Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 19. 13:38 Pénz

Sokuknak fizetése sincs, mégis elképesztő jövedelmeket kapnak amerikai topvezetők

Tavaly nagyjából 595 millió dollárt, vagyis 184 milliárd forintot keresett Elon Musk, amivel az Egyesült Államok legjobban fizetett vállalatvezetője volt 2019-ben a Bloomberg összesítése szerint. A Tesla élén álló Muskot a kereseti rangsorban többnyire olyan technológiai cégek vezetői követik, mint például az Apple, az Intel, a Google-t üzemeltető Alphabet és a Microsoft – manapság már nem a bankárok uralják az efféle listákat.

Igaz, a pénzösszegek túlnyomó részét nem fizetésként, hanem jutalomként, bizonyos feltételek teljesüléséhez kötött (részvény)opcióként vagy részvénycsomag formájában kapták meg a cégvezetők. Illetve bizonyos esetekben még nem is kapták meg, hiszen például Musk 2018-ban egy tíz évre szóló opciós javadalmazási szerződést kapott, és az ebben szereplő célok teljesítésének nagy része még hátravan. Módszertani okokból a Bloomberg azonban a tízéves időszak minden évéhez hozzárendeli a szóban forgó összeg tizedét, részvényjuttatás esetében az adott vállalat pénzügyi évének végén érvényes árfolyamon.

Ahogy az alábbi ábrán látszik, a legjobban keresők mezőnyében nem csak Musk esetében jellemző, hogy nincs hagyományos értelemben vett bérezés, vagy csak elhanyagolható súllyal van jelen a teljes juttatási csomagban.

 

Jó hír a Wall Street-i pénzemberek eltűnése a listáról, mert ha őket motiválnák nagy értékű részvénycsomagokkal, opciókkal és egyéb hasonló jövedelemtételekkel, az komoly kockázatot jelentene a pénzügyi rendszerekre nézve – ahogyan az világossá vált a 2008-as válság során. (A listán látható vállalatok közül egyedül a Blackstone köthető a pénzügyi szektorhoz). Egy a Bloomberg által megkérdezett szakértő azonban azt is megjegyezte a listával kapcsolatban, hogy az elképesztő jövedelmek a technológiai iparágban a társadalmat és a környezetet károsító lépésekre sarkallhatják a cégvezetőket.

Még inkább aggasztó, hogy az elmúlt négy évtized során a vezetői javadalmazások mértéke átlagosan 900 százalékkal nőtt, míg egy átlagos munkás bére – az infláció hatását kiszűrve – csak 12 százalékkal az Economic Policy Institute eredményei szerint. A döbbenetes különbség leginkább annak köszönhető, hogy a 2008-as válság óta a menedzserek javadalmazását gyakran az általuk vezetett vállalatok tőzsdei teljesítményéhez kötik, és amíg a részvényárfolyamok felfelé mennek, nincs igazán korlátja az emeléseknek. Ez a gyakorlat a technológiai iparágban különösen elterjedt, ami végső soron érthető, a világ legértékesebb vállalatai kerülnek ki ebből a szektorból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSportfogadásból keresett 125 milliárd forintnyi fontot idén Anglia legjobban fizetett vezetőjeMészáros Lőrincék cégvagyonának több mint negyedét kereste meg egy év alatt Denise Coates, a Bet365 vezérigazgatója.

Pénz cégvezető elon musk fizetés jövedelem Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Stubnya Bence
2020. augusztus 11. 10:07 Pénz, Támogatói tartalom

Jól járt, aki klímatudatosan fektetett be a járvány előtt

A környezeti hatásra fókuszáló alapok a piaci átlag felett teljesítettek.

Avatar
2020. augusztus 7. 10:49 Pénz

Tévedés, hogy azért veszik az aranyat, mert az összeomlástól félnek

Inkább a normalizálódó kilátások jele, hogy eszetlen tempóban drágulnak a nemesfémek.

Avatar
2020. augusztus 6. 16:03 Pénz

Prés alatt az olajipar: szennyeznek, de még nyereséget sem termelnek

Nem bűnbakot kell csinálni a szektorból, hiszen ők lehetnek alkalmasak arra, hogy megvalósítsák technológiai átmenetet.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.