Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 23. 13:34 Pénz

Az alacsony infláció talán még nagyon sokáig nem fog visszatérni

Az infláció a közelmúltban egyszer már nagyon meglepte a fejlett nyugati világ jegybankárait, akik arra számítottak, hogy a járvány sokkja utáni gazdasági újraindulást kísérő magas infláció csak átmeneti lesz. Miután belátták tévedésüket, elkezdték erőteljesen emelni a kamatokat, ám az egyelőre nem világos, hogy ezzel mennyire sikeresen lesznek képesek lassítani a pénzromlás ütemét.

A dolog megítélését nehezíti, hogy eléggé más a helyzet Európában és Észak-Amerikában. Kontinensünkön az infláció legjelentősebb okai az orosz-ukrán háború nyomán elszabadult energiaárak, amelyekkel szemben közvetlenül nem sokat tudnak tenni a jegybankok, ráadásul – ahogy fokozatosan beépülnek a termékek és szolgáltatások árába – még sokáig éreztethetik a hatásukat. (Hacsak nem lesz egy olyan béke Ukrajnában, amelynek nyomán az orosz energiahordozók ismét szabadon áramolhatnak az EU-ba, de erre egyelőre kicsi az esély.)

Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, és ott az üzemanyagok ára például már jelentősen csökkent is. A tengerentúlon sokan arra számítanak, hogy a Fed a kamatemeléseivel viszonylag gyorsan célt ér, és jövőre már csökkentheti is az alapkamatot. Ezt azonban a Bloomberg cikke szerint egyre inkább megkérdőjelezik a nemzetközi kötvénypiac meghatározó szereplői, akikre érdemes figyelni, hiszen ők alapvetően akkor tudnak pénzt keresni, ha helyesen jelzik előre az inflációs folyamatokat (a kötvények ára ugyanis rendszerszinten leginkább ettől függ).

Azt ők sem vitatják, hogy a mostani inflációs csúcsok átmenetiek lesznek, ám a többséggel ellentétben úgy látják, hogy utána nem tér vissza az előző évtized alacsony inflációs környezete. Ennek szerintük három fő oka van:

  1. Az Ukrajna lerohanása után szűkössé váló energiapiaci kínálat még sokáig nem áll helyre.
  2. A geopolitikai kockázatok beépülnek az ellátási láncokba, a nyugati nagyvállalatok nem akarnak olyan országoknak kiszolgáltatottá válni, amellyel potenciálisan ellenséges viszonyba kerülhet az USA és az EU. Emiatt a termelés egy része magasabb munkaerőköltség mellett működik majd.
  3. Ettől nem függetlenül, illetve részben a nyugati társadalmak öregedése miatt, szűkös marad a nyugati világ munkaerőpiaca, a dolgozók képesek lesznek jelentős béremeléseket kiharcolni. Ez pedig szintén beépül az árakba.

Az összesen mintegy 1800 milliárd dollárnyi vagyont kezelő PIMCO megszólaltatott szakembere szerint egy olyan többéves időszak előtt állunk, amikor az infláció hektikusan hullámzik majd, mialatt a növekvő termelési költségek fokozatosan beépülnek az árakba.

Ha ez így lesz, akkor ezt természetesen idehaza is meg fogjuk érezni. A magyar infláció általában néhány százalékponttal magasabb, mint az eurózónáé, júliusban például a két érték 13,7, illetve 8,9 százalék volt 2021 júliusához képest. Azaz ha az utóbbi a célként kijelölt 2 helyett mondjuk 4 százalék lesz a következő években, akkor nem sok esélye van a Magyar Nemzeti Banknak, hogy elérje a toleranciasávval együtt is maximum 4 százalékos inflációs célját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat veszít a magyar lakosság az infláció miatt havontaAz államadósság finanszírozásában is egyre nagyobb szerep jut a lakosságnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Aldi és a Lidl középső soros termékei az infláció áldozataivá váltakAz infláció elvitte a keresletet, Németországban vissza kell fogni a kínálatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKamionsofőr már rég nincs elég, most már kamion sincsCsak két dolog hiányzik ahhoz, hogy a fuvarpiac működjön, a kamion és a sofőr. Hogyan fordulhat elő, hogy óriási a kereslet, van gyártókapacitás, mégis egyre nehezebb árut szállítani?

Pénz alapkamat eurózóna fed infláció kamatemelés kötvények Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Pálos Máté
2022. december 1. 16:14 Pénz

Egyre többe kerül a lakhatás, és egyre kevésbé segíti ebben a rászorulókat a kormány

Az idei tél fordulópontot hozhat a lakhatás megfizethetőségének alakulásában.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.

Pálos Máté
2022. december 1. 12:22 Világ

A sarkvidék felől érkező hideg levegő próbára fogja tenni az európai áramkereskedelmet

Finnország és Franciaország például kilátásba helyezte, hogy tervezett áramkimaradásokkal, lakossági fogyasztáskorlátozással is enyhíthetnek az energiakrízisen.