Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 9. 06:55 Élet, Piac

Otthon 80 forintból kihozhatod a 250 forintos bolti söröket

Bár nem volt különösebben nagy visszhangja, az Orbán-kormány a pálinka után 2012-ben a házi sörfőzést is felszabadította az 1996 óta tartó illegalitás kényszere alól. Azóta évi ezer liter sört bárki főzhet otthon saját fogyasztásra, azzal a feltétellel, hogy az adóhatóságnál bejelenti a tevékenységet. A zugsörfőzők előbújtak végre a garázsok mélyéről, és sok kezdő is belevágott a cefrézésbe. Hat évvel a felszabadulás után a házi sörfőzők száma közelíthet az ezerhez, és a hobbi körül jelentősebb szubkultúra alakult ki.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy mekkora minimális befektetéssel lehet manapság elkezdeni a főzést, és mennyiből lehet kihozni egy korsó sört. Azaz végső soron megéri-e hobbi szinten űzni ezt a mesterséget, vagy nem érdemes görcsölni vele, mert a boltokban kapható nagyüzemi termékek ár-érték arányát úgysem lehet elérni.

A sörfőzés menete első megközelítésben annyira egyszerűnek tűnik, hogy szinte azonnal belevetné magát az ember. Cefrézés*A malátaőrleményt vízzel keverik össze egy fazékban, és több, előre meghatározott hőmérsékleti lépcsőben melegítik fel. A malátában lévő keményítő cukorrá alakul, ebből a cukorból lesz végül az ital alkoholtartalma., szűrés*A cefrét átszűrik, vagyis kettéválasztják a maláta maradékát az addig keletkezett vizes oldattól., máslás*A szűrésnél megmaradt maláta maradékában még számos értékes anyag van, amelyet úgy nyernek ki, hogy bizonyos mennyiségű forró víz hozzáadásával tulajdonképpen még folytatják a szűrést., komlós főzés*A máslással elkészített sörlét intenzíven főzik, és ekkor adják hozzá a megfelelő mennyiségű és minőségű komlót, amellyel a sör ízét befolyásolni lehet. és palackozás, a rengeteg amatőr videót nézve egyik sem tűnik ördöngösségnek.

Aztán ahogy elkezdünk belemélyedni a receptekbe, beszippant a téma mélysége, és hamar kiderül, hogy egyrészt millió apróságon lehet elcsúszni, másrészt az eszközök és az alapanyagok olyan széles skálán mozognak, hogy igazi művészet abból kiválasztani valami olyat, ami megfelel a pénztárcának és az egyéni ízlésnek.

A kezelhetőség érdekében ezért azzal számolunk, hogy egy teljesen kezdő otthoni sörfőző a lehető legolcsóbb, de még vállalható felszereléssel indul neki a nagy kalandnak, és az a célja, hogy a bolti kommersz átlagnál jobb minőséget érjen el, de azért anyagilag ne menjen tönkre.

Egy-egy főzés alkalmával 15-20 liter sört szoktak főzni, mert tipikusan ez az a maximális mennyiség, amely még könnyen kezelhető, kevesebbet pedig nem éri meg, mert ugyanannyi munka van vele

– mondja Barla Roland környezetmérnök, az Első Magyar Házisörfőző Egyesület egyik alapítója. Ehhez eszköz oldalon minimálisan szükség van egy 20 literes fazékra, egy szűrővel ellátott vödörre, egy jó hőmérőre, egy fokolóra, egy speciális spirálos hűtőre, egy erjesztővödörre, 40 darab fél literes palackra és egy koronazáróra (amely lezárja a kupakkal a sörös üveget). Mindez összesen körülbelül 30-40 ezer forintért már beszerezhető.

Ezen kívül szükség van még időre, nem is kevésre, mert egy főzés körülbelül 6-8 óráig tart, és a folyamat közben többnyire nem lehet sokáig magára hagyni a főzetet. A pihentetési és főzési idők ugyan a receptek szerint változhatnak, ám sokat spórolni nem lehet, a saját sör elkészítésébe ezt az alkalmankénti 6-8 órát rá kell szánni.

