Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 25. 19:33 Adat, Közélet

Nagyobb lesz a vártnál a magyar hiány, amely tavaly a legrosszabbak között volt az EU-ban

A tervezett 3,9 százalékról 4,3 százalékra nőhet a GDP-hez mért idei hiány a Bloomberg elemzése szerint, mivel a gazdasági kibocsátás elmarad a várttól. A vártnál rosszabb adatra számít a kormány is, Gulyás Gergely legalábbis a kormány legnehezebb feladataként említette csütörtökön a költségvetési hiány kordában tartását. 

  • Gulyás azt is megerősítette, hogy az idénre megcélzott 1,5 százalékos GDP-növekedésre kevés az esély. Hasonlóan nyilatkozott pénteken Orbán Viktor, aki szerint 2024-ben várható növekedés, amihez elsősorban alacsonyabb kamatkörnyezet szükséges.

Miért fontos ez? Magyarország gazdasága már négy egymást követő negyedévben zsugorodott, mivel a fogyasztók és a vállalatok az Európai Unió legerősebb inflációjával és legmagasabb irányadó kamatlábával szembesülnek. Mindezek következtében csökkent a fogyasztás és a termelés, ami végső soron a tervezettnél alacsonyabb adóbevételekhez vezetett.

  • Az állam jócskán kiköltekezett a tavalyi választások előtt, például felvásárolta a Vodafone magyarországi üzletágát – a 4iG-vel közösen 660 milliárdért -, és felépítette a jelenleg zajló atlétikai világbajnokság új stadionját 246 milliárdért.
  • A megugró hiány nem kedvez az ország megítélésének, és spórolásra készteti a kormányzatot, holott a közszolgáltatások eleve nem bővelkednek forrásokban.

Számokban: az európai uniós tagállamokban a kormányzati szektor hiánya – főszabályként – legfeljebb a GDP 3 százaléka lehet, amit 2020 óta rendre túllép a magyar költségvetés. Az idénre körvonalazódó deficit elmarad az elmúlt három évben tapasztalt mértéktől.

  • 2012 előtt évekig folyamatosan túllépte a három százalékos küszöböt a hiány, Magyarország ellen emiatt túlzottdeficit-eljárás indult, aminek 2013-ban lett vége. Az eljárás során az érintett országok korrekciós intézkedéseket kénytelenek vállalni, különben bírsággal sújthatók.
  • Nincs egyedül Magyarország a túlzott költségvetési hiánnyal Európában, ám tavaly csak Olaszországban volt deficitesebb a költségvetés, míg Romániában a magyarországihoz hasonló szinten állt a GDP-arányos mutató. A GDP-arányos költségvetési hiány uniós átlaga 3,4 százalék volt 2022-ben.

Mi várható? Az említett miniszterelnöki prognózist a szakértői előrejelzések is megerősítik. A Kopint-Tárki idénre még a GDP fél százalékos csökkenését valószínűsíti, ám jövőre már 2,5 százalékos növekedés jöhet. A Bloomberg szerint az infláció még az idén egy számjegyűre csökkenhet, az irányadó kamat továbbá 15 százalékról 11-re mérséklődhet.

  • Túlzottdeficit-eljárás indulhatna a három százalékos korlát átlépésekor, ám az erre vonatkozó szabályokat 2020-ban felfüggesztette az Európai Unió, hogy az országoknak nagyobb mozgástere legyen a Covid utáni gazdasági kárenyhítésre. Ennek hatálya azonban a következő évben lejár, a jövő évi hiánynak tehát már komoly tétje lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkOlyan rossz állapotban van a magyar költségvetés, hogy az már a befektetőknek is kezd feltűnniA rezsicsökkentés, az egykulcsos jövedelemadó és a gazdasági növekedés beáldozása is felmerül a költségvetés egyensúlyának megőrzésére vonatkozó lehetőségek között.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet államháztartási hiány deficit hiány költségvetés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.