Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. október 1. 17:05 Élet, Piac

Ha kártyával fizetsz, esélyes, hogy a pincér nem kapja meg a borravalót

Az Egyesült Királyságban hamarosan megtiltják, hogy a borravalóhoz hozzáférjenek a cégtulajdonosok, üzletvezetők. Az új szabályozás célja az, hogy a jattot egyértelműen az kapja, akinek a vendégek/ügyfelek szánták, és ez a pénz semmilyen jogcímen ne landolhasson másnál.

Az új szabályt két trend erősödése váltotta ki: egyrészt a nagy étteremláncoknál elfogadott gyakorlattá vált a pincérek borravalójának körülbelül 10 százalékos megcsapolása, másrészt a fizetéseknél a kártyahasználat egyre gyakoribbá vált, és ilyenkor a borravaló összegét a pincér mindenképpen csak az étterem könyvelésén keresztül kaphatja meg, vagyis technikailag is sokkal könnyebb a munkaadónak visszatartania azt.

A magyar étteremtulajdonosokkal folytatott beszélgetéseink alapján azonban Magyarország mintha egy másik bolygón lenne Angliához képest.

Bár az elmúlt években a vendégek kártyahasználata fehérítette a piacot, nálunk továbbra is vadkeleti viszonyok uralkodnak.

Magyarországon a kártyahasználat előtti időszakból itt maradt szokás, hogy a készpénzben kapott borravalót a pincérek külön gyűjtik, majd a nap végén elosztják egymás között. Mivel ezt a legritkább esetben sem vallják be az adóhivatal felé, ez teljes mértékben feketén szerzett jövedelemnek számít, ami kiváló lehetőség a vendéglősnek arra, hogy az alkalmazottait nagyrészt adóterhelés nélkül foglalkoztassa. Tovább a csavar a rendszerben, hogy a pincérek esetenként egymást kijátszva dolgoznak, vagyis a jatt egy részét nem dobják be a közös kalapba.

Míg korábban gyakran előfordult, hogy a pincéreket bejelentés nélkül foglalkoztatták, ez mára szerencsére megszűnt, az adóhivatal keményebb ellenőrzéseinek hatására. A trükközés azonban továbbra is jellemző, egy pincér általában csak 4 vagy 6 órára van bejelentve, akkor is, ha napi 14 órát dolgoztatják. Általában csak a kötelező bérminimumot kapják meg, fizetésük nagy részét a borravaló teszi ki.

A helyzetet azonban újabban felforgatta, hogy a vendégek jelentős része kártyával fizet, és ebből a szempontból ide tartozik a SZÉP-kártya használata is. Beszéltünk olyan vendéglőssel, aki azt mondta, bőven 50 százalék fölé mozdult már el a kártyahasználat, van olyan hely, ahol a vendégek 90 százaléka így fizet.

A kártyahasználat egyértelműen kedvező hatása, hogy fehéríti szektort, mert a bevételeket így már sokkal nehezebb eltitkolni. A feketézés rendszerének másik lába azonban érintetlen: a bevételeket megfelelő mértékű, fiktív költségekkel ellensúlyozzák, hogy ne keletkezzen túl nagy adóköteles profit.

A borravaló sorsa ebben az új felállásban megváltozott. Gyakran találkozni azzal, hogy a pincér fizetéskor felhívja a vendég figyelmét arra, hogy ha kártyával fizetve adna jattot, akkor jobb ha tudja, hogy azt ő nem fogja megkapni. Ilyenkor ugyanis a pénz értelemszerűen a céghez folyik be, a tulajdonos pedig dönthet, hogy odaadja a pincérnek vagy sem.

Vannak olyan helyek, ahol ezt a pénzt tényleg nem adják oda a pincérnek, máshol azt várják el, hogy hozzon valamilyen számlát cserébe, és akkor megkaphatja a teljes összeget, a harmadik verzió pedig az, amikor a cég leadózza az összeget, esetleg visszatart belőle egy részt, és a maradékot adja vissza a munkavállalójának. A kifizetés azonban gyakran itt is feketén megy.

A piac további fehéredése azért nehéz ügy, mert ahogy az éttermesek mondták nekünk, a borravaló olyan jelentős összeg, ami egy közepes méretű egységnél teljes egészében biztosíthatja egy-két alkalmazott fizetését. A pincérek manapság helytől függően összesen 250-350 ezer forint között visznek haza havonta, 4-6 órás bérminimummal bejelentve, és borravalóval nettó értékben számolva.

Az egyébként elszálló fizetések mellett (egy jobb szakácsot ma már havi nettó 500 ezer forint alatt nem lehet találni) a vendéglősök a végsőkig kapaszkodni fognak abba, hogy a pincéreiket a készpénzben kapott borravalóval fizessék ki.

Ennek fényében érthető meg, hogy a szervizdíj miért nem terjed, illetve miért csak a drágább, minőségibb éttermekben próbálkoznak vele. A szervizdíj általában azt eredményezi, hogy a vendég ezen felül nem ad borravalót, vagyis a vendéglősnek a pincérek bérét teljes mértékben le kell papíroznia, ami csak bonyolítja a könyvelését.

A minőségibb éttermek egy része kezd elmozdulni a profitmegosztásos modell felé. Ebben a személetben a pincér olyan szerepben van, mint egy értékesítő, aki a cég által elért profit arányában kapja a fizetését, egyes helyeken már sávos rendszerben és bónuszokkal növelve. Ám minél kisebb és alacsonyabb minőséget kínál egy étterem, annál nehezebben tud ellépni ebbe az irányba.

Élet Piac bankkártya borravaló étterem fizetés hitelkártya pincér Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2018. október 22. 06:53 Állam, Élet

Az állam arra készülhet, hogy az egész pénztárszektorra rátenyereljen

Túl sok jel utal arra, hogy készül egy manőver, amely állami kézbe csatornázza a befizetéseinket. A megszerzett pénzzel rendbe tehetik az egészségügyet és a nyugdíjakat - igaz, a rendszer elkerülhetetlenül kétszintes lesz.

Torontáli Zoltán
2018. október 21. 12:30 Élet, Világ

Kevésbé fáradnak el azok, akik nem ülnek egész nap az íróasztal előtt

Meglehetősen jó eredményeket hozott az egy évig tartó brit kísérlet.

Kasnyik Márton
2018. október 19. 11:22 Élet, Pénz

A bíróság felvetette a felügyelet felelősségét a Buda-Cash ügyben

Börtönbe kerül a Buda-Cash igazgatósága, és a vagyonukat is elkobozzák, sőt, a családtagjaikét is.

Fontos

Kasnyik Márton
2018. október 20. 15:08 Podcast

Abból a pénzből, amit közmunkára költünk, egy skandináv színvonalú rendszert lehetne kiépíteni

Amikor Magyarországra jönnek az uniós szakemberek, és meglátják, hogyan működik a munkaügyi rendszer, tátva marad a szájuk. Scharle Ágota munkaügyi közgazdász, a Budapest Intézet vezetője a G7 podcast vendége.

Jandó Zoltán
2018. október 20. 07:58 Piac

Van egy nagyon egyszerű ok, ami miatt nem vesznek Magyarországon elektromos autót

Magyarországon 250, Hollandiában 5 kilométerenként van egy töltőállomás. Az infrastruktúra hiánya nem csak nálunk visszatartó erő.

Torontáli Zoltán
2018. október 19. 09:22 Élet, Világ

Aki csak takarítani ment ki Londonba, annak gyötrelmes a hazatérés

A hazatérők visszailleszkedése szempontjából sokat számít, hogy kudarc vagy siker a kint töltött idő.