Ha megvan az alapfelszerelés, a készülő sör minősége már “csak” az alapanyagoktól és a sörfőző ügyességétől függ. Egy 15 literes főzéshez általában 3-4 kg malátából indulnak ki, a főzés során körülbelül 5-8 liter vízvesztesség van (a száraz gabona vízfelvétele, valamint a párolgási vesztesség és a főzet végén a fazék alján összegyűlő seprő), így összesen 20-22 liter vízzel kell számolni. A sörlét a főzés egyik fogásaként elég gyorsan le kell hűteni, ami általában további 80 liter hideg vizet igényel, ezen kívül a rezsit még a tűzhely által elfogyasztott energia (áram vagy gáz) dobja meg.

Vannak azok, akik ‘ingyensört’ szeretnének, mások inkább a minőségre mennek, de a megfelelő alapanyagok és receptek kiválasztásával mindkét út járható

– mondja Barla Roland. Az “ingyensör” megcélzása azt jelenti, hogy a házi sörfőző megpróbál a bolti minőségnek kicsit fölé lőni, de annál olcsóbbnak maradni. Barla Roland nyolc éve főzi a saját sörét, és szerinte a bolti kommersz színvonalat akár korsónként 80 forint alá is le lehet tolni a megfelelő maláta, komló és recept választásával, illetve megfelelő gyakorlattal.

A házi sörfőzők döntő többsége azonban nem ezt az utat járja, sokkal inkább a magas minőségre hajt. Ebben az a vonzó, hogy 600-800 forintért ki lehet hozni egy olyan kézműves sört, amely a boltokban 1500 forint felett kapható.

Az otthon főzött sör (a nagyüzemihez hasonlóan) általában 3-4 hétig erjed, utána lehet palackozni, majd további legalább 1-2 hetet kell várni, amíg fogyaszthatóvá válik. Ez azt is jelenti, hogy ha a hobbi sörfőző mesternek csak egy erjesztő tartálya és egy főzetre elegendő sörösüvege van, akkor leggyorsabban 4-6 hetente tudja megfőzni a 15-20 liter sörét. Ha valaki ennél több sört szeretne magának főzni, máris nagyobb beruházásra (és persze több időre) van szüksége. Ez a természetes gát általában mederben tartja a szegmenst, senki sem főzi hektoliter számra otthon a sört.

Amikor az amatőrt elkapja a gépszíj (ami gyakran megesik), akkor a hordós kiszerelés felé szokott elmozdulni. Ezzel letudhatja a palackozás fertőtlenítéssel együtt elég macerásnak számító munkafolyamatát, vagy olyan eszközöket kezd vásárolni, amelyekkel félig-meddig automatizálni lehet a főzést.

Az időt ugyan ezekkel az eszközökkel sem lehet érdemben lerövidíteni, de a főzés kényelmesebbé és megbízhatóbbá tehető. Ma már vannak a piacon olyan, 200-300 ezer forintba kerülő berendezések, amelyek félautomata amatőr főzést tesznek lehetővé. Barla Roland szerint azonban a házi sörkészítés rögös, hibákkal teli útját mindenki végigjárja, általában menet közben tanulnak az amatőrök. Van, aki már rövid idő alatt, 1-2 év gyakorlattal úgy tudja a saját sörét főzni, hogy az előre megálmodott ízt az alapanyag és technológia választással nagy biztonsággal eléri.

A házi főzésben azonban még ezen a szinten sincs állandóság, két ugyanolyan főzet között is mindig akad eltérés. A szabvány ízeket csak a házinál nagyobb volumenben termelő sörfőzdék tudják garantálni. Sokak szemében ez előny, a megszállottak szerint viszont pont arra utal, hogy ezek nem is “igazi” sörök.

