Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 28. 12:41 Közélet

Minél inkább kormánypárti valaki, annál boldogabb

A pártkötődés és a preferált párt szerepe az ország kormányzásában jelentősen befolyásolja az emberek szubjektív jóllétét: jelentősen boldogabbnak érzik magukat az emberek, ha az általuk támogatott párt van kormányon. Ezt az összefüggést harminc ország adatait figyelembe véve vizsgálta meg részletesebben friss tanulmányában Patkós Veronika és Farkas Eszter.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szóAz MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

A kutatók amellett, hogy több ország adatait veszik figyelembe, kiszűrik számos regionális, demográfiai és egyéb, attitűdbeli tényező lehetséges hatását a kormánypárti és az ellenzéki szavazók boldogságának vizsgálatából. Magyarországon például jellemzően a nők boldogabbak és 2018 tavaszán legalábbis nagyobb arányban támogatták a Fideszt, mint a férfiak. Tehát ha csak a kormánypártiság és a boldogság kapcsolatát néznénk, elképzelhető, hogy valójában nem a pártpreferencia, hanem a kormánypárti és az ellenzéki választók különböző összetétele miatt látnánk különbséget a boldogság alakulásában a két csoport között.

Az efféle hatások kiszűrését követően is megerősíthető, hogy ugyan csak mérsékelten, de egyáltalán nem elhanyagolható mértékben boldogabbak a kormánypártokhoz kötődő európaiak az ellenzékiekhez képest. További érdekesség, hogy

a választott párt iránti kötődés erősödésével egyre inkább szétnyílik az olló a kormánypártiak és az ellenzékiek boldogságérzete között.

Forrás: Patkós Veronika – Farkas Eszter: Boldogok a kormánypártiak

Az eredmények rávilágítanak a pártos érzelmek fontosságára, amelyek a szerzők következtetései szerint kedvezőtlenül hathatnak a politikai szereplők demokratikus elszámoltathatóságára, illetve az alacsonyabb támogatottságú, és ezáltal a hatalomtól távol álló, többnyire kisebbségi vagy radikális pártok szavazói hosszú távú “boldogságdeficitjét” okozzák.

Érdemes mindehhez hozzátenni, hogy a szimpatizánsok jólléte mellett a cselekvésüket, attitűdjeiket is erősen befolyásolhatják a politikai érzelmek: például azokban az amerikai körzetekben, ahol 2016-ban Donald Trump bizonyult sikeresebbnek, jellemzőbb a maszkviselés elutasítása, miközben az is megfigyelhető, hogy miután az amerikai elnök a nyár közepén először mutatkozott maszkban a nyilvánosság előtt, megnőtt a védekezés legegyszerűbb eszközének az elfogadottsága.

Közélet boldogság ellenzék European Social Survey kormánypárt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Hajdu Miklós
2022. október 6. 11:47 Közélet

A zaporizzsjai erőmű körül dúló harcok megmutatták az atomerőművekkel kapcsolatos legnagyobb dilemmát

A fosszilis üzemanyagárak növekedésével megnőtt az atomenergia vonzereje, ugyanakkor Zaporizzsja esete jól mutatja, hogy a reaktorok mennyire kitettek a háborús fenyegetésnek.

Pálos Máté
2022. október 5. 16:48 Közélet

Egy dolog, hogy elértéktelenedett a bérük, de össze is omlott az oktatás körülöttük

Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló. 

Fabók Bálint
2022. október 4. 06:39 Közélet, Tech

Gazpromtól kapott segítség, Z generációs alkalmazottak és kisteherautóra vágyó vasazó

Sürgősnek jellemzett egészségügyi reformról és együttműködő drogkartellekről is szót ejtünk a mai hírlevélben.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. október 5. 12:51 Vállalat

Új konkurenciát kaptak a nagy drogériák, a Kifli.hu után újabb cseh szereplő érkezett a magyar piacra

A Pilulka leginkább egy drogéria áruválasztékát fedi le, a raktárbázisa pedig Szlovákiában van.

Avatar
2022. október 5. 10:35 Világ

Tálib Afganisztán: lehet (nemzet)gazdaságot építeni gránátalmára és görögdinnyére?

Interjú a régi-új iszlamista rezsim működéséről, a nem ok nélkül a „birodalmak temetőjének” becézett ország jelenéről és jövőjéről, az afgánok előtt álló gazdasági lehetőségről Dr. Wagner Péterrel a HOLDBLOG-on.

Jandó Zoltán
2022. október 5. 09:22 Világ

Két hete Ukrajnán keresztül jön a legtöbb orosz gáz Európába

A háború kezdete óta először lett a legfontosabb útvonal az ukrán tranzit. Ehhez az is kellett, hogy a Magyarország számára fontos Török Áramlaton is kevesebb gáz érkezzen.