Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 16. 16:14 Közélet, Pénz

Az EU rábólintott, hogy Magyarország további százmilliárdokkal támogasson akkugyárakat

Nem sérti az uniós szabályokat a magyar kormány terve, amellyel egy 880 milliárd forintos állami támogatási programot hozna létre, ez derül ki abból az uniós bizottsági dokumentumból (pdf), amelyet először a Portfolio ismertetett.

  • Magyarország a zöld gazdaságra való átállásra hivatkozva jelezte tervét májusban a Bizottságnál. Bár a programban lesznek többek között nap- és szélenergiás beruházások, a kormány egyértelművé tette, hogy a támogatások fő célzottja az akkumulátorgyártás lesz.
  • Az EU-ban csak akkor lehet közpénzből versenypiaci szereplőket támogatni, ha ennek jóval több hozadéka várható, mint amennyire sérti a szabad versenyt, ezért volt szükséges az EU jóváhagyása. 

Számokban: a támogatások 2025. december 31-ig nyújthatóak, a keretösszeg lesz 880 milliárd forint. A támogatás a cégmérettől és a régió fejlettségi szintjétől függően 15-55 százalék között lehet, de egy cég – szintén mérettől és lokációtól függően – legfeljebb 150-350 millió eurót (60-135 milliárd forintot) kaphat meg. A támogatást közvetlenül vagy adókedvezmény formájában kaphatják a cégek.

  • A támogatási döntést a Külgazdasági és Külügyminisztérium hozza meg, a programot pedig háttérintézménye, a Nemzeti Befektetési Ügynökség szervezi majd.

Tágabb kontextus: jelen állás szerint a magyarországi akkugyártó kapacitás Németország mögött a második legnagyobb lehet Európában. Számításaink szerint Magyarország eddig már legalább 1000 milliárd forint állami támogatást adott az idetelepülő akkumulátor- és elektromos autóhoz köthető gyáraknak (a szintén közpénzből finanszírozott infrastruktúra-fejlesztések nélkül), a mostani fejlemény alapján ez az összeg tovább nőhet.

  • A gyárak eddig 15 ezer új munkahelyet hoztak létre, de mivel a munkaerőhiány általános, sok helyet (jellemzően ázsiai) vendégmunkásokkal kell majd feltölteni. Egy munkahely létrehozása eddig 64,3 millió forintba került a magyar állam számára.
  • A Magyarországra eddig betelepült akkumulátorgyárak döntően kínai és dél-koreai tulajdonban vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számáraSokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz adókedvezmény akkumulátorgyár állami támogatás európai bizottság támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 16. 05:03 Közélet, Világ

A korrupciónál is nagyobb probléma van az uniós pénzekkel

Az uniós költségvetés harmadát felemésztő kohéziós politika hatása nem csak a források elosztásáról döntő tagállami kormányok inkompetenciája vagy korruptsága miatt marad mérsékelt.

Stubnya Bence
2024. július 11. 16:15 Közélet

Új módszerrel próbál meg 300 ezer embert munkába állítani a kormány

A lakhatási támogatások, a fiatalok aktivizálása, a munkásszállók építése után a munkába állók szochójának elengedésével is megpróbálkoznak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.

Váczi István
2024. július 17. 15:02 Világ

Csak egyre több és több pénzért hajlandók csatába menni az oroszok

Jelentősen emelték az utóbbi hónapokban az orosz hadseregbe jelentkezők számára járó aláírási bónuszt, ami toborzási nehézségekre utal.