Amatőrök gyakorolják a sörfőzést egy párizsi főzdében. Fotó: AFP/Europress

Könnyen kiszámolható, hogy az évi ezer literes jövedéki adó- és bürokráciamentes határ eléréséhez az kellene, hogy az amatőr hetente lefőzze a 20 liter sörét. Ez azonban az említett technológiai korlátok miatt egyáltalán nem jellemző, de azért sem, mert praktikusan minden héten legalább nettó fél napot ennek kellene szentelni, ami túlmutat a hétköznapi realitáson.

Sok sört főzni azért sem érdemes, mert eladni tilos. Az adóhatóság valószínűleg nem fogja tetten érni a garázsban sörét főző amatőrt, amint a szomszédnak elad egy litert, de a környéken házalni vagy egy piacra kiállni nem lehet. Az üzletszerű sörfőzéshez a jövedéki adóról szóló törvényben foglalt számos követelménynek kell megfelelni, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy kisüzemi sörfőzdét kell nyitni. Ezt durván 30-40 millió forintból lehet kialakítani, de akkor még csak a főzde van meg, az értékesítés, a márkaépítés csak ezután jön.

Más vállalkozás indításához képest azonban ez nem is olyan sok pénz, és pont ez hajtja például az Egyesült Államokban a kisüzemi sörfőzdék térnyerését. A nemzetközi trend ugyanis egyértelműen az, hogy a kézműves sörök iránti kereslet (a tömeges vásárlásokhoz képest alacsony szinten) emelkedik, és mivel nem magas a piacralépési küszöb, a kevésbé vagyonos vállalkozók is előszeretettel vágnak bele a bizniszbe.

Visszatérve a magyar valóságba: az úgynevezett gerilla főzésnek már nálunk is egyre nagyobb hagyománya van. Ebben a megoldásban egy kisüzemi főzde a vállalkozó rendelkezésére bocsátja az eszközeit, és a lefőzött, nagyobb mennyiségű sörrel kapcsolatos összes jogi és adózási kötelezettséget teljesíti. A vállalkozó pedig ekkor már kitolhatja a saját söröshordóit a piacra, anélkül, hogy nagy kezdeti befektetésre lett volna szüksége.

Élet Piac diy házi sör sör sörfőzés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Rigó Anita
2018. október 16. 11:30 Élet

Utolsók voltunk, de már várhatóan a belgáknál és az olaszoknál is több évig dolgozunk

Az elmúlt két évtizedben sokat javul a magyarok munkaerőpiaci aktivitásának várható hossza.

Torontáli Zoltán
2018. október 14. 11:52 Élet, Világ

A Rossmann tulajdonosa csak azokat az országokat támogatná, ahol nincs túl sok gyerek

Dirk Rossmann szerint ez a kulcsa Afrika fejlődésének és az Európába áramló menekültek megállításának is.

Torontáli Zoltán
2018. október 11. 11:01 Élet, Pénz

Párját ritkítja Európában a magyar élelmiszerek drágulása

Magyarország az élvonalban van a drágulásban az Európai Unión belül.

Fontos

Wiedemann Tamás
2018. október 16. 06:52 Állam

Technikailag felfüggesztettek Brüssszelben három magyar uniós programot

Rég nem látott problémával néz szembe a kormány: nincs pénz a költségvetésben. Az uniós pénzek késése miatt gond lehet az év végi hiánycéllal is. Az Európai Bizottság feljelentéseket vár, többek között az Eliossal szemben is.

Wiedemann Tamás Váczi István
2018. október 15. 13:45 Állam, Pénz

Máshová terelné a pénzt a kormány azzal, hogy megszünteti a legnépszerűbb állami lakástámogatási formát

Túl nagy volt az extraprofit, meg amúgy is ott van a CSOK – erre hivatkozva szüntetné meg a kormánypárt a lakásra gyűjtők állami támogatását. De a lakáslottó is nyerhet a lakástakarék megszüntetésén.

Hajdu Miklós Kasnyik Márton
2018. október 15. 09:02 Piac

Kihalási hullám van a magyar cégeknél, és ennek meg is van az oka

2017 és 2018 között csökkent a cégek száma az első féléves adatok alapján, és növekedésbe fordult egy olyan mutató, ami a bedőlések kockázatát méri.