Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. május 24. 06:40 Adat, Közélet

A győztesekhez tartozni jó, akkor is, ha politikai táborokról van szó

Győzelmi mámor vagy csalódott búslakodás, a választások után többnyire ilyen vagy hasonló érzelmeket élhetnek át a szavazók. Kérdés azonban, hogy a választási napok éjszakáját kiheverve, a különböző pártok szimpatizánsainak általános boldogságát befolyásolja-e hosszabb távon, hogy az általuk támogatott politikai szerveződés kormányoz-e vagy sem. Ezt a kérdést az egyik legfontosabb európai társadalomkutatás, a 2002 óta kétévenként ismétlődő European Social Survey (ESS) adatait felhasználva meg lehet válaszolni.

Mivel a pártválasztás érzékeny kérdés, az ezzel kapcsolatos érvényes válaszok száma is korlátozott az ESS adatbázisában. Ráadásul a magyarországi pártok felhozatala jócskán átalakult az utóbbi két évtizedben, így a két stabilan működő, sokáig egymás váltópártjának is tekinthető Fidesz és MSZP táborok*Akik magukhoz közelinek mondták e pártok valamelyikét a kérdezés során, őket soroltuk be a Fidesz, illetve az MSZP szimpatizánsok körébe. boldogságát*A kérdőíves interjúk során egy nullától tízig terjedő skálán fejezték ki boldogságukat a következő kérdésre válaszolva: “Mindent egybevetve, mennyire érzi magát boldognak?”. hasonlítom össze 2002 és 2016 között. Az eredmény:

 

 

Az idősor egy rendhagyó évvel, 2002-vel kezdődik, amikor az országgyűlési választások eredményeképp az MSZP-SZDSZ koalíció váltotta a kormányon a Fideszt. Ennek ellenére a Fidesz-szimpatizáns válaszadók ebben az évben még jelentősen boldogabbnak vallották magukat az MSZP-sekhez képest, pedig az interjúk már az áprilisi választások után készültek. 2004-re azonban fordult a kocka, és már a baloldali kormánypárt hívei számoltak be nagyobb boldogságról.

A következő felmérés éve ismét egybeesett a parlamenti választásokkal: 2006-ban a két párt tábora között érdemi különbség nem mutatkozott meg. A nagy gazdasági válságot elhozó 2008-as évre viszont újra fölénybe kerültek a kormányzó MSZP támogatói, már ami az általános kedélyállapotukat illeti. Pedig a szocialista érzelmű szavazók nem lettek boldogabbak, de az ekkor ellenzékben lévő Fidesz-szel szimpatizálók boldogság-átlaga jelentősen visszaesett.

2010 újabb választási év, amikorra sikerült kilábalnia a fideszes tábornak a hangulati válságból, és behozták az MSZP-s polgártársaikat, már ami a boldogságot illeti. A Fidesz kormányzása alatt pedig jobboldali pártot magukhoz közelinek vallók körében egyre nőtt a boldogság-index, egyedül a 2014-es választási évben közelítette meg az MSZP-sek jókedve a kormánypártot támogatókét. 2016-ra viszont soha nem látott mértékű különbség alakult ki a két tábor között, köszönhetően a fideszesek ekkorra már ténylegesen kicsattanó boldogságának (viszonyításképp az összes magyar megkérdezett körében mért átlag ekkor mindössze 6,11 pont volt).

Hasonló megállapításokra juthatunk, ha az élettel való általános elégedettséget*A vonatkozó kérdés így szólt az interjúk során: “Mindent egybevetve mennyire elégedett jelenlegi életével?”. A válaszadók szintén egy nullától tízig terjedő skálán fejezhették ki önértékelésüket. nézzük. Az MSZP-SZDSZ kormányok idejében, 2004-ben és 2006-ban a szocialista párt hívei jobban meg voltak elégedve az életükkel, mint az ellenzékben lévő Fidesz támogatói. A 2008 és 2010 között azonban eltűntek az érdemi különbségek a két tábor között, ekkorra a fideszesek körében az évek óta folyamatosan csökkenő elégedettségi pontszám hirtelen növekedni kezdett.

 


2012-re felül is kerekedtek a fideszesek, és azóta is rendre jóval kedvezőbben értékelik elégedettségüket az életükkel kapcsolatban a szocialistáknál (és általában véve is a magyar társadalomhoz képest, a teljes átlag ugyanis 6,4 pont volt 2016-ban).

Tudományos kutatások bizonyították már (itt egy viszonylag friss példa sok hivatkozással), hogy a szubjektív jólét mutatói gyakran összefüggenek a társadalmi-gazdasági tényezőkkel.

Abból a szempontból érdekesek igazán a fentebbi eredmények, hogy az utóbbi másfél évtized tapasztalata szerint boldogságot a kormányzat működése is meghatározza.

Persze akik olyan szerencsés helyzetben vannak, hogy épp az általuk támogatott párt is részt vesz az ország vezetésében, jobbra fogják tartani a kormányzás minőségét. Ezzel pedig végső soron a saját szubjektívan megítélt életkörülményeik is javulnak a kormánnyal elégedetlenkedő ellenzéki szavazókéhoz képest.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába vágysz rá, nem leszel tőle boldogKi lehet fejezni a pénzben a boldogságot? Nem, de a tudatosságot már annál inkább.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Közélet boldogság European Social Survey Fidesz MSZP Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Fabók Bálint
2024. március 18. 10:11 Adat, Élet

Hol eszik a legtöbb zöldséget és gyümölcsöt Európában?

Több mint négyszer annyi gyümölcsöt és zöldséget esznek átlagosan Albániában, mint Szlovákiában. A magyar fogyasztás Európa alsó negyedében van.

Hajdu Miklós
2024. március 16. 04:37 Adat, Élet

Kihajítaná az összes gázkazánt az EU a következő 15 évben

Elfogadta az Európai Parlament a gázfűtés kivezetésére irányuló szabályokat, a lépés erősen hat majd a magyar háztartásokra.

Hajdu Miklós
2024. március 12. 18:09 Adat

Sokat költött gazdasági terjeszkedésre a kormány, aztán jött az energiaválság

Mindig is többet költött a Fidesz-kormány gazdasági ügyekre az uniós átlagnál, majd ezt tovább növelte az energiaárak elszállása. Az államadósság terhe már szintén kiemelkedővé vált.

Fontos

Pálos Máté
2024. március 18. 04:34 Élet, Közélet

Több ezer oktató szólalt fel az egyre méltatlanabb bérek ellen három nagy állami egyetemen

Azonnali béremelést, az anyagi megbecsültség hiányának megszüntetését, továbbá a zavartalan és színvonalas oktatás biztosítását kérik a fenntartótól.

Lukács András
2024. március 17. 04:33 Élet

Gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a sportpályákon, játszótereken is használt műfüves, illetve gumiburkolatú felületeknek komoly környezeti és egészségi kockázatai vannak.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.