Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 13. 08:58 Élet, Pénz

Még mindig több mint 12 milliárd márka maradt a németek párnacihájában

Éppen tizenhét évvel ezelőtt vezették be az eurót Németországban. Ennek ellenére még mindig 12,5 milliárd német márka van még a lakosság kezében – írta a Tagesschau. A német jegybank adatai szerint ebből 5,9 milliárd a papírpénz, míg 6,6 a pénzérmék – a márka és a pfennig – összege.

A legtöbb márkát az euró bevezetésének évében, azaz 2002-ben cserélték be. Ezt követően még néhány évig bármelyik kereskedelmi pénzintézeteben be lehetett váltani a márkát euróra (az átváltási árfolyam nem változott, egy euró 1,95 német márkát ér). 

Napjainkban azonban már csak a német jegybankban lehet beváltani a párnacihából, a padlásról, vagy a szekrényből előkerülő régi márkát. A jegybank adatai szerint éves szinten 70-100 millió márkát váltanak be Németországban.

Idén, december elejéig 86 millió márkát váltottak be. A legnépszerűbbek papírpénzek a száz márkások, ezt az ötszáz- és az ezer márkás követi. Érdekesség, hogy a legtöbb eurót használó országgal ellentétben Németországban nincs határideje a márka beváltásának.

Németországban a második világháborút követő felemelkedés, a „Wirtschaftswunder” (gazdasági csoda) szimbóluma volt, legalábbis a nyugat-német állampolgárok számára. A kelet-németek számára eközben a szabadság jelképe volt – mondta a jegybank elnöke, Johannes Beermann.

Az újraegyesítésben is fontos szerepe volt a márkának. 1990. július 1-jén életbe lépett határozat szerint a keleti- és a nyugat német márkát 1:1 arányban kellett átváltani.*Az újraegyesítés októberben volt.

A német márka a mai napig nem vesztette el szerepét fizetőeszközként teljes mértékben. A C&A divatmárka egyes üzleteiben például még mindig elfogadják. Igaz, ez inkább egyfajta marketing trükknek tűnik. A cég egyik szóvivője azt mondta, hogy november eleje óta, naponta 15-70 ezer márkát hagynak ott a vásárlók. A visszajárót euróban fizetik ki a vásárlóknak. A baden-würtenbergi Baiberg üdülőfaluban már régi hagyománya van a márkás fizetésnek, minden májusban az odalátogató turisták márkával is fizethetnek a boltokban és az éttermekben.

Az Európai Bizottság tavaly novemberi felmérése szerint egyébként a németek megbarátkoztak az euróval. A bevezetéskor hiába csúfolták „teurónak” (drága euró), a megkérdezett németek 81 százaléka ma már elégedett az közös uniós pénzzel.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz jegybank német márka németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.