Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. január 27. 09:39 Közélet, Vállalat

Négymilliárd forintért rendez 2023-ban MotoGP-futamot Magyarország

Nettó kilencmillió eurót kér a MotoGP jogtulajdonosa, hogy 2023-ban futamot rendezhessenek Magyarországon – derül ki a közbeszerzés napokban közzétett dokumentációjából. Ez azt jelenti, hogy bruttó áron a jelenlegi árfolyam mellett valamivel több mint 4 milliárd forintot fizethet a magyar állam a spanyol Dorna nevű cégnek.

A jogtulajdonos által meghatározott díj nagyjából megfelel a sorozatban megszokottnak.

Öt éve egy szaklap 9 millió dollárra becsülte a rendezők által fizetett átlagos összeget, amelynél a most megadott ár durván 20 százalékkal magasabb. Fél évtized alatt ennyit emelkedhetnek a jogdíjak, persze az is igaz, hogy a koronavírushelyzet egész biztosan nem javította a Dorna alkupozícióját. Jelenleg ugyanis turisták híján a rendező országoknak nem sok haszna van egy ilyen eseményből, a válságok pedig amúgy is a hasonló projektek újragondolására sarkallnak sok államot.

Magyarország bő tíz évvel ezelőtt egyszer már próbálkozott azzal, hogy idecsábítsa a legfontosabb motorverseny-sorozatot, akkor azonban ez a kísérlet kudarcba fulladt*A 90-es évek elején két évig volt MotoGP-futam a Hungaroringen, de mivel sem a versenyzők, sem a nézők nem szerették, a magyar helyszín nem ragadt meg a versenynaptárban.. A tervet ezután hosszú időre félretették, nagyjából másfél éve Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azonban ismét felelevenítette. Az akkori elképzelések szerint 2022-ben csatlakozott volna helyszínként Magyarország egy vadonatúj pályával, de annak kivitelezése ilyen rövid idő alatt már akkor is elég irreálisnak tűnt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTíz évig lehet MotoGP futam Magyarországon, évi 2-4 milliárdértA pályát még csak tervezik, de a magyar fél már szerződne a jogtulajdonossal a hajdúnánási futamokra. Jelenleg évi 10 millió dollár körül lehet a szervezés jogdíja.

A tárcavezető tavaly nyáron állt elő konkrétumokkal. Akkor már a mostani közbeszerzésben is szereplő 2023-as idényről beszélt, illetve bejelentette, hogy Hajdúnánáson, 65 milliárd forintból felépül a magyar MotoGP-pálya. A jó fél évvel ezelőtti hírek még nyolcéves szerződésről szóltak, a mostani közbeszerzésből azonban – ahogy erről korábban beszámoltunk  – kiderült, hogy ennél is hosszabb időre, tíz szezonra szerződne a Dornával Magyarország.

Ahhoz persze, hogy az első futamot meg lehessen tartani, az új pályának még el is kell készülnie. A létesítménynek azonban egyelőre még a tervezője sincsen meg, a munkára épp most keresik a megfelelő céget.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Dorna hajdunánás jogdíj motogp Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.