Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. július 11. 13:49 Közélet

Liberalizáltak egy piacot, a Habony-Garancsi duó kapta az első engedélyt

Évekre visszanyúló nemzetközi vita után, EU-nyomásra nyitotta meg a magyar kormány az online sportfogadási piacot. A „liberalizáció” utáni első engedélyt a kaszinóbizniszből is ismerős kormányközeli szereplőknek, a Habony Árpádhoz és Garancsi Istvánhoz köthető Las Vegas Casino-csoportnak adták ki – vette észre az Mfor.hu.

Mit jelent ez? A budapesti kaszinókat üzemeltető LVC Diamond Kft. sikeresen pályázott online sportfogadási szolgáltatásra, vagyis „távszerencsejáték szervezési engedélyt” kapott a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságától (SZTFH), így jól ismert NER-háttéremberekhez köthető cég lett az első hivatalos versenytársa a TippMixPro-rendszerrel állami monopóliumot élvező Szerencsejáték Zrt.-nek.

Számokban: Több nyilatkozatból tudható, hogy tavaly az online sportfogadás a Szerencsejáték Zrt. árbevételének mintegy 20 százalék adta ki, ami körülbelül 160 milliárd forint. Erre a szegmensre kapott most belépési engedélyt a Vegas. Ráadásul mind a magyar sportfogadás, de főleg az online sportfogadás piacán jelentős a növekedési potenciál: a régióban a sportfogadás egy főre jutó forgalma messze Magyarországon volt a legalacsonyabb 2021-ben.

  • Az öt fővárosi kaszinó koncessziós jogát birtokló LVC Diamond masszív nyereséget termelt tavaly: 48,1 milliárd forint árbevétel mellett 19,2 milliárd forint profitja volt.
  • Kormányközeli tulajdonosaiknak a pandémia idején is nyitva tartó kaszinók a nehéz időkben is milliárdokat hoztak.

Tágabb kontextus: Az online sportfogadás 2014-ben került állami monopóliumba, onnantól a külföldi sportfogadó cégek a magyar jogértelmezés szerint lényegében illegálisan szolgáltattak Magyarországon. Az olyan cégek, mint az Unibet vagy a Sporting Odds viszont az EU-s elvekkel ellentétes versenykorlátozásra hivatkozva támadták a szabályozást az Európai Unió Bíróságán. A bíróság megállapította, hogy az EU-engedéllyel rendelkező szolgáltatókat nem lehet csak úgy kizárni az országos engedélyeztetési eljárásból. Végül az új szabályozást a magyar kormány tavaly dolgozta ki, és év végére vitte át a törvényhozási eljáráson.

Szürke zóna: Bonyolítja a képet, hogy például az Unibet – vagy a Bet365 – magyar nyelvű oldalon vár magyarországi online sportfogadókat, egy máltai bejegyzésű engedély alapján. Fontos kérdése a piacnak, hogy a „liberalizáció” után a hatóságok hogyan fogják kezelni az efféle működési modellt. 

  • Mindenesetre június végén a SZTFH közölte: a bankokkal együttműködve megkezdi az illegális szerencsejátékokkal összefüggő bankszámlák pénzforgalmi blokkolását, és júliustól korlátozzák az engedély nélküli szerencsejáték-oldalakkal kapcsolatos be- és kifizetéseket. 

Kormányközelből kormányközelbe: A szerencsejáték-biznisz kulcspozícióit korábban sem engedte ki közeléből a NER: a budapesti kaszinóbiznisz hosszú évekig Andy Vajna magyarországi cégbirodalmának fejőstehene volt. Az egykori filmmogul 2014-ben szerezte meg mind az öt fővárosi kaszinókoncessziót, ami azt jelentette, hogy ettől kezdve csak neki voltak ilyen létesítményei a fővárosban, így nagyjából évi 4 milliárd forintos koncessziós díjért cserébe az üzlet minden haszna őt gazdagította. 

Vajna halálát követően némi átfutási idő után a budapesti kaszinók működtetési jogát a leggyakrabban csak Orbán Viktor túravezetőjeként emlegetett Garancsi István, és a kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerezte meg. Szalay-Bobrovniczky akkor adta le ezeket az érdekeltségeket, amikor honvédelmi miniszter lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMilliárdokat hoztak kormányközeli tulajdonosaiknak a járványban is nyitva tartó kaszinókA játékasztal-bevételek nagyot estek, de a nyerőautomatáknál sokkal kisebb volt csökkenés, az online bevételek pedig még emelkedni is tudtak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk50 milliárdot kaszál, aki megörökli Vajna kaszinóit, pedig neked is járna belőleMég hat év van hátra a koncesszióból, és az éves tiszta profit valószínűleg meghaladja majd a 8 milliárdot. Mindez egy állami cégé is lehetne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Garancsi István sportfogadás Szerencsejáték Zrt. Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.