Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 25. 19:33 Adat, Közélet

Nagyobb lesz a vártnál a magyar hiány, amely tavaly a legrosszabbak között volt az EU-ban

A tervezett 3,9 százalékról 4,3 százalékra nőhet a GDP-hez mért idei hiány a Bloomberg elemzése szerint, mivel a gazdasági kibocsátás elmarad a várttól. A vártnál rosszabb adatra számít a kormány is, Gulyás Gergely legalábbis a kormány legnehezebb feladataként említette csütörtökön a költségvetési hiány kordában tartását. 

  • Gulyás azt is megerősítette, hogy az idénre megcélzott 1,5 százalékos GDP-növekedésre kevés az esély. Hasonlóan nyilatkozott pénteken Orbán Viktor, aki szerint 2024-ben várható növekedés, amihez elsősorban alacsonyabb kamatkörnyezet szükséges.

Miért fontos ez? Magyarország gazdasága már négy egymást követő negyedévben zsugorodott, mivel a fogyasztók és a vállalatok az Európai Unió legerősebb inflációjával és legmagasabb irányadó kamatlábával szembesülnek. Mindezek következtében csökkent a fogyasztás és a termelés, ami végső soron a tervezettnél alacsonyabb adóbevételekhez vezetett.

  • Az állam jócskán kiköltekezett a tavalyi választások előtt, például felvásárolta a Vodafone magyarországi üzletágát – a 4iG-vel közösen 660 milliárdért -, és felépítette a jelenleg zajló atlétikai világbajnokság új stadionját 246 milliárdért.
  • A megugró hiány nem kedvez az ország megítélésének, és spórolásra készteti a kormányzatot, holott a közszolgáltatások eleve nem bővelkednek forrásokban.

Számokban: az európai uniós tagállamokban a kormányzati szektor hiánya – főszabályként – legfeljebb a GDP 3 százaléka lehet, amit 2020 óta rendre túllép a magyar költségvetés. Az idénre körvonalazódó deficit elmarad az elmúlt három évben tapasztalt mértéktől.

  • 2012 előtt évekig folyamatosan túllépte a három százalékos küszöböt a hiány, Magyarország ellen emiatt túlzottdeficit-eljárás indult, aminek 2013-ban lett vége. Az eljárás során az érintett országok korrekciós intézkedéseket kénytelenek vállalni, különben bírsággal sújthatók.
  • Nincs egyedül Magyarország a túlzott költségvetési hiánnyal Európában, ám tavaly csak Olaszországban volt deficitesebb a költségvetés, míg Romániában a magyarországihoz hasonló szinten állt a GDP-arányos mutató. A GDP-arányos költségvetési hiány uniós átlaga 3,4 százalék volt 2022-ben.

Mi várható? Az említett miniszterelnöki prognózist a szakértői előrejelzések is megerősítik. A Kopint-Tárki idénre még a GDP fél százalékos csökkenését valószínűsíti, ám jövőre már 2,5 százalékos növekedés jöhet. A Bloomberg szerint az infláció még az idén egy számjegyűre csökkenhet, az irányadó kamat továbbá 15 százalékról 11-re mérséklődhet.

  • Túlzottdeficit-eljárás indulhatna a három százalékos korlát átlépésekor, ám az erre vonatkozó szabályokat 2020-ban felfüggesztette az Európai Unió, hogy az országoknak nagyobb mozgástere legyen a Covid utáni gazdasági kárenyhítésre. Ennek hatálya azonban a következő évben lejár, a jövő évi hiánynak tehát már komoly tétje lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet államháztartási hiány deficit hiány költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.