Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. január 27. 16:47 Közélet

A techszektor után a kiskereskedelem a következő, ahol nagy változások jönnek

A technológiai ágazat mellett a kiskereskedelem bizonyos területein is hirtelen óriásira nőtt a kereslet a járvány alatt, amit csak megnövelt létszámmal tudtak kiszolgálni a vállalatok. A helyzet ismét fordulatot vett, a forgalom mérséklődését tapasztalják például a lakberendezési és az online áruházak, és az elszálló infláció következményeit a mindennapi termékeket árusító boltok is megérzik – az elmúlt ünnepi szezon a korábbi évekhez képest gyengébben sikerült.

A napokban több amerikai kereskedő is leépítéseket jelentett be, jellemzően százas és ezres nagyságrendben a The New York Times összefoglalója szerint, ám vannak extrém esetek is: az Amazon például 18 ezer, jórészt a kereskedelemben dolgozó alkalmazottjának mond fel. A lap megjegyzi, hogy az ünnepek után egyébként is gyakoribban az elbocsátások az ágazatban, most azonban a fogyasztás járvány utáni visszarendeződése, a kedvezőtlen gazdasági kilátások és az ismert technológiai cégeknél végigsöprő leépítési hullám strukturális átalakulásra készteti az áruházak üzemeltetőit.

A kiskereskedők jobban figyelnek a tőkéjük megóvására, hogy átvészelhessék a bizonytalan ideig tartó gazdasági nehézségeket egy, az amerikai lapnak nyilatkozó szakértő szerint. A forgalom általános visszaesése mellett ez a már most szorultabb helyzetben lévő cégeket az elbocsátásokhoz vezető költségcsökkentésre kényszeríti. A felmondások változatos munkaköröket érintenek, a Saks Off 5th nevű áruháznál például a toborzás és a beszerzés területein is szűntek meg állások.

A megváltozott helyzetre adott reakciók azonban sokszínűbbek a létszám csökkentésénél. Sok kereskedő az új vásárlók meghódítása helyett a meglévő ügyfelek megtartására kezd összpontosítani például, ami leginkább az innovatív, és ezáltal drágább, illetve kockázatosabb üzletfejlesztési elképzelések háttérbe szorulását jelenti.

Eljött az ideje az online kereskedelemmel kapcsolatos, esetenként túlzott léptékű, és főleg a vásárlók becsábítását célzó fejlesztések racionalizálásra is.

Az elbocsátásokkal kapcsolatban sok szereplő meglehetősen óvatos– a Walmart például emeli a bolti dolgozók bérét, hogy fenntartsa a vonzerejét a munkaerőpiacon. A járvány kezdetén történt hirtelen bezárásokkal elküldött bolti dolgozók későbbi pótlása jókora kihívást jelentett ugyanis, aminek emléke még meglehetősen friss. A Pennsylvaniai Egyetem egyik szakértője szerint azonban ha néhány vállalat elkezd leépíteni, akkor a lépéstől tartózkodó cégeknek egyre nehezebb lesz megindokolniuk, hogy miért maradnak ki az iparági tendenciából.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Pálos Máté
2023. március 10. 04:34 Adat, Közélet

Hiába mentek milliárdok a férőhelyek bővítésére, még mindig csordultig vannak az ország bölcsődéi

Még mindig durván 50 ezer kisgyerek lakóhelyén nincs bölcsőde.

Bucsky Péter
2023. március 9. 04:34 Közélet

Európa egyik legnagyobb ingázó közössége az Ausztriába járó nyugat-dunántúli magyaroké

Mítosz-e az, hogy a magyarok mobilitása alacsony? Hová mennek a Pest megyei lakosok?

Bucsky Péter
2023. március 7. 16:44 Közélet

Megvenni és bérelni is kiemelkedően nehéz a magyar lakásokat, ami miatt pénzügyileg is egyre megfontoltabbak a magyarok

Számításaink szerint 2022 harmadik és negyedik negyedévében már a lakásvásárlások értékének legalább 40 százalékát hitelből fizették a vevők. Ez új rekord.

Fontos

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.