Hírlevél feliratkozás
Bucsky Péter
2022. augusztus 20. 04:34 Pénz

Százmilliárdokat veszít a magyar lakosság az infláció miatt havonta

Az infláció nagyon jól jön a kormányzatnak, de nagyon rosszul a magánembereknek. Míg az adóbevételek automatikusan növekednek az árak emelkedésével, az éves költségvetésben rögzített kiadások java nem, vagy csak legalább egy éves késéssel követi a pénzromlást. Ez igen rosszul érinti az állampolgárokat, hiszen az olyan szociális juttatások, mint a családi pótlék, vagy éppen az otthonteremtési támogatások folyamatosan vesztenek az értékükből.

A kormányzat számára ezért az infláció nem feltétlenül problémás, de komoly kockázatot jelent, ha nem sikerül féken tartani. 

Csábító lehet az infláció folyamatos alábecslése a kormányzatoknak, hiszen így a kiadásaikat az alacsonyabb premisszák alapján tudják megtervezni és kifizetni, a bevételeik azonban a valós, magasabb áremelkedésnek megfelelően folynak be. Ezt a magyar kormányok a rendszerváltás óta rendszerszerűen alkalmazták is – Mellár Tamás tanulmányában részletesen elemezte az 1990 és 2004 közti időszakra vonatkozóan.

A megugró áremelkedés az államnak segítség lehet, a magánemberek vagyonát azonban csökkenti. Nem véletlenül hívják inflációs adónak is a pénzromlást, hiszen végső soron a pénzeszközök ára és értéke folyamatosan csökken. Ezért kiemelkedően fontos, hogy a pénzeszközök hozama ne legyen kisebb, mint az infláció mértéke.

A kormányok a hatósági árakkal jelentősen befolyásolják a fogyasztói árak emelkedésének mértékét, ebben pedig a Fidesz új szintre lépett, amikor korábban piacgazdasági keretek között itthon nem ismert módon, néhány piaci termék árát is maximalizálta. De nem csak az árakon keresztül növekednek a lakosság és a vállalatok költségei:

a készpénz értéke magas inflációs környezetben gyorsan csökken, de az inflációnál alacsonyabb látra szóló folyószámla kamatok és lekötött betét-kamatok is jelentősen csökkentik a lakossági és vállalati vagyont.

Igen jelentős vagyont tartanak a vállalatok és a lakosság készpénzben: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb, júniusi adatai szerint ennek állománya elérte a 8344 milliárd forintot, ami a GDP 13 százalékának felel meg. 

Mivel a készpénzre nem jár kamat, a megugró infláció hatására ez napról napra elértéktelenedik, ez az összefüggés jól ismert. Magyarországon azonban a bankszámlájukon látra szóló, tehát nem lekötött folyószámlapénz értéke még magasabb, 9782 milliárd forintot volt június végén. Ez olyan jelentős érték, hogy a GDP 15 százalékának felel meg.

Bár ez nem készpénz, és elvileg kamatot fizetnek erre a bankok, az MNB adataiból látható, hogy a júniusban a KSH adatai szerint

10,7 százalékos infláció mellett alig 0,15 százalék volt a látra szóló betétek évesített átlagos kamata.

Ez a kamatszint érdemben alig tér el a készpénz nulla kamatától, és finoman szólva sem ösztönöz a banki megtakarításra. Hiszen ha szükség lesz a pénzre, a banki készpénzfelvétel vagy átutalás költsége akár több éves kamat értékével érhet fel. A legtöbb bankban ugyanis egy százalék körül alakul a készpénzfelvétel díja, de egy átutalás költsége is jellemzően 0,1 százalék.

Míg a látra szóló betéteknél pontosan tudhatjuk, mekkora összeget tart magánál a lakosság, a készpénz esetében ezt sokkal nehezebb megmondani. A teljes állomány alig négy százaléka van a bankoknál, a többi a lakosságnál és a vállalatoknál – azt azonban nem lehet tudni, hogy milyen arányban. Mivel a vállalatok jellemzően nagyon alacsony készpénzállománnyal dolgoznak, feltehetően az állomány nagyobb része a lakosságnál pihen.

A 10 milliárd forint feletti árbevételű, ezer legnagyobb magyarországi vállalat összes pénzeszköze 4300 milliárd forint volt 2021-ben a CrefoPort Scholar szolgáltatásában elérhető adatok szerint. Ezek a nagyvállalatok adták az összes vállalati bevétel felét, így a vállalati szektor teljes pénzállománya ennek duplája lehet.

A pénzeszközök a mérlegben a készpénzt és a bankbetéteket is magukba foglaltkák, korábbi tanulmányok szerint a pénzállomány 7,6 százalékát tarották a vállalatok készpénzben. Ebből kiindulva körülbelül 650 milliárd forint volt a vállalati készpénzállomány, a lakossági pedig megközelítőleg 7350 milliárd forint, tehát a teljes készpénzállomány közel 90 százaléka lehet a lakosságnál.

A lekötött betéteknél is igen rossz a helyzet: bár összesen 786 milliárd forintnyi lekötött bankbetéttel rendelkezett a lakosság júniusban, ezek átlagos hozama csupán 4,6 százalék volt, ami még az infláció felét sem érte el. 

Ha lassan és elég nagy különbséggel is, de a bankbetétek kamata követte az infláció felfutását,

a látra szóló kamatokat nem emelték a bankok, hiába nőtt meg sokszorosára az infláció az elmúlt években.

A készpénz állománya forintban kifejezve ugyan folyamatosan és dinamikusan növekedett, a negyedéves GDP statisztikákból kiindulva azonban az látható, hogy mégis csökkent a gazdasági kibocsátáshoz mérten. Hasonló volt a helyzet az alacsony kamatok miatt gyakorlatilag készpénzként viselkedő látra szóló betéteteknél. A lekötött betétek állománya azonban növekedésnek indult, ha csak kis mértékben is.

Ha lassan is, de a lakosság reagált az inflációs helyzetre, és csökkenteni igyekszik az infláció miatti veszteségeit azzal, hogy a nem kamatozó pénz helyett lekötött betétekbe helyezi át a vagyonát, de még így is csak a pénzük elenyésző részét védik meg az emberek az inflációtól.

Jelentős veszteség éri így is hónapról hónapra a lakosságot, hiszen elértéktelenedik a vagyona. A 2021-es felpörgő infláció előtt havonta még csak havi 30-40 milliárdos volt a veszteség, ez a GDP 0,2-0,3 százaléka volt.

2021 nyarára már 70 milliárdosra nőtt a havi infláció miatt pénzügyi vagyon elértéktelenedés, ami már az akkori GDP 0,4 százaléka volt. 2022. júniusában azonban már 189 milliárdosra nő az elértéktelenődése, ami a GDP 1 százalékát teszi ki.

A lakosság vagyoni szerkezetében azonban így sem volt jelentős átalakulás. Az értékpapírok aránya a készpénz, bankbetét és értékpapír állományán belül a 2018 eleji 48 százalékról 2022 nyaráig még enyhén csökkent is 46 sázalékra.

Az értékpapírokon belül az államkötvény egyre nagyobb szerephez jut. Így még a rossz reálhozamokon a kormányzat is nyer, hiszen az államadósság finanszírozásában is egyre nagyobb szerep jut a lakosságnak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz infláció megtakarítás pénzügy Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.