Hírlevél feliratkozás
Neizer Anita
2023. november 21. 12:11 Közélet, Vállalat

Egy bizarr vállalati struktúra vethet véget a ChatGPT-őrületnek

Három napja döbbenten nézi a világ, ahogy a ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI-ban eluralkodik a káosz a vezérigazgató kirúgása miatt. Mindez hatással lehet a mesterséges intelligencia (MI) fejlődési irányára, illetve tanulságul szolgálhat a cégeknek is, hogy milyen döntési struktúrában ne gondolkodjanak. 

Mi történt? Sam Altman alapítót az igazgatótanács pénteken kirúgta az OpenAI vezérigazgatói posztjáról. Az indoklásuk lényegében nem tartalmazott konkrétumot, csak hogy a kommunikáció nem volt megfelelő. 

 • A döntés után lemondott Greg Brockman alapító az elnöki pozícióról. 
 • A cég befektetői szólaltak fel azért, vegyék vissza a ChatGPT atyjait, akik hétvégén elkezdtek tárgyalni az igazgatótanáccsal erről a lehetőségről. 
 • Megegyezés viszont nem született, sőt, mára valószínűvé vált, hogy Altman és Brockman a Microsoft egy új, mesterséges intelligenciával foglalkozó cégéhez szerződik.
 • A munkavállalók 95 százaléka kedden még megpróbálkozott egy közös levéllel, amiben követelik vissza Altamnékat az igazgatótanács lemondása mellett. Különben mindannyian felállnak és átmennek az új cégbe. 

Miért fontos ez? Az OpenAI a techipar legbefolyásosabb vállalatává vált, miután alig egy évvel ezelőtt megjelentette a ChatGPT-t, ami a mesterséges intelligencia történetének egyik legjelentősebb és legvitatottabb technológiájává vált. 

Tágabb kontextusA ChatGPT-hype az utóbbi hónapokban megtorpant, és ezt a kirúgása előtt Altman egy beszédében is elismerte. A Qubit szerint lényegében azt mondta, hogy hiába fejlesztik még tovább a ChatGPT mögött álló nagy nyelvi modelleket, így nem lehet eljutni az általános mesterséges intelligenciához. Pedig a cél ez lenne. 

 • Hasoló következtetésre jutottak Budapesten egy konferencián.
 • Barry Smith, a New York-i Állami Egyetem filozófiaprofesszora szerint a ChatGPT szimbólumok sorozatát képes legenerálni, de ez egyáltalán nem egyenlő az emberi értelemben vett megértéssel.
 • Mások szerint is ugyan az alap jó volt, de inkább egy marketinghiszti vette körül a nagy nyelvi modellen alapuló chatbotot. 

Igen de, vannak akik az MI ellenállhatatlansága mellett érvelnek. Például James E. Katz, a Bostoni Egyetem professzora, aki szerint többnyire a gépek veszik át az uralmat a világban

 • Négy területet azonosított, ahol az embreknek kell észnél lenniük, hogy ez ne következzen be: a döntéshozatal, a törvények betartása, erőszak alkalmazása bizonyos célok elérése érdekében és a társadalmak forrásai és vagyona feletti ellenőrzés.

Alul nézet: Jót akaró cégalapítók számára is jár tanulsággal az OpenAI körüli káosz, amit egy szokatlan szervezeti struktúra okozott. A céget eredetileg 2015-ben alapították meg a Google AI-laborjainak ellensúlyozására. Nem pénzt akartak keresni, hanem magasztosabb cél lebegett a szemük előtt (hogy a mesterséges általános intelligencia az egész emberiség javát szolgálja), ezért nonprofit szervezetként jegyezték be. 

 • Négy olyan igazgató képezi az igazgatótancsáot, akinek nincs pénzügyi érdekeltsége, viszont óriási hatalmat kaptak.
 • Feladatuk, hogy őrködjenek az eredeti célkitűzés felett
 • Visszahívhatják és kinevezhetik a vezérigazgatót és az elnököt.
 • Kizárólagos jogot biztosít az igazgatótársak megválasztására és eltávolítására, valamint az igazgatótanács méretének meghatározására. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat chatbot chatgpt openAI Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Nagy Zsolt
2023. december 2. 04:34 Közélet, Podcast

Minden élőlényben ott ketyeg egy belső óra, de mi a sajátunkat egy évszázada elállítottuk

A G7 Mentés másként című podcastjának vendége Dr. Preubl György pszichiáter, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 18:19 Közélet

Nem volt teljesen váratlan az Országos Meteorológiai Szolgálat megszüntetése

Többször is átalakítást ígért a kormány: most megszünteti a szervezetet és egy állami Zrt.-re bízza az időjárás-jelentéseket.

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Fontos

Stubnya Bence
2023. december 2. 13:08 Vállalat

5 év alatt feleződött a makói Continental állománya, most újra embereket küldenek el

2018 szeptemberében még több mint háromezren, idén szeptemberben már csak a 1660-an dolgoztak a makói üzemben.

Nagy Zsolt
2023. december 1. 15:27 Világ

A hírolvasóért zajló verseny egyik legnagyobb vesztese maga a hírolvasó lesz

A figyelem egyre szélsőségesebb ingerekkel kelthető csak fel, de ennek ára van a hétköznapokban.

Hajdu Miklós
2023. december 1. 13:06 Élet

Nem biztos, hogy akkora büszkeség a saját tulajdonú lakásban élők magas aránya

A saját tulajdonú ingatlanokban élők magas arányát a kormány sikerként tartja számon, pedig az nem jelent minden esetben megnyugtató lakhatási megoldást.