Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. július 9. 06:25 Közélet

Tizenkét milliárdot hozott a hagyaték, amit már az USA-ból birtokolhat Vajna Tímea

Május közepe óta már nem közvetlenül Vajna Tímea a tulajdonosa annak a több tízmilliárd forintnyi cégvagyonnal rendelkező AV Perfect Kft-nek, amit férjétől, a néhai Andy Vajnától örökölt. A társaság egy frissen alapított Las Vegas-i céghez került, amely azonban nem független Vajna Tímeától, illetve a férjének korábbi üzlettársától, Samuel Russell Falconellótól sem.

Bonyolult cégstruktúra

Az AV Perfect Kft. jelentőségét az adja, hogy ez az a vállalat, amelybe Andy Vajna lényegében bepakolta a vállalati érdekeltségeit hosszú évek óta összefogó AV Investments Kft-t, amikor halála előtt néhány héttel átszervezte a cégbirodalmát. Éppen ezért azt követően, hogy az egykori filmmogul tavaly januárban elhunyt, az örökléssel kapcsolatban a legfontosabb kérdés az volt, hogy ez a cég kihez kerül.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz öröklésre is gondolt Andy Vajna, amikor nem sokkal halála előtt átszervezte cégbirodalmátVajna hatalmas céges manővereket csinált a közelmúltban. Közel hárommilliárd forintnak viszont nyoma veszett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerintEgy dokumentumból kiderül, hogy Vajnáné a januárban meghalt filmproducer és kaszinómogul egyszemélyes örököse, vagyonának haszonélvezője. Már csak az a kérdés, hogy kiürítették-e a vagyonkezelőt alóla.

Maga a struktúra eddig sem volt egyszerű. A Vajna-birodalom központi vállalata Magyarországon a már említett AV Investments Kft. volt, ez fogta össze mások mellett a kormánybiztosként is ténykedő Andy Vajna kaszinóit, ingatlancégeit és médiaérdekeltségeit, köztük a TV2-t is. A vállalat sokáig offshore cégek tulajdonában állt, egy idő után azonban Andy Vajna – akit sokat támadtak offshore érdekeltségei miatt – végül a nevére vette. Ezért is volt furcsa, hogy másfél évvel ezelőtt, mindössze egy hónappal a halálát megelőzően egy sor ügylettel úgy alakította, hogy az AV Investments ismét egy amerikai vállalathoz került. Az új tulajdonos a Cinergi Pictures Entertainment Inc. lett, az AV Perfect Kft. pedig ez utóbbi cégnek a többségi részesedését szerezte meg.

A tranzakció során

a Vajna-cégbirodalmat 155 millió dollárra értékelték fel, és a cégiratok alapján most is nagyságrendileg ennyit érhet,

legalábbis az AV Perfect a saját részesedését a Cinergiben 130,5 millió dolláros, azaz jelenlegi árfolyamon közel 41 milliárd forintos értéken tartja nyilván. Ezt a céges vagyont örökölte meg az itthoni hagyatéki eljárás lezárása után Vajna Tímea, akit tavaly októberben be is jegyeztek az AV Perfect Kft. egyedüli tulajdonosaként.

Ismét az USA-ba költöztek

Sokáig azonban nem maradt így, az idén májusban ugyanis a tízmilliárdokat érő vállalat ismét tulajdonost váltott, és egy márciusban alapított Las Vegas-i céghez, a VMT Holdings LLC-hez került. A társaságról túl sokat nem lehet tudni, mindössze annyit, hogy a két vezetője Vajna Tímea és az a Samuel Russell Falconello, aki korábban Andy Vajna amerikai üzlettársa volt, és a filmmogul halála óta az itteni céges ügyeiben is elég aktív szerepet vállalt. 

 

Emellett a magyar cégbírósághoz leadott iratokból az is kiderül, hogy a VMT Holdings nem adásvétellel szerezte meg az AV Perfectet, hanem Vajna Tímea nem vagyoni hozzájárulásként adta a cégnek. Ez arra utal, hogy legalább részben ő lehet az új Las Vegas-i társaságnak is a tulajdonosa, és ahogy korábban Andy Vajna esetében, ezúttal is csak cégjogi, esetleg adózási okok állhatnak a tranzakció mögött. Ez azonban teljesen nem egyértelmű. Éppen ezért emailben megkerestük Vajna Tímeát, és megkérdeztük, hogy miért adott túl az örökségén, illetve, hogy kié a WMT Holdings, válaszokat azonban nem kaptunk*A Vajna Tímea-Falconello kettős vezetésével ráadásul egy másik céget is alapítottak a tavasszal a tengerentúlon, amely szinte biztosan kapcsolódik a csoporthoz, hiszen a Cinergi Entertrainment LLC nevet kapta. A végső magánszemély tulajdonos kiléte azonban itt sem derül ki..

Mindenesetre a Vajna-hagyaték 2019-ben is jelentős pénzt hozott új tulajdonosának, az AV Investments ugyanis nagyon masszív nyereséget termelt, és ezt teljes egészében ki is fizette osztalékként. A pár napja leadott éves beszámoló szerint a tulajdonos*a Cinergi Pictures Entertainment Inc. több mint 37 millió dollárt, azaz nagyjából 11,6 milliárd forintot vett ki a vállalatból, igaz ennek egy jelentős részét már korábban osztalékelőlegként, a közelmúltban csak a maradék 4,5 millió dollárt fizette ki a holdingcég.

Szétkapkodják a hagyatékot

Más kérdés, hogy Andy Vajna holdingcégét az üzletember halála óta gyakorlatilag kiürítették. A TV2 – amit valójában már életében sem a filmmogul birtokolt – papíron is egy olyan bizalmi vagyonkezelőhöz került, amelynek tulajdonosai Vida József és Gál Miklós, akik egyaránt Mészáros Lőrinc bevált emberei. A valószínűleg legtöbbet érő kaszinóbizniszt pedig az idén májusban szerezte meg Garancsi István, illetve Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Mindketten fontos intézői a Fidesz körüli üzleti világnak, előbbit Orbán Viktor túratársaként is emlegetik, míg utóbbi saját állítása szerint Habony Árpád bajtársa.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAndy Vajna már 2016-ban eladta a TV2-t egy 60 éves cinkotai nőnekEgy 20 milliárdos előleg miatt teljesen másképp néztek ki a kereskedelmi tévé tulajdonosi viszonyai az utóbbi években, mint ahogy eddig tudtuk. A TV2 legutóbbi eladásának igazi története.

Az AV Investmentsnek 2019 végére az egy évvel korábbi 17 céges érdekeltségéből csak 10 maradt, és ebben még a kaszinók is benne voltak. A tavalyi nyereség nem független ezektől a vállalati tranzakcióktól, ugyanis a részesedésekből származó bevételek, árfolyamnyereségek a teljes profit nagyjából felét adták.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Andy Vajna AV Investments AV Perfect Vajna Tímea Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Ercse Kriszta
2024. március 24. 04:34 Közélet

A kormányzat házalói: oktatási porszívóügynökök, szakértő szendvicsember

Porszívóügynökként el akarják adni nekünk a kormányzat költségkímélő megoldásainak álszent és gyermekkárosító magyarázatait.

Stubnya Bence
2024. március 23. 08:10 Közélet

A sebeit nyalogató Sparnak küldött hadüzenetet Lázár János

2022-ben sok kiskermulti volt veszteséges, de a Spar adózás utáni eredményének mínusza kiemelkedő volt.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.