Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 23. 11:11 Élet, Pénz

Azért nem netezhetsz a repülőn, mert a légitársaságok nem akarják

Miközben a világ nagy részén már netezhetnek az utasok a repülőgépeken, Európa lemaradásban van. Az Egyesült Államokban például már az számít különleges szituációnak, ha egy légitársaság járatán nem lehet internetezni.

Európában viszont még mindig csak néhány légi fuvarozó cég szerelte fel a hosszú távú járatait wifizésre alkalmas műszerrel. Ilyenek például a Budapestről is járatot indító Lufthansa, az Air France-KLM, Emirates és a Norwegian. A légitársaságok közül a német Lufthansa a legaktívabb, tavaly januárban jelentette be, hogy több száz gépén teszi elérhetővé az internetet. Igaz, a nethasználat pénzbe kerül, és nem is olcsó.

A legtöbb európai légitársaság ennek ellenére szkeptikus. A Ryanair a német dpa hírügynökségnek azt mondta, hogy túl drága lenne a fedélzeti wifik felszerelése, miközben a szolgáltatás színvonala sem elég jó. Az ír fapados légitársaság szerint utasaik amúgy is előre letöltik azokat a tartalmakat, amelyek az utazás alatt meg kívánnak tekinteni

A Condor légitársaság szerint is túl drága a technika kiépítése. A cég – amelyhez a Thomas Cook utazási iroda is tartozik – leginkább nyaraló utasokat szállít. Szerintük az állandó internetelérés leginkább az üzleti utasoknak fontos.

A legújabb felmérések szerint ugyanakkor az utasok 47 százaléka gondolja jó dolognak a fedélzeti internetet, amely hét százalékponttal magasabb érték, mint egy évvel korábban. Vagyis nemcsak az üzletembereknek lenne fontos az állandó internetelérés.

Becslések szerint a cégeknek 30 milliárd dolláros plusz bevétele származhat a következő 15 évben. Az amerikai példa is azt mutatja, hogy az utasok szívesen fizetnek plusz pénzt az internetért. Sőt, a Norwegian például a legdrágább repülőjegy mellé ingyen adja a netet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több pluszpénzt sajtolnak ki belőlünk a fapados légitársaságokAz ülőhelyfoglalások és poggyászdíjak egyre nagyobb részét teszik ki a légitársaságok bevételeinek. A repülőjegy mellett az autó- és hotelbérlés is jól fial.

A fedélzeti wifi kipróbált technikának számít. A repülőgépekre egy speciális antennát kell felszerelni. Ez a műszer a repülés ideje alatt végig úgy pozicionálja magát, hogy folyamatosan kapcsolatba maradjon egy kommunikációs műholddal. Az utasok laptopja és telefonjai, illetve a földi szerverek között a műholdon keresztül bonyolódik le az adatforgalom.

Igaz, a régebbi gépeket át kell alakítani. A Lufthansa például budapesti központjában végzi ezeket az átalakításokat. De a magyar állam tulajdonában álló Aeroplex of Central Europe nevű cég is részt vesz a fedélzeti wifik beépítésében. (Szerettük volna a céget megkérdezni erről, de mivel állami tásaságról van szó, külön engedélyt kell kérni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Ez a vállalat sajnos még arra kérdésünkre sem válaszolt, hogy mit akarnak a frissen megvásárolt, egykori Malév-székházzal kezdeni).

Az új gépekbe, mint az Airbus A380 és a Boing Dreamliner, eleve beépítik ezeket az eszközöket. A Deutsche Telekom, az Inmarsat műholgyártó, és a Nokia egy új technikát tesztel. E szerint nem műholdakon keresztül történne az átjátszás, hanem úgynevezett LTE-jeleken keresztül.

A műholdakat földi antennák helyetesítenék. Már most mintegy háromszáz ilyen antenna van Európában. A cégcsoport szerint sokkal olcsóbb lenne az LTE-technológiája, és gyorsabb is lenne a letöltés sebessége is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Pénz Emirates internet légitársaságok Lufthansa Norwegian Ryanair wifi Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.