Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. augusztus 23. 13:34 Pénz

Az alacsony infláció talán még nagyon sokáig nem fog visszatérni

Az infláció a közelmúltban egyszer már nagyon meglepte a fejlett nyugati világ jegybankárait, akik arra számítottak, hogy a járvány sokkja utáni gazdasági újraindulást kísérő magas infláció csak átmeneti lesz. Miután belátták tévedésüket, elkezdték erőteljesen emelni a kamatokat, ám az egyelőre nem világos, hogy ezzel mennyire sikeresen lesznek képesek lassítani a pénzromlás ütemét.

A dolog megítélését nehezíti, hogy eléggé más a helyzet Európában és Észak-Amerikában. Kontinensünkön az infláció legjelentősebb okai az orosz-ukrán háború nyomán elszabadult energiaárak, amelyekkel szemben közvetlenül nem sokat tudnak tenni a jegybankok, ráadásul – ahogy fokozatosan beépülnek a termékek és szolgáltatások árába – még sokáig éreztethetik a hatásukat. (Hacsak nem lesz egy olyan béke Ukrajnában, amelynek nyomán az orosz energiahordozók ismét szabadon áramolhatnak az EU-ba, de erre egyelőre kicsi az esély.)

Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, és ott az üzemanyagok ára például már jelentősen csökkent is. A tengerentúlon sokan arra számítanak, hogy a Fed a kamatemeléseivel viszonylag gyorsan célt ér, és jövőre már csökkentheti is az alapkamatot. Ezt azonban a Bloomberg cikke szerint egyre inkább megkérdőjelezik a nemzetközi kötvénypiac meghatározó szereplői, akikre érdemes figyelni, hiszen ők alapvetően akkor tudnak pénzt keresni, ha helyesen jelzik előre az inflációs folyamatokat (a kötvények ára ugyanis rendszerszinten leginkább ettől függ).

Azt ők sem vitatják, hogy a mostani inflációs csúcsok átmenetiek lesznek, ám a többséggel ellentétben úgy látják, hogy utána nem tér vissza az előző évtized alacsony inflációs környezete. Ennek szerintük három fő oka van:

  1. Az Ukrajna lerohanása után szűkössé váló energiapiaci kínálat még sokáig nem áll helyre.
  2. A geopolitikai kockázatok beépülnek az ellátási láncokba, a nyugati nagyvállalatok nem akarnak olyan országoknak kiszolgáltatottá válni, amellyel potenciálisan ellenséges viszonyba kerülhet az USA és az EU. Emiatt a termelés egy része magasabb munkaerőköltség mellett működik majd.
  3. Ettől nem függetlenül, illetve részben a nyugati társadalmak öregedése miatt, szűkös marad a nyugati világ munkaerőpiaca, a dolgozók képesek lesznek jelentős béremeléseket kiharcolni. Ez pedig szintén beépül az árakba.

Az összesen mintegy 1800 milliárd dollárnyi vagyont kezelő PIMCO megszólaltatott szakembere szerint egy olyan többéves időszak előtt állunk, amikor az infláció hektikusan hullámzik majd, mialatt a növekvő termelési költségek fokozatosan beépülnek az árakba.

Ha ez így lesz, akkor ezt természetesen idehaza is meg fogjuk érezni. A magyar infláció általában néhány százalékponttal magasabb, mint az eurózónáé, júliusban például a két érték 13,7, illetve 8,9 százalék volt 2021 júliusához képest. Azaz ha az utóbbi a célként kijelölt 2 helyett mondjuk 4 százalék lesz a következő években, akkor nem sok esélye van a Magyar Nemzeti Banknak, hogy elérje a toleranciasávval együtt is maximum 4 százalékos inflációs célját.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzázmilliárdokat veszít a magyar lakosság az infláció miatt havontaAz államadósság finanszírozásában is egyre nagyobb szerep jut a lakosságnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Aldi és a Lidl középső soros termékei az infláció áldozataivá váltakAz infláció elvitte a keresletet, Németországban vissza kell fogni a kínálatot.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKamionsofőr már rég nincs elég, most már kamion sincsCsak két dolog hiányzik ahhoz, hogy a fuvarpiac működjön, a kamion és a sofőr. Hogyan fordulhat elő, hogy óriási a kereslet, van gyártókapacitás, mégis egyre nehezebb árut szállítani?

Pénz alapkamat eurózóna fed infláció kamatemelés kötvények Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bod Péter Ákos
2023. március 19. 18:03 Pénz

Lehet-e új pénzügyi válság a bankcsődökből?

Az amerikai gondok és a Credit Suisse ügyének egybeesése véletlen, de az egymás sarkára lépő rossz hírek miatti aggodalom megsokszorozódhat.

Fabók Bálint
2023. március 18. 13:12 Pénz

A távmunka is szerepet játszhatott az amerikai bankcsődben

A többi amerikai bankkal ellentétben a Silicon Valley Bank nem állt vissza a távmunkáról, és működése inkább hasonlított egy startupra, mint egy hagyományos bankra.

Hajdu Miklós
2023. március 17. 17:03 Pénz

30 milliárd dolláros bankbetéttel folytatódik a tűzoltás Amerikában

Vezető amerikai bankok próbálják kihúzni a csávából a First Republicot, hogy lecsitítsák az egész szektort érintő pánikhangulatot.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 04:34 Élet

Minden tizedfok számít, de hatszor ennyi befektetés kellene a klímaválság megállítására

A legrosszabb forgatókönyv még elkerülhető, de az eddigi lépéseknél sokkal többre van szükség, további késlekedésre egyszerűen nincs idő, az éghajlati és ökológiai rendszer visszafordíthatatlan kárai szempontjából döntőnek tartott másfél fokos melegedés tartására is csak extrém optimista forgatókönyv esetén látszik még némi esély - az IPCC hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésének fő üzenetei ismerősen unalmasnak tűnhetnek a közvéleményben, miközben egy, a korábbiaknál is erősebb vészjelzésről van szó. A klímakommunikáció szokásos paradoxona: az apokaliptikusnak érzett figyelmeztetések kifáradnak, a visszafogott szakmai tónus viszont sem a döntéshozók, sem a közvélemény ingerküszöbét nem üti át.

Váczi István
2023. március 22. 10:02 Világ

Új csatahelikoptereket kap Szlovákia az Ukrajnának átadott régi vadászgépekért cserébe

A MiG-29-esek kivonását már korábban eldöntötték, így anyagilag valószínűleg remek ügyletet hozott össze a szomszédos ország.

Váczi István
2023. március 21. 17:59 Vállalat

Heteken belül hozzájuthatnak pénzükhöz a Wizz Air pórul járt utasai

A légitársaság vezérigazgatója elismerte, hogy tavaly nyáron lényegében összeomlott a működésük, de szavai szerint hamarosan felszámolják ennek következményeit.