Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2022. július 26. 10:58 Pénz

Életünk legsúlyosabb válsága előtt állunk a híresen pesszimista közgazdász szerint

Az Egyesült Államokban és az EU-ban is egyre inkább az számít optimista várakozásnak a közgazdászok körében, hogy sikerül megúszni a jelenlegi gazdasági problémákat egy mérsékelt visszaeséssel, egy olyan technikai recesszióval, amely során nem szűnik meg sok munkahely, és utána gyorsan újraindulhat a gazdasági növekedés. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap már ki is tűzte azt a célt, hogy „Magyarország lokális kivétel legyen az európai kontinentális válságban”.

Nouriel Roubini nem tartozik az említett optimista táborba, ami persze nem meglepő az alapján, hogy sokszor csak Dr. Balsorsként vagy Dr. Végzetként szokták emlegetni, híresen pesszimista jóslatai miatt. A közgazdásznak erős hitelességet kölcsönzött, hogy megjósolta a 2008-as válságot, azóta viszont jóval több és súlyosabb krízist jelzett előre, mint ami megvalósult.

Legyinteni ezzel együtt sem érdemes a Bloomberg TV-n kifejtett véleményére, inkább egy olyan forgatókönyvnek tekinteni, hogy mi lesz, ha tényleg (majdnem) minden a lehető legrosszabbul alakul. A saját tanácsadó cégét vezető szakember szerint jelentős különbség lesz a legutóbbi két recesszióhoz (a 2008-as pénzügyi és a 2020-as koronavírus-válsághoz) képest, hogy akkor az amerikai gazdaságot – ahogy sok mást is – jelentős jegybanki és költségvetési élénkítő intézkedések támogatták, amelyek segítettek a növekedés újraindításában.

Ezúttal viszont – az elszabadult infláció miatt – úgy megyünk bele a válságba, hogy a jegybank nem támogatja, hanem a kamatemelésekkel fékezi a gazdaságot, és a korábbi költekezés miatt az állam sem szórhatja a pénzt számolatlanul az emberek közé vagy beruházási programokat indítva. Roubini szerint a 70-es évekhez képest is rosszabb a helyzet, ami azért figyelemre méltó észrevétel, mert sokan hasonlítják az akkori viszonyokhoz a jelenlegit, amikor egyszerre fenyeget a magas infláció és a lefulladt növekedés, azaz a stagfláció.

A közgazdász viszont arra hívta fel a figyelmet, hogy akkor legalább alacsony volt az államok adósságszintje, ami ma már egyáltalán nem mondható el – pont ezért nincs mód további állami költekezéssel kimászni egy válságból. De a vállalati szektor sok részében is magas az adósságszint, ami további problémák forrása lehet.

„Ezúttal egyszerre jelentkezik a stagfláció és egy súlyos adósságválság, így az eredmény rosszabb lehet, mint amit a 70-es években és a nagy pénzügyi válság után láttunk” – foglalta össze véleményét Roubini. Mivel az utóbbit általában a modern gazdaságtörténet második legsúlyosabb krízisének tartják, valószínűleg csak az 1929-1933-as nagy gazdasági világválsággal tartja összemérhetőnek a várható helyzetet a közgazdász.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIdehaza és Lengyelországban is egyre inkább fenyeget a legrosszabb gazdasági kombinációA gyors infláció és a lefulladó gazdasági növekedés ritkán jár együtt, de most egyre nő ennek az esélye.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz amerikai jegybank, az orosz háború és a kínai lezárások elhozhatják a globális recessziótEgyre több elemző tart tőle, hogy az infláció elszaladása és a kedvezőtlen politikai és pénzügyi folyamatok miatt világszinten csökkeni fog a gazdasági teljesítmény idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz inflációs csúcs még akkor is előttünk van, ha minden a lehető legjobban alakulEgy darabig akkor sem ússzuk meg a drágulás gyorsulását a Magyar Bankholding elemzői szerint, ha a forint erősödik, és nem állnak le az orosz gázszállítások.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz adósság adósságválság gazdasági növekedés gazdasági válság infláció stagfláció Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.