Hírlevél feliratkozás
László Pál
2022. július 16. 10:04 Podcast, Támogatói tartalom

Van még visszaút a pokolból az emberiségnek, de nagyon körülményes, egyedi és nem automatikus

A sokat vitatott globális minimumadó sem lenne elég ahhoz, hogy elkerüljük az összeomlást Bánfi Tamás, a Budapesti Corvinus Egyetem Pénzügy Tanszékének professor emeritusa, egyetemi tanár szerint. A világgazdaság és a kapitalizmus állapotáról adott helyzetképről, valamit az egyetemi tanárnak a feszítő problémák kezelésére adott javaslatairól beszélgetünk a G7 podcastban.

Bánfi Tamásnak még a koronavírus-járvány előtt, 2019-ben jelent meg APOKALIPSZIS? avagy ismét a PARADICSOMBAN? című könyve, majd két évvel később, 2021-ben az APOKALIPSZIS! és ismét a PARADICSOMBAN! című, ami a műsor apropóját adta.

A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast lejátszóban lehet meghallgatni.

 

A globális élelmiszer- és édesvízhiány miatt népvándorlás fog bekövetkezni, és ha erre kerül a sor, azt csak fegyveresen lehet megakadályozni. Hogy az országok minimális eltartóképességét garantálni lehessen, hogy ne legyen népvándorlás, oda kell tenni a pénzt, ahonnan elvándorolnának az emberek.

Azt gondolom, hogy a kutya a pénzügyekben van elásva – mondta. Olyan mértékű központi állami pénzalapot kell a fejlettebb világnak összeállítani, amiből kezelni tudják a súlyos globális konfliktusokat. Az alap forrása csakis adóbevétel lehet, amihez alapvető változásnak kell bekövetkeznie az adórendszerben. Azt a fajta vagyoni- és jövedelmi koncentrációt, ami létrejött, progresszív adókkal kellene kezelni, főleg a fejlettebb világ országaiban. De mivel a politikai vezetés négyéves ciklusokban gondolkodik, a fejlettebb gazdaságokban nincs hosszú távú stratégia erre.

Az összes adórendszert kellene harmonizálni úgy, hogy ne alakulhasson ki adóverseny – nemcsak a társasági adót, hanem az összes adónemet, kiemelten a termékadót. A kezelhetetlenné váló hulladéktermelést, a növekvő szén-dioxid-kibocsátás okozta környezeti károkat csak úgy lehet elhárítani, ha sikerülne csökkenteni a fogyasztást a fejlettebb világban. Ehhez áremelés és olyan termékadó-emelés kellene, ami finanszírozná a túlfogyasztásból eredő károkat.

Az automatizáció és digitalizáció miatt kevesebb munkahely lesz a jövőben világszerte. A könyvben ajánlott megoldási javaslat szerint állami finanszírozásúvá kellene tenni a háztartási munkát és a gyermeknevelést. Azaz a család egyik tagja engedhesse meg magának, hogy otthon van és gyermeket nevel, miközben a jövedelme annyi, mint amennyit egy munkahelyen kapna.

A podcast elkészítését az OTPédia támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

László Pál
2022. augusztus 2. 15:22 Podcast, Támogatói tartalom

Ha így folytatódik a forint leértékelődése, az ingatlanpiacnak át kell majd térnie az euró alapú elszámolásra

Az ingatlanbefektetések jövőjére leginkább az energiaárak alakulása nyomja rá a bélyegét.

Hobot Péter
2022. július 26. 09:06 Podcast, Támogatói tartalom

Most lesz igazán feszítő az ukrán menekültek foglalkoztatási helyzete

A BCG és Magyar Máltai Szeretetszolgálat közösen dolgozik azon, hogy megkönnyítse és biztonságossá tegye az ukrán menekültek munkakeresését.

László Pál
2022. július 19. 13:37 Podcast, Támogatói tartalom

A fiatalok megszólítására és a banki munkahelyek vonzóvá tételére fókuszálnak a bankok Oscar-gáláján

A magyar bankszektor már hagyományosnak mondható versenyét idén a 17. alkalommal rendezi meg a Mastercard Magyarország.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.