Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. augusztus 23. 11:56 Közélet

Kecskéket is bevetnek az egyre súlyosabb erdőtüzek ellen Portugáliában

Az egyre forróbb európai nyarak ellenére 1980 óta csökken az erdőtüzek miatt leégett területek aránya a leginkább érintett mediterrán országokban. Az egyedüli kivétel Portugália, ahol fokozatosan nő a leégett területek nagysága, és a kisebb mérete ellenére itt égett le a legtöbb erdő az EU-ban 2010 óta.

 

Az egyre pusztítóbb erdőtüzeknek az egyre szélsőségesebb időjárás mellett az elhibázott erdőgazdálkodás és a politikai tétlenség a fő oka. A kormányzat sokáig érdemi változtatás nélkül szemlélte az egyre kiterjedtebb erdőtüzeket, és ez oda vezetett, hogy 2017-ben több mint hatvan ember halt meg egy erdőtűzben, amely Portugália modern történelmének egyik legnagyobb tragédiája volt.

Ez a csapás rávilágított az erdőtüzek kezelésére szánt állami pénzek elhibázott elosztására, és jelentős szakpolitikai fordulatot hozott el. 2017-ig a tűzoltást helyezték előtérbe a megelőzéssel szemben, idén azonban az erdőtüzek kezelésére szánt állami források ötven százalékát a megelőzésre fordítják, ami 2017-ben még csak húsz százalék volt.

Egy falusi figyeli egy erdőtűz oltását Portugáliában. Fotó: AFP

„Azt hiszem, végre megértettük, hogy nem elég harcolni a tüzek ellen, hanem meg is kell előzni őket, amit kemény munkával lehet elérni a nyári hőség előtti hónapokban” – mondta a New York Times-nak egy portugál erdőmérnök. Az elmúlt két évben ennek érdekében számos megoldást teszteltek Portugáliában, leginkább a fejlett technológiát felhasználva, mint a drónok vagy a műholdak.

A high-tech eszközök mellett azonban egy kevésbé újszerű módszerrel is kísérleteznek, méghozzá kecskékkel. A portugál erdőtüzekben a korábban említettek mellett szerepe van a déli országok mindegyikét sújtó elvándorlásnak. A falvak fokozatosan kiürülnek, és szintén eltűnnek az erdős területekről, legelőkről a pásztorok és a nyájaik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDrónfelvétel: több millió elhagyatott spanyol ingatlan hever romokbanA 2007-ben kitörő ingatlanválság során több millió újonnan épült ingatlan vált elhagyatottá Spanyolországban, és a romok a mai napig láthatóak.

Az állatok hiányában a gyúlékony növényzet sokkal jobban elburjánzik, növelve az erdőtüzek esélyét. A szamócafák levele például kifejezetten gyúlékonynak számít, a kecskék viszont nagyon szeretik. Emberi erőforrásból esélytelen lenne kezelni ezeket a növényeket, a kecskék azonban segíthetnek biztonságosabbá tenni az erdőket.

A kísérleti projektet tavaly indították, minimális költségvetéssel, egyelőre 40-50 pásztornak nyújtanak állami támogatást. A New York Times-nak nyilatkozó pásztorok keveslik a kísérlet révén kapott pénzt, de a kormányzat szerint egyelőre kicsiben szeretnék tesztelni a módszert, és ha beválik, akkor országos léptékűvé válhat a program.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy ősi mezőgazdasági módszer, amely jobb hellyé tenné a világotMagyarországon évezredeken át vezető szerepe volt, amíg el nem söpörték a monokultúrák. Boldogabb állatok, fenntarthatóság és egészségesebb termékek jellemezik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. augusztus 26. 17:20 Közélet, Vállalat

Még hosszú évekig velünk maradnak a mostani MÁV-káosz okai

Első ránézésére úgy tűnhet, hogy a MÁV vesszőfutását egy balszerencse-sorozat okozza, az elmúlt napok balesetei valójában épp a strukturális problémákra világítanak rá.

Mészáros R. Tamás
2024. augusztus 26. 04:51 Közélet, Világ

Nem várt pofont adhat a magyar akkupolitikának a piaci verseny

A kormány támogatásával hazánkban beruházó cégek egymás piaci részesedésére pályáznak, és nem biztos, hogy mindegyikük talpon marad.

Avatar
2024. augusztus 25. 05:13 Közélet

Kevesebb lesz a jogellenesen tartott tanóra, de milyen áron?

Ha csak az óraadási követelmények lazításával biztosítható az oktatás, nem etikus azt kommunikálni, hogy nincs is pedagógushiány.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. augusztus 27. 05:27 Világ

Az illiberális demokrácia sokat árt a külföldi befektetéseknek

Izrael és Lengyelország példája azt mutatja, hogy az illiberális politika növeli a gazdasági kockázatokat – de Magyarország e téren egyedi helyzetben van.

Jandó Zoltán
2024. augusztus 26. 12:04 Adat, Pénz

Egyre több magyar vásárlót csábítanak el a szlovák, román boltok, a hazai költségvetés nagy bánatára

Sokkal gyorsabban nő a magyarok külföldi költése, mint a hazai, ez pedig a költségvetésben is százmilliárdos nagyságrendű lyukat üt.

Torontáli Zoltán
2024. augusztus 24. 05:26 Élet, Tech

Új korszak kezdődhet a cukorbetegség kezelésében az okos inzulinnal

Egyre komolyabb esélye van, hogy a cukorbeteg úgy érezhesse, szinte meggyógyult; a remények szerint meg lehet majd úszni a kezelést heti egyetlen tűszúrással.