Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. Abban túl sok meglepő nincs, hogy a vállalat ezúttal is csak egy céggel tárgyalt erről, hiszen csak attól vehetik meg a műalkotásokat, akinek a tulajdonában vannak, a dokumentáció alapján azonban így is volt egy furcsa mozzanat az eljárásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsyék aranyrudakkal és 11 méteres csodaszarvassal díszítik a PostapalotátA harcoló medve-bika és a felhőből kiugró aranyoroszlánok után ezúttal gigantikus csodaszarvast és egy a „gazdaság dinamikáját absztraháltan" megjelenítő szobrot rendelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigantikus szobrokat állíttat Budán a Magyar Nemzeti BankLesz felhőből kiugró kilenc aranyszínű oroszlán, a korábbi Telekom-székház elé pedig egy harcoló medve-bika szobor kerül, tízméteres alapzatra.

A jegybanki cég – ahogy azt ilyen esetekben szokás – hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos tendert indított. Ehhez ugyan kellett a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyása, de ott is belátták, hogy a már kiszemelt festményeket csak egy helyről lehet megvenni, így meg is adták az engedélyt (pdf). Ilyenkor az a menete a dolognak, hogy a tender kiírója kér egy ajánlatot, azt értékeli, tárgyal róla a reménybeli partnerrel, majd megegyeznek az árban, és kihirdetik az eredményt.

Az MNB-Ingatlan Kft. július végén tette közzé a felhívást, amiben augusztus 6-ra kérte az első ajánlatot, és egy nappal későbbre lőtték be az első tárgyalás időpontját. A festményeket birtokló Trance Balance Művészeti Kft. ajánlata be is futott időben, a 17 festményre ebben 165 354 331 forintos ajánlatot adtak. Az összeg azért fontos ennyire pontosan, mert egyrészt

ez egy forinttal több annál, amennyit a dologra a jegybanki cég szánt, másrészt épp ezt az egy forintot engedték el a tárgyalásos szakaszban.

Legalábbis erre utal, hogy négy nappal az ajánlat felbontásáról készült jegyzőkönyv közzététele után újabb bontási jegyzőkönyvet töltött fel a közbeszerzési rendszerbe az MNB-Ingatlan Kft., ebben viszont már csak 165 354 330 forintos ár szerepel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez még nem a hivatalos eredmény, azt ugyanis külön dokumentumban rögzítik, de ilyenkor – hacsak nem történt valamilyen adminisztrációs hiba – már viszonylag ritkán szoktak változni a dolgok.

 

A 17 festmény többsége viszonylag új: öt az elmúlt két évben készült, és mindössze négy olyan van közöttük, amely 2013 előtti. Az eladó Trance Balance Művészeti Kft. Pados Gábor galériatulajdonos vállalata. A műgyűjtőt a művészeti színtér ötven legbefolyásosabb emberét felsorakoztató Magyar Power 50 listán legutóbb a negyedik helyre rangsorolták.

A jegybank az MNB-Ingatlan Kft.-n keresztül a közelmúltban sorra rendeli meg a különböző műalkotásokat. A volt Magyar Telekom székház elé monumentális harcoló medve-bika szobrot álmodtak, míg magába az irodaházba egy harmincméteres felhőt, amiből kilenc oroszlán ugrik majd ki. A Postapalotát pedig gigantikus csodaszarvassal és egy szavakkal nehezen leírható, az Arany dinamikája című másik szoborral díszítik fel. A négy szoborért összesen közel egymilliárd forintot fizetnek, az alkotásokat pedig kivétel nélkül a Groupama Aréna előtti Fradi-sast is jegyző Szőke Gábor Miklós, illetve cége, a Dante Birodalom Kft. készíti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszázmillióért épül meg Matolcsyék harcoló medve-bika szobraA felhőből kiugró kilenc oroszlán pedig közel félmilliárd forintba kerül majd. Az MNB elfogadta az eredeti árat.

Közélet Vállalat Bak Imre festmény jegybank mnb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán Torontáli Zoltán
2020. november 25. 16:56 Adat, Közélet

Semmi értelme nincs az operatív törzs járvány-előrejelzésének

Legalábbis abban a formában, ahogy hetente közlik. Ha jól csinálják, a szennyvízadat hasznos eleme lehet a járvány követésének, de amit az NNK közzétesz, nem az.

Kasnyik Márton
2020. november 25. 06:56 Közélet

Saját óriáscégét hitelezheti milliárdokkal a Magyar Nemzeti Bank

Ha ez átmegy, akkor a többi cégétől is vehetné a kötvényeket a jegybank milliárdokért. Nincs határa a vad ötleteknek a monetáris politikában?

Bucsky Péter
2020. november 24. 06:54 Közélet

Elhagyják a vállalkozók Parragh kamaráját, de a NAV-végrehajtást nem ússzák meg

Miközben a zsugorodó tagságú kamarai rendszer elnöke könnyítésekért lobbizik a cégek számára, a tartozások behajtása a válságban sem szünetel.

Fontos

Stubnya Bence
2020. november 27. 06:57 Vállalat

Harmadszor kerültek idén padlóra, most online karácsonyi bulikban bíznak

A cégek egy része profilváltással alkalmazkodott a járványhoz a rendezvényszervezők piacán, de a legtöbben még így is csak a veszteség minimalizálására játszanak.

Fabók Bálint Jandó Zoltán
2020. november 26. 06:57 Adat, Vállalat

Egy visszahúzódó magyar testvérpár gazdagabb, mint Mészáros és Csányi együtt

Fontos magyar vállalatok legnagyobb tulajdonosai közé tartozik Rahimkulov Timur és Ruszlan, de nyilvános fotó sincs róluk.

Avatar
2020. november 24. 17:09 Pénz

A covid után jön az adóemelés?

A kormánynak hamarosan napirendre kell tűznie az adósság elleni harc 2.0-t, amit valószínűleg nem lehet megúszni adóemelés nélkül.