Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán Kasnyik Márton
2019. július 17. 06:51 Közélet

Andy Vajna örököse Vajna Tímea a hivatalos iratok szerint

Andy Vajna örököseként írt alá egy TV2 csoport eladásához köthető ügyletről szóló dokumentumot a januárban meghalt filmproducer özvegye, Vajna Tímea. A még április eleji keltezésű, de csak a napokban leadott okirat szerint Andy Vajna bizalmi vagyonkezelőjének, az Andrew G. Vajna Revocable Trustnak Vajna Tímea az örököse és a kedvezményezettje.

Ez azt jelenti, hogy a részben éppen az öröklést segítő vagyonkezelőben lévő befektetett eszközöknek a jövőben Vajna Tímea lesz a haszonélvezője. A vagyonkezelőt Vajna feleségén kívül még egy ember képviseli, a milliárdos egykori üzlettársa, Samuel R. Falconello.

Úgy tűnhet tehát, hogy az 50 és 100 milliárd forint közöttire becsült vagyon az özvegyre szállhat. Bár az biztos, hogy ebben a vagyonkezelőben is jelentős vagyon van, ennyire azért mégsem egyszerű a helyzet.

Nem csak arról van szó, hogy Vajna Tímea éppen a napokban kínálta újra eladásra Lamborghinijét Instagramján – ami nem arra utal, hogy korlátlanul fenn tudná tartani az utóbbi években megszokott életmódját. Inkább az bonyolítja a helyzetet, hogy egyáltalán nem egyértelmű, pontosan mi van jelenleg a Vajna-vagyonból az amerikai vagyonkezelő tulajdonában, és mi az, ami kikerült belőle az elmúlt években.

Minden a vagyonkezelőben lehetett

Nagyjából öt évvel ezelőtt Andy Vajna vagyonának nagy részét ebben a bizalmi vagyonkezelőben tartotta. Ez volt az az időszak, amikor az akkori filmügyi biztos megszerezte a magyarországi kaszinók egy jelentős részének koncessziós jogát. Emiatt egy átláthatósági nyilatkozatot kellett tennie, mivel a kaszinós cégeket nem közvetlenül tartotta a kezében.

Vajna 2014 májusában le is adott egy ilyet (pdf). Eszerint pedig ekkor egy olyan offshore céghálón keresztül birtokolta a kaszinókat, illetve a magyar érdekeltségeit összefogó itteni vagyonkezelőjét, az AV Investments Kft-t, amelynek a csúcsán valóban az Andrew G. Vajna Revocable Trust állt, és ami Vajna nyilatkozata szerint teljes mértékben az övé volt. Az itt jobbra látható ábrát ehhez a nyilatkozathoz mellékelték.

Bár a Népszabadság nem sokkal ezt követően megírta, hogy 2014 márciusában még nem úgy nézett ki a cégháló, ahogy Vajnáék arról beszámoltak, később kiderült, hogy az év áprilisában átalakították a birodalmat, és tényleg szinte minden az amerikai alapkezelőhöz került.

Nevére vette a magyar cégeket

Csakhogy a következő időszakban a filmügyi biztost rengeteg támadás érte, hogy offshore cégeken keresztül üzletel és viszi ki a pénzt az országból. Ezért néhány manőver után 2015 nyarán végül nevére vette itteni cégét, és közvetlen tulajdonosa lett az AV Investmentsnek.

Ez a cég 2017-2018 magasságában már tényleg lényegében minden itthoni érdekeltségét birtokolta: itt voltak a kaszinók,*Igaz, itt továbbra is közbe volt iktatva egy rejtélyes célú luxemburgi tulajdonosi kör. a TV2, a műsorgyártással foglalkozó IKO Holding Kft. hatoda, a Nobu étterem, a Rádió 1 és az annak reklámidejét értékesítő cég, az Est Média Nyrt. egy jelentősebb tulajdonrésze, továbbá néhány divatbolt és ingatlanprojekt cége is.

