Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2019. december 21. 13:18 Világ

Sportfogadásból keresett 125 milliárd forintnyi fontot idén Anglia legjobban fizetett vezetője

Idén 323 millió fontot, átszámítva 125 milliárd forintot keresett az Egyesült Királyság legjobban kereső vezetője, Denise Coates, a népszerű online szerencsejáték vállalat, a Bet365 vezére – írja a BBC.

Hogy nagyságrendileg érzékeltessük, mennyi pénzről van szó: novemberi becslésünk alapján Mészáros Lőrinc és családja tőzsdén jegyzett, illetve korábban már felértékelt cégekben meglévő részesedéseinek összértéke átlépte a 400 milliárd forintot – ennek tehát több mint negyedét kereste meg Coates idén.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMészároséknak már 410 milliárdnyi cégvagyonról van papírjuk, de ennél is többet halmoztak felKétszázmilliárd forintra értékelték fel Orbán Viktor barátjának családi cégét. A felcsúti gázszerelő nagyjából az 1200. leggazdagabb ember lehet a világon.

Coates alapfizetése 277 millió font volt, amire rájött még 46 millió font osztalék is. A cég által fizetett összes osztalék fele illette meg Coatest mint a részvények 50 százalékának tulajdonosát. A céges beszámolók alapján ráadásul jelentősen nőtt is a keresete, ugyanis

márciusban kapott egy 50 millió fontos fizetésemelést.

Coates ökonometriából, a közgazdasági adatelemzés tudományából diplomázott a Sheffieldi Egyetemen, mielőtt csatlakozott volna apjához és bátyjához a cég vezetői testületében. Már a kétezres években látta a potenciált az online fogadásban, ezért rábeszélte a családot, hogy vegyék meg a Bet365 domaint, és hitelből fejlesszenek online fogadást lehetővé tévő alkalmazást. Az utóbbi évek eredményei alapján a vétel jó döntésnek bizonyult, ugyanis az oldal tavaly 661, idén pedig 791 millió fontos adózás előtti nyereséget produkált, és mára a bevételei 70 százaléka jön tabletes és okostelefonos fogadásokból.

A jövedelmi egyenlőtlenségekkel foglalkozó civil szervezet, a High Pay Centre vezérigazgatója, Luke Hildyard szerint a Bet365 cinikusan időzítette a céges eredmények publikálását, ugyanis épp most lett vége a választási kampánynak, ahol a kiemelkedő vagyonok, a gazdagok adóztatása, a gazdagok és szegények közti vagyoni szakadék a központi témák között volt. Hildyard szerint az üzleti sikert ösztönözni és jutalmazni kell, de egy ekkora fizetés olyan életszínvonalat garantál, amiről a legtöbb ember még csak nem is álmodhat.

De nemcsak Coates fizetését, hanem az iparágat is sok kritika éri, leginkább a fogadás negatív társadalmi hatásai miatt. A Cardiffi Egyetem nemrég publikált kutatása szerint a 11 és 16 év közötti fiatalok kétötöde próbálta ki a szerencsejátékot a kutatást megelőző egy évben. Ez a tanulmány szerint különösen aggasztó, mivel az Egyesült Királyságban a szerencsejáték legtöbb formája 18 év alatt illegális, és vannak arra utaló tudományos eredmények, hogy akik gyerekkorukban kipróbálják a szerencsejátékot, felnőtt korukban nagyobb eséllyel válnak függővé.

A szerencsejáték-függőség egyébként Magyarországon is hatalmas probléma, a Szerencsejáték Zrt. tavaszi felmérése szerint nagyjából 2,5 millió magyar volt valamilyen szinten függő 2019-ben.

A Bet365 szerint elkötelezettek az iparági szinten is kiemelkedő játékosvédelmi megoldások mellett, ami magában foglalja például a fogadási adatok elemzését, ami alapján le tudják tiltani azokat a felhasználókat, akiknél túl magas a kockázata, hogy kárt okoznak maguknak.

Az Egyesült Királyságban egyébként hagyományosan elég liberális a sportfogadás szabályozása, de ez országonként meglehetősen eltérő. Az Egyesült Államokban például egészen 2018-ig illegális volt a sportfogadás, azóta viszont számos államban legalizálták a tevékenységet. Magyarországon korábban szintén viszonylag megengedő volt a szabályozás, de a 2010-es évek közepétől kezdve átalakult a szabályozás, és mára csak az Szerecsejáték Zrt.-nél lehet legálisan sportfogadásokat kötni, ami jelentősen meg is dobta az állami vállalat bevételeit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA szenvedélybetegség, ami az állam támogatásával terjed, és az állam keres rajtaElképesztő pénzt szerencsejátékoznak el a magyarok, az állam köszöni szépen az önkéntes adót. Kiszámoltuk, melyikkel húzza le az állam a leginkább a szenvedélybetegeket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Egyesült Királyság fizetés fogadás szerencsejáték Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 25. 09:33 Világ

Nem a német gazdaság fogja kihúzni a gödörből a magyart

Továbbra is egy helyben jár a német gazdaság, ami nem jó hír a magyar exportkilátások szempontjából.

Mészáros R. Tamás
2024. március 25. 04:34 Világ

Trump miatt egyesek új atomkortól tartanak 

Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.