Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 23. 13:34 Pénz

Az alacsony infláció talán még nagyon sokáig nem fog visszatérni

Az infláció a közelmúltban egyszer már nagyon meglepte a fejlett nyugati világ jegybankárait, akik arra számítottak, hogy a járvány sokkja utáni gazdasági újraindulást kísérő magas infláció csak átmeneti lesz. Miután belátták tévedésüket, elkezdték erőteljesen emelni a kamatokat, ám az egyelőre nem világos, hogy ezzel mennyire sikeresen lesznek képesek lassítani a pénzromlás ütemét.

A dolog megítélését nehezíti, hogy eléggé más a helyzet Európában és Észak-Amerikában. Kontinensünkön az infláció legjelentősebb okai az orosz-ukrán háború nyomán elszabadult energiaárak, amelyekkel szemben közvetlenül nem sokat tudnak tenni a jegybankok, ráadásul – ahogy fokozatosan beépülnek a termékek és szolgáltatások árába – még sokáig éreztethetik a hatásukat. (Hacsak nem lesz egy olyan béke Ukrajnában, amelynek nyomán az orosz energiahordozók ismét szabadon áramolhatnak az EU-ba, de erre egyelőre kicsi az esély.)

Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, és ott az üzemanyagok ára például már jelentősen csökkent is. A tengerentúlon sokan arra számítanak, hogy a Fed a kamatemeléseivel viszonylag gyorsan célt ér, és jövőre már csökkentheti is az alapkamatot. Ezt azonban a Bloomberg cikke szerint egyre inkább megkérdőjelezik a nemzetközi kötvénypiac meghatározó szereplői, akikre érdemes figyelni, hiszen ők alapvetően akkor tudnak pénzt keresni, ha helyesen jelzik előre az inflációs folyamatokat (a kötvények ára ugyanis rendszerszinten leginkább ettől függ).

Azt ők sem vitatják, hogy a mostani inflációs csúcsok átmenetiek lesznek, ám a többséggel ellentétben úgy látják, hogy utána nem tér vissza az előző évtized alacsony inflációs környezete. Ennek szerintük három fő oka van:

  1. Az Ukrajna lerohanása után szűkössé váló energiapiaci kínálat még sokáig nem áll helyre.
  2. A geopolitikai kockázatok beépülnek az ellátási láncokba, a nyugati nagyvállalatok nem akarnak olyan országoknak kiszolgáltatottá válni, amellyel potenciálisan ellenséges viszonyba kerülhet az USA és az EU. Emiatt a termelés egy része magasabb munkaerőköltség mellett működik majd.
  3. Ettől nem függetlenül, illetve részben a nyugati társadalmak öregedése miatt, szűkös marad a nyugati világ munkaerőpiaca, a dolgozók képesek lesznek jelentős béremeléseket kiharcolni. Ez pedig szintén beépül az árakba.

Az összesen mintegy 1800 milliárd dollárnyi vagyont kezelő PIMCO megszólaltatott szakembere szerint egy olyan többéves időszak előtt állunk, amikor az infláció hektikusan hullámzik majd, mialatt a növekvő termelési költségek fokozatosan beépülnek az árakba.

Ha ez így lesz, akkor ezt természetesen idehaza is meg fogjuk érezni. A magyar infláció általában néhány százalékponttal magasabb, mint az eurózónáé, júliusban például a két érték 13,7, illetve 8,9 százalék volt 2021 júliusához képest. Azaz ha az utóbbi a célként kijelölt 2 helyett mondjuk 4 százalék lesz a következő években, akkor nem sok esélye van a Magyar Nemzeti Banknak, hogy elérje a toleranciasávval együtt is maximum 4 százalékos inflációs célját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat veszít a magyar lakosság az infláció miatt havontaAz államadósság finanszírozásában is egyre nagyobb szerep jut a lakosságnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Aldi és a Lidl középső soros termékei az infláció áldozataivá váltakAz infláció elvitte a keresletet, Németországban vissza kell fogni a kínálatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKamionsofőr már rég nincs elég, most már kamion sincsCsak két dolog hiányzik ahhoz, hogy a fuvarpiac működjön, a kamion és a sofőr. Hogyan fordulhat elő, hogy óriási a kereslet, van gyártókapacitás, mégis egyre nehezebb árut szállítani?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz alapkamat eurózóna fed infláció kamatemelés kötvények Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Debreczeni Anna
2024. április 2. 14:11 Pénz

Egyre több pénzt keresnek a külföldön dolgozó magyarok

Tíz év alatt több mint két és félszeresére, 197-ről 522 millió euróra nőtt a magyarok által külföldön megkeresett munkajövedelem.

Al-Hilal István
2024. március 29. 04:32 Pénz

Csodálatos hetes? A GRANOLA jobb befektetés lehet

Az amerikai sztárrészvények tündöklése kockázatokat rejt magában, a legjobb európai vállalatokat viszont sokkal kedvezőbb árazás mellett lehet megvásárolni.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.