Azaz ekkor az amerikai vagyonkezelőnek, tehát a Andrew G. Vajna Revocable Trustnak a magyarországi birodalomhoz nem volt sok köze. Ez nem jelenti azt, hogy teljesen kiürítették volna a bizalmi vagyonkezelőt, a 24.hu például talált egy elég jelentős értékű kaliforniai ingatlant, ami a Trust tulajdonában áll. Az évi tízmilliárdokat hozó magyarországi bizniszt azonban itthonról birtokolta és kezelte a filmmogul közvetlenül. Ekkor nyilatkozta azt a Figyelőnek, hogy nincs offshore cége.*Ez, hacsak erre az időre nem adta át valakinek a Holland Antillákon és az USA-beli Delaware államban bejegyzett cégeit, nem volt igaz.

Halála előtt újra nekifogott cégbirodalma átszervezésének

Tavaly év végén azonban jött az újabb fordulat: Andy Vajna néhány héttel halála előtt újra elkezdte átszabni cégbirodalmát. A kifejezetten komplex folyamatról korábban részletesen írtunk. A lényeg röviden annyi, hogy a milliárdos magyarországi érdekeltségei egy szintén hozzá köthető amerikai cég, a Cinergi Pictures Entertainment tulajdonába kerültek, ennek a vállalatnak nagyjából a fele pedig egy frissen alapított magyar társaságé, az AV Perfekt Kft.-é lett.

Ennek egészen Vajna haláláig sok jelentősége nem volt, hiszen az AV Perfekt mögött ő állt, a Cinergiről pedig, mivel egy adóparadicsomba van bejegyezve,*Az Egyesült Államokbeli Delaware államba, ahol a helyi szabályok engedik az anonim cégtulajdonlást. és egy másik közzététel szerint az egyel további tulajdonosát a Holland Antillákra jegyezték be,*Ez a Curacao szigetén regisztrált Valdi NV. biztosat nem lehetett mondani. De mindenki a filmmogul cégeként kezelte, és így jó eséllyel köze volt a Vajna-vagyonkezelőhöz is.

Andy Vajna idén januári halálával azonban minden megváltozott.

Miközben az üzletember összes cégénél szinte azonnal átvették az irányítást bizalmasai, és megkezdődött a helyezkedés, illetve esetenként a bonyolult cégjogi ügyletek, addig az AV Perfektnél január közepe óta semmi nem történt. A cég ügyvezetője és tulajdonosa papíron még mindig személyesen Andy Vajna. Sőt, a társaság – hiába járt le a törvényi határidő másfél hónapja – egyelőre 2018-ról szóló éves beszámolóját sem adta le, pedig abból jó eséllyel meg lehetne tudni valamit. A felerészben az AV Perfekt birtokában lévő Cinergi esetében pedig az offshore háttér teszi lehetetlenné a tisztán látást.

A TV2 eladásához kapcsolódó mostani dokumentumból azonban egyértelműen arra lehet következtetni, hogy a tulajdonosi láncba visszakerült Vajna bizalmi vagyonkezelője. Ha nem így lenne, akkor nem kellett volna szignálnia az okiratot az Andrew G. Vajna Revocable Trust képviselőinek.

Azaz Andy Vajna több tízmilliárdos Magyarországi vagyonának egy része biztosan azé a vagyonkezelőjé, amelynek kedvezményezettje Vajna Tímea, az örökös.

Nem volt véletlen a cégbirodalom átalakítása

Mindez pedig jó eséllyel annak a cégjogi kavarásnak köszönhető, amivel Vajna a halála előtt néhány héttel átszervezte cégbirodalmát. Az amerikai Cinergi Picture Entertainment másik felét jelentő tulajdonrész esetében például egyáltalán nem lenne meglepő, ha Vajna amerikai vagyonkezelőjében végződne a tulajdonosi lánc.

