Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2017. november 2. 15:34 Pénz, Világ

Egyszer valaki elbeszélgetett Putyinnal, és Oroszország szerelmes lett a bitcoinba

Egy éve az orosz kormány meg volt győződve róla, hogy a bitcoin veszélyes a gazdaságára és nemzetbiztonsági kockázatokat rejt, ezért börtönbüntetést helyezett kilátásba a használóinak. Azóta történt valami, ami ellenkezőjére fordította a hozzáállást, ma már Oroszország a kriptopénzek egyik legnagyobb híve. Hogy mi történt és miért, azt azóta is sokan találgatják.

Amikor a Vice News megpróbálta felderíteni a pálfordulás okait, arra a következtetésre jutott, hogy a változásnak a Kreml falai között kellett megtörténnie, mert Oroszország láthatóan állami szinten lett a kriptodevizák támogatója.

Szakértők szerint a folyamat kezdő momentuma idén június 3-án Szentpéterváron történt meg, amikor Vlagyimir Putyin elnök egy gazdasági fórumon elbeszélgetett Vitalik Buterin programozóval, a bitcoin legfőbb versenytársának számító ethereum megalkotójával. Ettől kezdve felgyorsultak a dolgok, és Oroszország a kriptodeviza-hívők sorába állt. Az értelmezések szerint Putyin ekkor döbbent rá, hogy a kriptopénz nem feltétlenül veszélyes, sőt Oroszország szempontjából egyrészt aranybánya, másrészt stratégiai pénzügyi eszköz is lehet. A múlt héten Putyin felkérte a kormányt, hogy alkossa meg a kriptopénz-bányászat szabályozását. Bányászat leegyszerűsítve az, amikor valaki átadja az informatikai kapacitását a kriptopénz tranzakcióinak feldolgozására, cserébe adott kriptodevizát kap.

Oroszország valószínűleg nagy téttel játszik arra, hogy a bitcoint és az ethereumot kontrollálja, és nagy hasznot húzzon belőle. A sejtések szerint ehhez azt az adottságát fogja kihasználni, hogy az elektromos áram árát központilag határozzák meg, és különösen Szibériában van arra lehetőség, hogy a bitcoin bányászathoz szükséges nagy teljesítményű számítógépeket olcsón üzemeltessék.

A Russian Miner Coin nevű, idén augusztusban alapított társaság éppen 100 millió dollárt tervez bevonni, amiből olyan óriási raktárszerű épületeket húz majd fel, ahol az olcsó árammal éjjel-nappal mehetnek a bitcoin bányászó üzemek. A cég egyik tulajdonosa Dmitríj Marinyicsev, Putyin internetes ombudsmanja.

Vannak szakértők, akik úgy gondolják, hogy az alacsony költségek és a mostani őrült magas bitcoin-árfolyam miatt 

a bitcoin bányászata tízszer nyereségesebb lehet, mintha olajat kellene felhozni a Föld mélyéről.

A kriptodevizák ellenőrzése ezért azt a célt is jól szolgálja, hogy Oroszország enyhítse a különböző nyersanyagok kitermelésétől való függőségét.

Másrészt a kriptopénz használata jól jöhet az országgal szemben életbe léptetett kereskedelmi embargó káros hatásainak csökkentésére is. A bitcoin és az ethereum anonimitása lehetőséget adhat arra, hogy Oroszország ezekkel kereskedve kikerülje a szankciókat, anélkül, hogy ezt bárki bizonyítani tudná.

Fotó: AFP/Europress

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ bitcoin ethereum kriptopénz Oroszország Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.