Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 2. 14:56 Közélet

Gigantikus szobrokat állíttat Budán a Magyar Nemzeti Bank

Magyarországon is lesz egy monumentális harcoló medve-bika szobor, miután a Magyar Nemzeti Bank úgy ítélte meg, hogy a tőzsdénél elhelyezett „alig észrevehető” hasonló tematikájú bronz plasztika nem elegendő. A több városból ismert tőzsdei motívum mellé pedig – ha már úgy is szobrot szereznek be – egy harmincméteres felhőt is rendelnek, amiből kilenc oroszlán ugrik majd ki. Ennél is érdekesebb azonban, hogy mindezzel a Magyar Telekom korábbi székházát díszítik fel, ami időközben minden jel szerint közvetve a jegybank, illetve annak egy alapítványa tulajdonába került.

Atlantától Szerencsig

A kifejezetten érdekes közbeszerzésnek még április végén futott neki a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. A cég ekkor fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, hogy az engedélyezze a két szobor és egy szoborcsoport hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás keretében történő beszerzését (pdf). Az indoklás szerint erre azért van szükség, mert a szobrok olyan egyedi művészeti alkotások, amiket csak meghatározott gazdasági szereplő szállíthat le.

Ez a meghatározott gazdasági szereplő pedig a számos köztéri szobráról ismert Szőke Gábor Miklós cége, a Dante Birodalom Kft. A választás nem véletlen, Szőke ugyanis tényleg elég sok állatszobrot alkotott már. Ezek közül a két legismertebb talán a Groupama Aréna előtti Fradi-sas és az Atlanta Falcons amerikai futball-csapat stadionjánál felállított gigantikus sólyom, de épített már hasonló csodaszarvast, oroszlánt, a vizes világbajnokságra kardszárnyú delfint és rengeteg más állatábrázolást is.

Fotó: Google

Sőt, az ő alkotása az a szerencsi bölényszobor, ami a vizes világbajnokságot szervező cég költségvetési csalás miatt körözött gazdasági igazgatójának szintén – ráadásul bűnszervezetben elkövetett – költségvetési csalással gyanúsított testvéréhez köthető étterem előterét díszíti.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy bűnszervezet belülről: felszívódó adómilliárdok útja a borsodi nyomorfalvakigAz ismert magyar cégekkel együttműködő, folyamatosan rengeteg készpénzt létráztató áfacsaló láncot szokatlan részletességgel mutatjuk be. A szálak magasra vezetnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVilágszerte körözik a budapesti vizes vb gazdasági igazgatójátBár a police.hu-ról átmenetileg eltűntek a nemzetközi elfogatóparancsok, az ORFK szerint csak adminisztratív okokból. Varga Judit kérheti minisztertársa exférjének kiadatását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA leghivalkodóbb magyar üzletember, aki hülyére veszi az államot, de mindig magasabbra jutCéghálót működtetett a miniszter lakásán, Afrikában ügyeskedik, vb-t szervez, űrnagykövet és még számtalan más. Portré Balogh Sándorról, akihez tapadnak az állami milliók.

Hullámzó pénzcsobbanás

A mostani megrendelése – a Közbeszerzési Hatóság ugyanis természetesen jóváhagyta az MNB-Ingatlan Kft. kérését – szintén elég monumentális. Már a harcoló medve és bika szobra sem lesz kicsi, amit jól mutat, hogy a tervek szerint egy közel tíz méteres talapzaton állnak majd. Magukat a szobrokat pedig külön-külön is bő három méter magasra és négy méter hosszúra tervezték.

Mindezt úgy, hogy – legalábbis a leírás szerint –

az alakok függőleges gyertyadiagramokból épülnek fel. Több száz különböző átmérőjű és hosszúságú függőleges fém hasábból épül fel és rajzolódik ki a két állatalak. Az alakok egy 3 dimenziós tőzsdei grafikon alakjára vannak absztrahálva vagy másképpen fogalmazva a tőzsdei grafikon kel életre az alakokban.

Medve & bika harca: végleges látványtervek

Ez az alkotás kültéri szobor lesz a Magyar Telekom egykori, Krisztina körúti székháza előtt, a másik, még nagyobb, „látomásszerű” szoborcsoport azonban az irodaház auláját díszíti majd. Ezt röviden úgy lehetne leírni, hogy egy 30 méteres ezüstszínű felhőből kilenc óriási aranyszínű oroszlán ugrik ki, de ez nem adja vissza a látványterveken látható műalkotást. A részletes koncepcióban úgy fogalmaztak, hogy

az oroszlánok aranyló felületét arany színűre fényezett rozsdamentes  acélnak köszönheti, míg a pénzfelhő ezüstös csillogását a rozsdamentes acél, ezüst felülete adja. A több ezer rozsdamentes acél korongból egyenként összehegesztett oroszlánok egy hullámzó pénzcsobbanásból ugranak ki a föld felé, a látogatók irányába. Az örvénylő pénzfelhő ezüstös felülete elkülönül az oroszlánok arany felületétől.

Oroszlán szoborcsoport: végleges látványtervek

De miért a Telekom-székházhoz?

Bár a közbeszerzés önmagában is említésre méltó, ennél is érdekesebb, hogy miért éppen a Krisztina körút 55-höz, azaz a Magyar Telekom korábbi székházához álmodták meg mindezt. A rövid válasz az, hogy azért, mert – bár ezt eddig nem verték nagydobra – de minden bizonnyal

ez az ingatlan is a Matolcsy György vezette jegybankhoz, egészen pontosan annak egy alapítványához került.

A Magyar Telekom akkor vált meg a Krisztina körúti székhelyétől, amikor beköltöztek a Groupama Aréna mellett felhúzott új székházukba. A vállalat – amelynek alkalmazottai ezt megelőzően a fővárosban rengeteg helyen dolgoztak – a váltást követően megvált a felesleges ingatlanaitól, így az első kerületi irodaháztól is.

Az ingatlant a WING csoporthoz köthető Boreasz Ingatlan Befektetési Alap vette meg, ahogy erről több dokumentumban is beszámoltak (pdf). Bár ezekben a jelentésekben van utalás arra, hogy a Boreasz valamikor 2019 áprilisában túl is adott az irodaházon (pdf), a tulajdoni lap szerint továbbra is az övék az ingatlan.

Időközben azonban a Boreasz maga kerülhetett az MNB által létrehozott Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványhoz. Az alapítvány egy cége az idén márciusban kebelezte be azt az alapkezelő vállalatot, amely elvileg a Boreaszt is kezelte (pdf).

Bár – amint ez látszik – a tulajdonosi viszonyok elég kuszák, minden jel arra utal, hogy a Krisztina körúti, több mint 20 ezer négyzetméternyi bérbe adható területtel rendelkező irodaház sok áttéten keresztül a jegybank egyik alapítványához került. Ezért is díszíti most fel az MNB egy másik cége.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet jegybank mnb szobor Szőke Gábor Miklós Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.