Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. szeptember 13. 12:51 Podcast, Támogatói tartalom

Napelemekkel indult, e-autó töltőpontokkal folytatódik az energiaforradalom

A napelemes rendszerek jól megágyaznak az e-mobilitásnak: akinek van napeleme, annak 99,9 százalék, hogy három éven belül e-autótöltője is lesz és saját maga termeli meg az üzemanyagát – de a puzzle négy dologból áll: a töltőből, a napelemből, a tárlóból és az energiamenedzsment rendszerből – mondta Novotny Dénes, az Alteo e-mobilitás üzletágának vezetője, az Alte-Go Kft ügyvezető igazgatója a G7 podcastban.

A beszélgetést ide kattintva, vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni:

A tárolás nélküli energiatermelés nem fenntartható, mert ilyenkor a hálózatot használjuk energia tárolónak, mintegy kényelmi szolgáltatásként. Azonban ha sok a termelés és nincs akkora fogyasztás napközben, akkor az energia nagy részét nem lehet felhasználni. A jövőben arra fogják ösztönözni a fogyasztókat, hogy amit megtermelnek, fogyasszák el – például töltsék be az autójukba – vagy tárolják ott a helyszínen. Nemsokára akár egy telefonos alkalmazáson keresztül is szabályozni lehet a hálózatba történő visszatáplálást, például amikor a szolgáltató éppen többet fizet az áramért. Az ügyfél szintjére jön le a decentralizált működés – emelte ki Novotny Dénes.

A publikus töltésnél az a jövőbe mutató megoldás szerinte, hogy nem építünk ki százmillió forintért egy óriási villamoshálózatot, 500 kilowatt vagy 1 megawatt teljesítménnyel, ami folyamatosan rendelkezésre áll, mert a 24 órából a pontonként átlagosan 8-9 autó töltése mindössze három órát jelent. A helyi energiatárolást kell jól eltalálni – ne legyen se túl nagy, se túl kicsi –, amit akkor tudunk feltölteni árammal, amikor az éppen a legolcsóbb. Már nem feltétlenül az éjszakai áram a legolcsóbb, mert már akkora méreteket ért el a napelemes energiatermelés, hogy sokszor a nappali időszakban van nagyobb kínálat, és esik le az áram ára.

A töltőpontok megléte már az új társasházi lakások értékesítését és az irodák bérbeadását is befolyásolja. A nem publikus töltők esetében egyre nagyobb az igény a nem közös használatú, hanem dedikált töltőpontokra – mondta Novotny Dénes. Egy nemrég elkészült, 200 lakásos projektnél például 64 töltőpontot helyeztek el, és az ezekhez tartozó lakások gyorsabban el is keltek. De van már olyan társasházi beruházó is, amelyik annyi töltőpontot tervez, ahány parkolóhely van a mélygarázsban – mondta.

A podcast megjelenését az Alteo Csoport támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Alte-Go e-autó. Alteo energia tárolás Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Stubnya Bence
2022. szeptember 24. 04:34 Podcast

Két legyet ütnénk egy csapásra a szélenergia hazai fejlesztésével

G7 Podcast! A klímacélokhoz és gáztól való függetlenedéshez is közelebb vinne a szélenergia hazai felfuttatása Balogh Ádám energia-infrastruktúra szakértő szerint.

Bucsky Péter
2022. szeptember 17. 07:07 Podcast

A szankciók legalább két évtizedes stagnálásba küldik az orosz gazdaságot

Tóth-Czifra András, Oroszországgal foglalkozó politikai elemző szerint a felszín alatt látszik, hogy az orosz gazdasági modell komoly kihívásokkal küzd. G7 Podcast!

Stubnya Bence
2022. szeptember 10. 04:34 Podcast

Holoda Attila az energiaválságról: „Nem ez a tél lesz kérdéses, hanem a következő”

Földgáz- és áramhiányra kevésbé, magas árakra viszont annál inkább kell számítani télen, ami a gazdaságban csődhullámot is hozhat. G7 Podcast!

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Ne hagyd ki