Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. Abban túl sok meglepő nincs, hogy a vállalat ezúttal is csak egy céggel tárgyalt erről, hiszen csak attól vehetik meg a műalkotásokat, akinek a tulajdonában vannak, a dokumentáció alapján azonban így is volt egy furcsa mozzanat az eljárásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsyék aranyrudakkal és 11 méteres csodaszarvassal díszítik a PostapalotátA harcoló medve-bika és a felhőből kiugró aranyoroszlánok után ezúttal gigantikus csodaszarvast és egy a „gazdaság dinamikáját absztraháltan" megjelenítő szobrot rendelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigantikus szobrokat állíttat Budán a Magyar Nemzeti BankLesz felhőből kiugró kilenc aranyszínű oroszlán, a korábbi Telekom-székház elé pedig egy harcoló medve-bika szobor kerül, tízméteres alapzatra.

A jegybanki cég – ahogy azt ilyen esetekben szokás – hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos tendert indított. Ehhez ugyan kellett a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyása, de ott is belátták, hogy a már kiszemelt festményeket csak egy helyről lehet megvenni, így meg is adták az engedélyt (pdf). Ilyenkor az a menete a dolognak, hogy a tender kiírója kér egy ajánlatot, azt értékeli, tárgyal róla a reménybeli partnerrel, majd megegyeznek az árban, és kihirdetik az eredményt.

Az MNB-Ingatlan Kft. július végén tette közzé a felhívást, amiben augusztus 6-ra kérte az első ajánlatot, és egy nappal későbbre lőtték be az első tárgyalás időpontját. A festményeket birtokló Trance Balance Művészeti Kft. ajánlata be is futott időben, a 17 festményre ebben 165 354 331 forintos ajánlatot adtak. Az összeg azért fontos ennyire pontosan, mert egyrészt

ez egy forinttal több annál, amennyit a dologra a jegybanki cég szánt, másrészt épp ezt az egy forintot engedték el a tárgyalásos szakaszban.

Legalábbis erre utal, hogy négy nappal az ajánlat felbontásáról készült jegyzőkönyv közzététele után újabb bontási jegyzőkönyvet töltött fel a közbeszerzési rendszerbe az MNB-Ingatlan Kft., ebben viszont már csak 165 354 330 forintos ár szerepel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez még nem a hivatalos eredmény, azt ugyanis külön dokumentumban rögzítik, de ilyenkor – hacsak nem történt valamilyen adminisztrációs hiba – már viszonylag ritkán szoktak változni a dolgok.

 

A 17 festmény többsége viszonylag új: öt az elmúlt két évben készült, és mindössze négy olyan van közöttük, amely 2013 előtti. Az eladó Trance Balance Művészeti Kft. Pados Gábor galériatulajdonos vállalata. A műgyűjtőt a művészeti színtér ötven legbefolyásosabb emberét felsorakoztató Magyar Power 50 listán legutóbb a negyedik helyre rangsorolták.

A jegybank az MNB-Ingatlan Kft.-n keresztül a közelmúltban sorra rendeli meg a különböző műalkotásokat. A volt Magyar Telekom székház elé monumentális harcoló medve-bika szobrot álmodtak, míg magába az irodaházba egy harmincméteres felhőt, amiből kilenc oroszlán ugrik majd ki. A Postapalotát pedig gigantikus csodaszarvassal és egy szavakkal nehezen leírható, az Arany dinamikája című másik szoborral díszítik fel. A négy szoborért összesen közel egymilliárd forintot fizetnek, az alkotásokat pedig kivétel nélkül a Groupama Aréna előtti Fradi-sast is jegyző Szőke Gábor Miklós, illetve cége, a Dante Birodalom Kft. készíti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszázmillióért épül meg Matolcsyék harcoló medve-bika szobraA felhőből kiugró kilenc oroszlán pedig közel félmilliárd forintba kerül majd. Az MNB elfogadta az eredeti árat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Bak Imre festmény jegybank mnb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.