen a legolcsóbb. Már nem feltétlenül az éjszakai áram a legolcsóbb, mert már akkora méreteket ért el a napelemes energiatermelés, hogy sokszor a nappali időszakban van nagyobb kínálat, és esik le az áram ára.

A töltőpontok megléte már az új társasházi lakások értékesítését és az irodák bérbeadását is befolyásolja. A nem publikus töltők esetében egyre nagyobb az igény a nem közös használatú, hanem dedikált töltőpontokra – mondta Novotny Dénes. Egy nemrég elkészült, 200 lakásos projektnél például 64 töltőpontot helyeztek el, és az ezekhez tartozó lakások gyorsabban el is keltek. De van már olyan társasházi beruházó is, amelyik annyi töltőpontot tervez, ahány parkolóhely van a mélygarázsban – mondta.

A podcast megjelenését az Alteo Csoport támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Alte-Go e-autó. Alteo energia tárolás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2023. január 28. 04:34 Podcast

A magyarok túlnyomó többsége konkrétan meg tudja mondani, hogy mit tenne a fenntarthatóbb életmódért

Van remény arra vonatkozóan, hogy ki tudjunk alakítani egy kisebb környezetterheléssel járó társadalmi működésmódot - mondta Varga Attila a G7 Podcast e heti adásában.

Bucsky Péter
2023. január 21. 04:33 Podcast

Nem sok jóra számíthatnak az oroszok az iráni szankciós tapasztalatok alapján

Drónokkal és csempészettel igen, mással nem igazán tudja Irán segíteni a szintén erősen szankcionált Oroszországot. A G7 Podcast vendége Dudlák Tamás.

Kolozsi Ádám
2023. január 14. 04:34 Podcast

Motoros munkásőrök és síita mártírok: a forrongó Irán belülről

Milyen forgatókönyvet követnek az iráni tüntetések, és mi a lehetséges kifutásuk? Sajó Tamás, az utazó művészettörténész-blogger a G7 Podcast vendége.

Fontos

Szentkirályi Balázs
2023. január 31. 20:28 Élet, Közélet

„Nehéz lesz visszaülni a tárgyalóasztalhoz” a debreceni akkumulátorgyár ügyében

Debreceni nagyvállalkozó forrásunk szerint fontos lenne a párbeszéd, hogy kiderüljön, mi a valós, mérhető és bizonyítható kockázata a CATL gyárépítésének, és mik az esetleg indokolatlan félelmek.

Hajdu Miklós
2023. január 31. 18:06 Vállalat

Nyugodtan söröztek a városban a CATL vezetői a németországi beruházás bejelentése után

A vállalat most átadott türingiai beruházásával kapcsolatban környezetvédelmi aggályok helyett inkább a német-kínai viszony problémái merültek fel.

Bucsky Péter
2023. január 31. 04:34 Közélet, Vállalat

Felháborító az ezer milliárdos extraprofit a multiknál, Mészároséknál örvendetes

A Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető magántőkealapok mintegy kétezer milliárd forintot kereshetnek az autópálya-koncesszión lapunk számításai szerint.