Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2023. augusztus 16. 16:14 Közélet, Pénz

Az EU rábólintott, hogy Magyarország további százmilliárdokkal támogasson akkugyárakat

Nem sérti az uniós szabályokat a magyar kormány terve, amellyel egy 880 milliárd forintos állami támogatási programot hozna létre, ez derül ki abból az uniós bizottsági dokumentumból (pdf), amelyet először a Portfolio ismertetett.

  • Magyarország a zöld gazdaságra való átállásra hivatkozva jelezte tervét májusban a Bizottságnál. Bár a programban lesznek többek között nap- és szélenergiás beruházások, a kormány egyértelművé tette, hogy a támogatások fő célzottja az akkumulátorgyártás lesz.
  • Az EU-ban csak akkor lehet közpénzből versenypiaci szereplőket támogatni, ha ennek jóval több hozadéka várható, mint amennyire sérti a szabad versenyt, ezért volt szükséges az EU jóváhagyása. 

Számokban: a támogatások 2025. december 31-ig nyújthatóak, a keretösszeg lesz 880 milliárd forint. A támogatás a cégmérettől és a régió fejlettségi szintjétől függően 15-55 százalék között lehet, de egy cég – szintén mérettől és lokációtól függően – legfeljebb 150-350 millió eurót (60-135 milliárd forintot) kaphat meg. A támogatást közvetlenül vagy adókedvezmény formájában kaphatják a cégek.

  • A támogatási döntést a Külgazdasági és Külügyminisztérium hozza meg, a programot pedig háttérintézménye, a Nemzeti Befektetési Ügynökség szervezi majd.

Tágabb kontextus: jelen állás szerint a magyarországi akkugyártó kapacitás Németország mögött a második legnagyobb lehet Európában. Számításaink szerint Magyarország eddig már legalább 1000 milliárd forint állami támogatást adott az idetelepülő akkumulátor- és elektromos autóhoz köthető gyáraknak (a szintén közpénzből finanszírozott infrastruktúra-fejlesztések nélkül), a mostani fejlemény alapján ez az összeg tovább nőhet.

  • A gyárak eddig 15 ezer új munkahelyet hoztak létre, de mivel a munkaerőhiány általános, sok helyet (jellemzően ázsiai) vendégmunkásokkal kell majd feltölteni. Egy munkahely létrehozása eddig 64,3 millió forintba került a magyar állam számára.
  • A Magyarországra eddig betelepült akkumulátorgyárak döntően kínai és dél-koreai tulajdonban vannak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk64 millió forintba kerül egy akkumulátorgyári munkahely a magyar állam számáraSokféle formában támogatja a kormány az akkumulátorgyárak letelepedését, és az összegek is olyan jelentősek, hogy abból több évnyi bért ki lehet fizetni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Pénz adókedvezmény akkumulátorgyár állami támogatás európai bizottság támogatás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. november 30. 19:06 Közélet

Kamatstop-hosszabbítás, mini-Dubaj, reptérvásárlás – a kormányinfó legfontosabb bejelentései

Heteken belül megvenné az állam a ferihegyi repteret, konzultálnának a rákosrendezői beruházásról.

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Bucsky Péter
2023. november 29. 04:34 Közélet

Az alacsony büntetések nem akadályozzák meg, hogy szétdobálják az e-rollereket

Tízszer több e-roller van a fővárosban, mint ahány parkolóhelyet kijelölt a fővárosi önkormányzat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2023. december 1. 04:34 Élet, Vállalat

Már nem igaz, hogy a munkaerőhiány miatt könnyű állást találni

Elég furcsa helyzet alakult ki a magyar munkaerőpiacon, mert a magas infláció miatt elkezdtek tömegével új állást keresni azok, akiknek egyébként van munkájuk.

Avatar Fazekas Dóra
2023. november 30. 16:11 Világ

A COP28 megrendezésével Dubaj kihívja maga ellen a sorsot

A fosszilis energiahordozók nagyobb hangsúlyt kaphatnak, mint bármelyik korábbi klímakonferencián.

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.