Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. december 13. 08:58 Élet, Pénz

Még mindig több mint 12 milliárd márka maradt a németek párnacihájában

Éppen tizenhét évvel ezelőtt vezették be az eurót Németországban. Ennek ellenére még mindig 12,5 milliárd német márka van még a lakosság kezében – írta a Tagesschau. A német jegybank adatai szerint ebből 5,9 milliárd a papírpénz, míg 6,6 a pénzérmék – a márka és a pfennig – összege.

A legtöbb márkát az euró bevezetésének évében, azaz 2002-ben cserélték be. Ezt követően még néhány évig bármelyik kereskedelmi pénzintézeteben be lehetett váltani a márkát euróra (az átváltási árfolyam nem változott, egy euró 1,95 német márkát ér). 

Napjainkban azonban már csak a német jegybankban lehet beváltani a párnacihából, a padlásról, vagy a szekrényből előkerülő régi márkát. A jegybank adatai szerint éves szinten 70-100 millió márkát váltanak be Németországban.

Idén, december elejéig 86 millió márkát váltottak be. A legnépszerűbbek papírpénzek a száz márkások, ezt az ötszáz- és az ezer márkás követi. Érdekesség, hogy a legtöbb eurót használó országgal ellentétben Németországban nincs határideje a márka beváltásának.

Németországban a második világháborút követő felemelkedés, a „Wirtschaftswunder” (gazdasági csoda) szimbóluma volt, legalábbis a nyugat-német állampolgárok számára. A kelet-németek számára eközben a szabadság jelképe volt – mondta a jegybank elnöke, Johannes Beermann.

Az újraegyesítésben is fontos szerepe volt a márkának. 1990. július 1-jén életbe lépett határozat szerint a keleti- és a nyugat német márkát 1:1 arányban kellett átváltani.*Az újraegyesítés októberben volt.

A német márka a mai napig nem vesztette el szerepét fizetőeszközként teljes mértékben. A C&A divatmárka egyes üzleteiben például még mindig elfogadják. Igaz, ez inkább egyfajta marketing trükknek tűnik. A cég egyik szóvivője azt mondta, hogy november eleje óta, naponta 15-70 ezer márkát hagynak ott a vásárlók. A visszajárót euróban fizetik ki a vásárlóknak. A baden-würtenbergi Baiberg üdülőfaluban már régi hagyománya van a márkás fizetésnek, minden májusban az odalátogató turisták márkával is fizethetnek a boltokban és az éttermekben.

Az Európai Bizottság tavaly novemberi felmérése szerint egyébként a németek megbarátkoztak az euróval. A bevezetéskor hiába csúfolták „teurónak” (drága euró), a megkérdezett németek 81 százaléka ma már elégedett az közös uniós pénzzel.

Élet Pénz jegybank német márka németország Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 17:45 Élet, Világ

A Gillette keményen nekiment a szexizmusnak, de ezzel Magyarországon nem fogunk találkozni

Valószínűleg nem fut majd a magyar médiában az a reklám, amely az angolszász világban nagy botrányt robbantott ki a férfias viselkedés újraértelmezésével.

Torontáli Zoltán
2019. január 17. 06:49 Élet

Elég olcsó lett a DNS-teszt ahhoz, hogy családokat szakítson szét, vagy hozzon össze

Könnyen borulhat minden, ha tömegesen elkezdik az emberek elvégezni a legegyszerűbb teszteket.

Váczi István
2019. január 14. 12:19 Élet

Miért nem kapták meg a rászoruló gyerekek a több tonna hamis legót?

Sokan a hamisítványnak is örülnének, de nem lehet garantálni, hogy a játék biztonságos, ezért a darálógépben végezték az építőkockák.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. január 18. 15:49 Közélet

A minisztériumban pontosan látják, hogyan dolgoztatják túl a magyar munkást

A munkaügyi hivatal jelentése tisztán leírja, mi megy az ipari cégeknél, és az eredmény teljes mértékben rímel a rabszolgatörvényre.

Váczi István
2019. január 18. 06:53 Közélet, Vállalat

Földbe döngölt egy céget a kormány, majd letette előtte a fegyvert

A korábbi piacáról hét éve jogellenesen kiszorított Edenred lesz az egyik nyertese annak, hogy megszűnt az Erzsébet-utalvány forgalmazása.

Kasnyik Márton
2019. január 16. 18:01 Világ

Miért bénították le a saját országukat a brit és az amerikai politikusok?

Senki ne lepődjön meg, hogy a fejlett országok lakóinak egy része olyan politikusokat támogat, akik a politikai intézményrendszer ledózerolásán dolgoznak.