Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. december 28. 12:41 Közélet

Minél inkább kormánypárti valaki, annál boldogabb

A pártkötődés és a preferált párt szerepe az ország kormányzásában jelentősen befolyásolja az emberek szubjektív jóllétét: jelentősen boldogabbnak érzik magukat az emberek, ha az általuk támogatott párt van kormányon. Ezt az összefüggést harminc ország adatait figyelembe véve vizsgálta meg részletesebben friss tanulmányában Patkós Veronika és Farkas Eszter.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szóAz MSZP-sek jóval boldogabbak voltak a fideszeseknél, amíg az ő pártjuk volt kormányon. 2010 óta viszont a szocialisták bizonyulnak a szomorúbb csoportnak az egyre derűsebb Fidesz-szimpatizánsokkal szemben.

A kutatók amellett, hogy több ország adatait veszik figyelembe, kiszűrik számos regionális, demográfiai és egyéb, attitűdbeli tényező lehetséges hatását a kormánypárti és az ellenzéki szavazók boldogságának vizsgálatából. Magyarországon például jellemzően a nők boldogabbak és 2018 tavaszán legalábbis nagyobb arányban támogatták a Fideszt, mint a férfiak. Tehát ha csak a kormánypártiság és a boldogság kapcsolatát néznénk, elképzelhető, hogy valójában nem a pártpreferencia, hanem a kormánypárti és az ellenzéki választók különböző összetétele miatt látnánk különbséget a boldogság alakulásában a két csoport között.

Az efféle hatások kiszűrését követően is megerősíthető, hogy ugyan csak mérsékelten, de egyáltalán nem elhanyagolható mértékben boldogabbak a kormánypártokhoz kötődő európaiak az ellenzékiekhez képest. További érdekesség, hogy

a választott párt iránti kötődés erősödésével egyre inkább szétnyílik az olló a kormánypártiak és az ellenzékiek boldogságérzete között.

Forrás: Patkós Veronika – Farkas Eszter: Boldogok a kormánypártiak

Az eredmények rávilágítanak a pártos érzelmek fontosságára, amelyek a szerzők következtetései szerint kedvezőtlenül hathatnak a politikai szereplők demokratikus elszámoltathatóságára, illetve az alacsonyabb támogatottságú, és ezáltal a hatalomtól távol álló, többnyire kisebbségi vagy radikális pártok szavazói hosszú távú “boldogságdeficitjét” okozzák.

Érdemes mindehhez hozzátenni, hogy a szimpatizánsok jólléte mellett a cselekvésüket, attitűdjeiket is erősen befolyásolhatják a politikai érzelmek: például azokban az amerikai körzetekben, ahol 2016-ban Donald Trump bizonyult sikeresebbnek, jellemzőbb a maszkviselés elutasítása, miközben az is megfigyelhető, hogy miután az amerikai elnök a nyár közepén először mutatkozott maszkban a nyilvánosság előtt, megnőtt a védekezés legegyszerűbb eszközének az elfogadottsága.

Közélet boldogság ellenzék European Social Survey kormánypárt Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2021. december 4. 08:39 Közélet

A díjnyertes cikksorozat, amiért kipakoltatták kollégánk táskáját a strasbourgi Lidlben

Az e heti G7 Podcastban Torontáli Zoltán kollégánk mesélt az árösszehasonlító cikksorozatáról, ami a fantasztikus olvasóink nélkül nem jöhetett volna létre.

Jandó Zoltán
2021. december 2. 16:05 Közélet

Mi lesz a fővárosi közvilágítással, miután az ahhoz áramot szolgáltató cég bedőlt?

Decemberben elég sokba fog kerülni a közvilágítás Budapesten, utána azonban a rezsicsökkentett áron venné az áramot a főváros.

Orbán Krisztián
2021. december 2. 06:35 Közélet

Nincs felzárkózás érdekegyesítés nélkül

A GDP-növekedéséből a többség semmit nem érzékel. A felzárkózást a társadalom nagy része számára kifizetődővé kell tenni – írja Orbán Krisztián közgazdász.

Fontos

Váczi István
2021. december 5. 17:01 Adat

Nem elfogyott, hanem megromlott a leghatékonyabbnak mondott vakcina magyar készletének tizede

Hiába volt összességében sikeres a Szputnyik felhasználása Magyarországon, a jelek szerint kínos lenne elismerni, hogy közel 200 ezer adagnak végül lejárt a szavatossága.

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.