Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. Abban túl sok meglepő nincs, hogy a vállalat ezúttal is csak egy céggel tárgyalt erről, hiszen csak attól vehetik meg a műalkotásokat, akinek a tulajdonában vannak, a dokumentáció alapján azonban így is volt egy furcsa mozzanat az eljárásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsyék aranyrudakkal és 11 méteres csodaszarvassal díszítik a PostapalotátA harcoló medve-bika és a felhőből kiugró aranyoroszlánok után ezúttal gigantikus csodaszarvast és egy a „gazdaság dinamikáját absztraháltan" megjelenítő szobrot rendelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigantikus szobrokat állíttat Budán a Magyar Nemzeti BankLesz felhőből kiugró kilenc aranyszínű oroszlán, a korábbi Telekom-székház elé pedig egy harcoló medve-bika szobor kerül, tízméteres alapzatra.

A jegybanki cég – ahogy azt ilyen esetekben szokás – hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos tendert indított. Ehhez ugyan kellett a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyása, de ott is belátták, hogy a már kiszemelt festményeket csak egy helyről lehet megvenni, így meg is adták az engedélyt (pdf). Ilyenkor az a menete a dolognak, hogy a tender kiírója kér egy ajánlatot, azt értékeli, tárgyal róla a reménybeli partnerrel, majd megegyeznek az árban, és kihirdetik az eredményt.

Az MNB-Ingatlan Kft. július végén tette közzé a felhívást, amiben augusztus 6-ra kérte az első ajánlatot, és egy nappal későbbre lőtték be az első tárgyalás időpontját. A festményeket birtokló Trance Balance Művészeti Kft. ajánlata be is futott időben, a 17 festményre ebben 165 354 331 forintos ajánlatot adtak. Az összeg azért fontos ennyire pontosan, mert egyrészt

ez egy forinttal több annál, amennyit a dologra a jegybanki cég szánt, másrészt épp ezt az egy forintot engedték el a tárgyalásos szakaszban.

Legalábbis erre utal, hogy négy nappal az ajánlat felbontásáról készült jegyzőkönyv közzététele után újabb bontási jegyzőkönyvet töltött fel a közbeszerzési rendszerbe az MNB-Ingatlan Kft., ebben viszont már csak 165 354 330 forintos ár szerepel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez még nem a hivatalos eredmény, azt ugyanis külön dokumentumban rögzítik, de ilyenkor – hacsak nem történt valamilyen adminisztrációs hiba – már viszonylag ritkán szoktak változni a dolgok.

 

A 17 festmény többsége viszonylag új: öt az elmúlt két évben készült, és mindössze négy olyan van közöttük, amely 2013 előtti. Az eladó Trance Balance Művészeti Kft. Pados Gábor galériatulajdonos vállalata. A műgyűjtőt a művészeti színtér ötven legbefolyásosabb emberét felsorakoztató Magyar Power 50 listán legutóbb a negyedik helyre rangsorolták.

A jegybank az MNB-Ingatlan Kft.-n keresztül a közelmúltban sorra rendeli meg a különböző műalkotásokat. A volt Magyar Telekom székház elé monumentális harcoló medve-bika szobrot álmodtak, míg magába az irodaházba egy harmincméteres felhőt, amiből kilenc oroszlán ugrik majd ki. A Postapalotát pedig gigantikus csodaszarvassal és egy szavakkal nehezen leírható, az Arany dinamikája című másik szoborral díszítik fel. A négy szoborért összesen közel egymilliárd forintot fizetnek, az alkotásokat pedig kivétel nélkül a Groupama Aréna előtti Fradi-sast is jegyző Szőke Gábor Miklós, illetve cége, a Dante Birodalom Kft. készíti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszázmillióért épül meg Matolcsyék harcoló medve-bika szobraA felhőből kiugró kilenc oroszlán pedig közel félmilliárd forintba kerül majd. Az MNB elfogadta az eredeti árat.

Közélet Vállalat Bak Imre festmény jegybank mnb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2020. szeptember 18. 07:08 Közélet

Százból hét forintot kap meg, de azért Budapest fizesse a válságkezelést

Nagyvonalú fővárosi segítséget javasol a Fidesz budapesti cégek számára, miközben az itteni vállalkozások adóinak döntő része a központi költségvetésbe kerül.

Jandó Zoltán
2020. szeptember 17. 06:49 Adat, Közélet

Hiába javasolták saját szakértői, az állam nem pörgette fel igazán a tesztelést

Jelentős részben a saját zsebből fizetett, nem pedig az állami tesztek dobták meg a mintavételek számát, és nem is érnek el annyi embert, mint amennyit az adatok sugallnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 16. 17:13 Közélet, Támogatói tartalom

A jövő év már elúszott, 2022-re érheti magát utol a magyar gazdaság

Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója szerint Nike-pipa alakú lesz a válság, a világban pedig nagyszabású gazdaságpolitikai kísérlet indult el.

Fontos

Fabók Bálint
2020. szeptember 21. 06:53 Élet

„Ezelőtt harminc évvel voltak ennyien a strandokon” – kimagasló nyara volt a balatoni turizmusnak

A járvány és a rossz idő miatt nagyon nehezen indult az évük, az augusztus azonban rekordforgalmat hozott több balatoni vendéglátósnak.

Stubnya Bence
2020. szeptember 20. 17:39 Világ

A felmelegedés olyan következményeit éljük át idén, amiket csak évtizedek múlva vártak

Egymás után dőlnek a melegrekordok, soha nem látott kiterjedésben ég az USA nyugati partja, miközben ilyesmire nem számítottak ennyire hamar a tudósok.

Kasnyik Márton
2020. szeptember 19. 07:41 Adat

Lehet, hogy a covid a történelem szemétdombjára küldi az influenzát

Híre-hamva sincs az influenzának azokban az országokban, ahol ilyenkor dúlni szokott. Átmeneti győzelem ez, vagy sikerül végleg megszabadulnunk tőle?