Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. december 19. 12:36 Podcast, Támogatói tartalom

A bankok is tehetnek a zöldebb bolygóért, és nem csak a papírfelhasználásuk csökkentésével

A fenntarthatóság jelentős üzlet is az ezzel foglalkozó cégek számára, a viselkedésüket pedig leginkább pénzzel lehet befolyásolni, ösztönözni. Az ehhez kötődő banki kockázatok kalkulálása kulcstényező lehet a fenntarthatóbb gazdaságra való átállási folyamatban.

Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program igazgatóságának vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast-lejátszóban lehet meghallgatni.

 

A politikai elhatározás megvan ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemleges legyen. A gazdaság tehát jelentős átalakulás előtt áll, amit azonban finanszírozni kell, a változáshoz szükséges vállalatokon keresztül. A bankoknak, többek között az is feladatuk, hogy finanszírozzák ezeket.

Jól mutatja a trendet, hogy míg a zöld kötvények piaca tíz éve marginális volt, pár milliárd dollárt mozgatott meg, mostanra több 100 milliárd dolláros piaccá vált; Magyarországon is számos zöld kötvénykibocsátással találkozhattunk.

A szabályzók, a nemzeti bankok, az európai bankfelügyelet is konkrét elvárásokat támasztott a bankrendszer felé, egyrészt kezdjenek el foglalkozni a fenntarthatósággal, másrészt készítsék fel a rendszereiket – például a kockázatkezelésit – az ilyen kérdések mérésére, és a döntéshozatali folyamataikba is építsék bele szempontként a fenntarthatóságot.

Mivel pénzzel lehet leginkább befolyásolni a vállalatok viselkedését, a hitelintézeteknek is el kell kezdeniük felmérni, számszerűsíteni, és árazni a klímaváltozással kapcsolatos igényeket – mondta a szakértő.

A kockázatkezelés mérésére egy extrém példa lehet a szénerőművek esete, amelyek tíz éve stabil befektetésnek számítottak, jól kiszámítható bevétel- és költségoldallal, ingatlanfedezettel. Pénzügyileg lehet, hogy ez most is igaz, de azóta sok szabályozói és fizikai kockázat is felmerült, amelyeket most már lehet mérni is, és amelyeket figyelembe véve az adott eszköz jóval kockázatosabbá vált. Ez fordítva is elmondható: egy napelempark mára stabil technológia lett, és az igény is növekszik rá.

Pókos Gergely szerint lassabban haladunk a definíciók pontosításában, de a jövőben ez is fel fog gyorsulni. A „mitől zöld, hogyan zöld, egyáltalán mit jelent, hogy zöld?” típusú kérdésekben is egyelőre nincs meg a teljes piaci konszenzus. A következő pár évben minden bizonnyal tisztulni fognak a kapcsolódó fogalmak és beszámolók, ami sokkal nagyobb transzparenciát hoz majd.

A podcast elkészítését az OTP Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2022. január 15. 07:45 Podcast

Nemcsak kevésbé szennyező, de a hazai cégeknek is kitörési lehetőség a körforgásos gazdaság

Már magyar vállalkozások is tudnak sikereket felmutatni a holland piacon a körforgásos gazdaságban - erről is mesélt Horváth Bálint, a téma szakértője az e heti G7 Podcastban.

Stubnya Bence
2022. január 8. 07:33 Podcast

Kevés magyar cég látta meg a lehetőséget a járványban

A magyar cégek a járványban éltek a távmunka lehetőségével, de majdnem felük még akkor sem volt hajlandó a digitális megoldások alkalmazására. Csákné Dr. Filep Judit volt a G7 Podcast vendége.

Stubnya Bence
2022. január 1. 07:35 Podcast

A tóba dobott kő fodrainak éve – 2021 idén is meghatározó trendjei a G7 szerint

Ha csak egy adatot választhatnál, ami jól megragadja 2021-et, mi lenne az? Ezt a kérdést válaszolják meg munkatársaink 2022 első G7 Podcastjában, amelyben az óévet értékeltük.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. január 21. 05:54 Világ

A német gazdaság olyan válságálló gerincre épül, ami nálunk alig van

Az ipari termelés gyengélkedik, de a német ipar gerincét adó kkv-k pénzügyileg stabilak és nyereségesek maradtak a járvány alatt.

Miklós László
2022. január 20. 16:04 Közélet

A rezsicsökkentés megtartása csapda, bemutatunk egy ésszerű kiutat

A jelenlegi árak tartása óriásira duzzasztja a közterheket, de ha rezsicsökkentés alatt a hatósági ármeghatározás eszközét értjük, akkor méltányos módszerek kínálkoznak.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2022. január 20. 06:33 Közélet

A boltokkal akarják megfizettetni az árstopot, valójában az összes vásárló fogja összedobni

Olyan a jogi csomag, hogy az üzletek ne terhelhessék át a beszállítókra a kieső bevételt. A vásárlókra azonban át fogják.