Hírlevél feliratkozás
László Pál
2021. december 19. 12:36 Podcast, Támogatói tartalom

A bankok is tehetnek a zöldebb bolygóért, és nem csak a papírfelhasználásuk csökkentésével

A fenntarthatóság jelentős üzlet is az ezzel foglalkozó cégek számára, a viselkedésüket pedig leginkább pénzzel lehet befolyásolni, ösztönözni. Az ehhez kötődő banki kockázatok kalkulálása kulcstényező lehet a fenntarthatóbb gazdaságra való átállási folyamatban.

Pókos Gergely, az OTP Bank Zöld Program igazgatóságának vezetője volt a G7 podcast vendége. A beszélgetést ide kattintva vagy bármely podcast-lejátszóban lehet meghallgatni.

 

A politikai elhatározás megvan ahhoz, hogy az Európai Unió 2050-re klímasemleges legyen. A gazdaság tehát jelentős átalakulás előtt áll, amit azonban finanszírozni kell, a változáshoz szükséges vállalatokon keresztül. A bankoknak, többek között az is feladatuk, hogy finanszírozzák ezeket.

Jól mutatja a trendet, hogy míg a zöld kötvények piaca tíz éve marginális volt, pár milliárd dollárt mozgatott meg, mostanra több 100 milliárd dolláros piaccá vált; Magyarországon is számos zöld kötvénykibocsátással találkozhattunk.

A szabályzók, a nemzeti bankok, az európai bankfelügyelet is konkrét elvárásokat támasztott a bankrendszer felé, egyrészt kezdjenek el foglalkozni a fenntarthatósággal, másrészt készítsék fel a rendszereiket – például a kockázatkezelésit – az ilyen kérdések mérésére, és a döntéshozatali folyamataikba is építsék bele szempontként a fenntarthatóságot.

Mivel pénzzel lehet leginkább befolyásolni a vállalatok viselkedését, a hitelintézeteknek is el kell kezdeniük felmérni, számszerűsíteni, és árazni a klímaváltozással kapcsolatos igényeket – mondta a szakértő.

A kockázatkezelés mérésére egy extrém példa lehet a szénerőművek esete, amelyek tíz éve stabil befektetésnek számítottak, jól kiszámítható bevétel- és költségoldallal, ingatlanfedezettel. Pénzügyileg lehet, hogy ez most is igaz, de azóta sok szabályozói és fizikai kockázat is felmerült, amelyeket most már lehet mérni is, és amelyeket figyelembe véve az adott eszköz jóval kockázatosabbá vált. Ez fordítva is elmondható: egy napelempark mára stabil technológia lett, és az igény is növekszik rá.

Pókos Gergely szerint lassabban haladunk a definíciók pontosításában, de a jövőben ez is fel fog gyorsulni. A „mitől zöld, hogyan zöld, egyáltalán mit jelent, hogy zöld?” típusú kérdésekben is egyelőre nincs meg a teljes piaci konszenzus. A következő pár évben minden bizonnyal tisztulni fognak a kapcsolódó fogalmak és beszámolók, ami sokkal nagyobb transzparenciát hoz majd.

A podcast elkészítését az OTP Bank támogatta.

Podcast Támogatói tartalom Olvasson tovább a kategóriában

Podcast

Bucsky Péter
2022. június 18. 04:34 Podcast

Elképesztően ritka, hogy valaki csak egy innovatív ötletből meggazdagodva került a globális elitbe

Pogátsa Zoltán frissen megjelent könyve kapcsán a gazdagok reputációépítéséről és a globális elit hazai relevanciájáról is volt szó az e heti G7 Podcastban.

László Pál
2022. június 14. 09:03 Podcast, Támogatói tartalom

Az egymillió magyart elérő alkalmazás, amely egyszerre szolgálja ki a 75 éves nyugdíjast és a 25 éves informatikust

Nem sürgette az OTP Bank a felhasználóit, majdnem egy éve volt mintegy egymillió embernek, hogy átregisztráljon a bank új mobilalkalmazására, az OTP MobilBankra, a korábbi SmartBankról.

László Pál
2022. június 13. 17:16 Podcast, Támogatói tartalom

Nemsokára alig látjuk majd az égen a repülőgépek kondenzcsíkját, és ez jó hír a bolygónak

A mesterséges intelligencia minden vívmánya, algoritmusok és gépi tanulás is segíti egy-egy repülőút optimalizálását, hogy kevesebb szén-dioxid kerüljön a levegőbe.

Fontos

Kalotay Kálmán
2022. június 24. 16:18 Vállalat, Világ

Túlélik-e a háborút a magyar cégek Oroszországban?

A kölcsönös közvetlen beruházások aránya alacsony, a gazdasági szankciók azonban egyes cégeknek igencsak fájhatnak.

Torontáli Zoltán
2022. június 24. 12:47 Világ

Lenne egy jó módszer arra, hogy azonnal lássuk, mekkora az infláció

Egy német tanulmány megerősíti, hogy hasznos lenne rögtön a boltok kasszáinál mérni az árakat és az egyes termékek eladási volumenét is.

Torontáli Zoltán
2022. június 24. 10:42 Világ

Versenyt futnak a kutatók az idővel, hogy a klímaváltozást elviselő búzát nemesítsenek

Soha véget nem érő sziszifuszi munka folyik, amelyet az ipar nem támogat.