Úgy tűnik, hogy a manőver időzítése sem volt véletlen, hiszen ennek a jogi formának – ahogy erről a 24.hu korábban részletesen írt – elég sok előnye van a végrendelkezéshez képest. Például nem kell örökösödési adót fizetni, könnyebb egyben tartani a nagyobb vagyonokat, és nem is kell nyilvánosságra hozni a vagyonkezelésben lévő eszközöket.*Vajna vagyonkezelője azért “Revocable”, mert az alapító élete alatt szabadon lehetett változtatni a szabályokon és a vagyonkezelésben lévő eszközöket is lehet ki-be rakni onnan. Ugyanakkor az alapító halála után ezek is “Irrevocable”-lá válnak, tehát az új kedvezményezetteknek már nem lesz akkora szabadságuk a Trust ügyeinek intézésében.

Magyarországon nemrég vezettek be hasonló formát, a bizalmi vagyonkezelésen túli családi vagyonkezelő alapítványokat:

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Azt viszont a nyilvános adatok alapján egyelőre nem lehet megmondani, hogy a Vajna-örökségnek pontosan mekkora része lehet az amerikai vagyonkezelőnél. Mivel a háló az offshore helyszíneken eltűnik a szemünk elől, egyáltalán nem biztos, hogy bizonyos elemeit – akár korábban megkötött opciós szerződések alapján – nem szemezgették ki, és kerültek az elmúlt hónapok folyamán más tulajdonba.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKáosz a TV2-nél: hivatalosan is eladták a csatornát, valószínűleg többször isEgészen döbbenetes kavarás zajlik a TV2-nél, az azonban most már biztos, hogy hivatalosan is új tulajdonosa van a kereskedelmi tévének.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKisöpörték a padlást Andy Vajna vagyonkezelőjénél, egyetlen örökösre utalnak a cégiratokKilapátolták a pénzt az év elején meghalt kaszinó- és filmmogul vállalatából. De kié lesz a vagyon nagyja?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVajna Tímea havi 4 millióért beszállt a Vajna-örökséget összefogó cég vezetésébeMárciustól Vajna Tímea társirányítja az elhunyt férje, Andy Vajna magyarországi birodalmát összefogó az AV Invetsments Kft.-t. Az örökség jövője még mindig bizonytalan.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz öröklésre is gondolt Andy Vajna, amikor nem sokkal halála előtt átszervezte cégbirodalmátVajna hatalmas céges manővereket csinált a közelmúltban. Közel hárommilliárd forintnak viszont nyoma veszett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Andy Vajna AV Investments örökség trust Vajna Tímea Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2023. november 30. 13:23 Közélet

Zuhanórepülésbe kezdtek a kormánynak kedves demográfiai mutatók

Harmadik hónapja csökkent a születések száma, miközben az év első 9 hónapjában a házasságok száma is zuhant.

Bucsky Péter
2023. november 29. 04:34 Közélet

Az alacsony büntetések nem akadályozzák meg, hogy szétdobálják az e-rollereket

Tízszer több e-roller van a fővárosban, mint ahány parkolóhelyet kijelölt a fővárosi önkormányzat.

Nagy Zsolt
2023. november 28. 17:58 Közélet

Szélerőmű a közeli jövőben nem, szivattyús erőmű viszont épülhet Magyarországon

Leporolták, visszatették, megint leporolták - újabb fejezethez érkezik a régóta meg nem valósuló magyar szivattyús erőmű projekt.

Fontos

Fabók Bálint
2023. november 30. 09:52 Adat

Mely magyar városok a leginkább vallásosok?

Kapuvár a római katolikusok, Nagyecsed a reformátusok, Kiskőrös az evangélikusok vallási központja a lakosság vallásossága alapján.

Torontáli Zoltán
2023. november 29. 17:47 Adat, Élet

Budapesten a nők 77 , Észak-Magyarországon viszont kevesebb mint 63 százaléka dolgozik

A nemek közötti foglalkoztatási különbség Magyarországon átlagosan 9 százalékpontos, ami sokkal inkább az észak-déli, mintsem gazdasági alapú megosztottságra rímel.

Elek Péter
2023. november 29. 16:37 Pénz

Túl sok a kockázat, de valahogy senki nem akarja ezeket komolyan venni

A rendszerszintű pénzügyi kockázatoktól a túlzottan magas államadósságszinteken át az egyedi vállalati értékeléseken keresztül túl sok minden összejött.