Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2018. július 18. 11:49 Közélet, Pénz

A németek és a franciák akadályozhatják meg a bolgár euróbevezetést

Hiába jelezte hivatalosan Bulgária, hogy kész bevezetni az eurót, az övezet jelenlegi tagállamai nem fogadták tárt karokkal a szófiai kérvényt, amelyet első körben holnap tárgyalnak meg Brüsszelben az eurózóna országainak pénzügyminiszterei. Egyelőre Bulgária ERM II.-be, azaz az euróbevezetés előszobájának tekinthető árfolyamrendszerbe való felvételéről van szó. Az euró bevezetése előtt ugyanis két évet el kell töltenie az adott országnak az ERM II.-ben.

A német gazdasági hetilap, a Handelsblatt értesülése szerint az ülésen részt vesz Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke, a bolgár jegybank vezetője, az ország pénzügyminisztere, illetve a dán jegybank elnöke, mivel a skandináv ország jelenleg az egyetlen, amely az ERM-mechanizmusban részt vesz. (Noha nem akarja bevezetni a közös fizetőeszközt.)

A bolgár euróbevezetés ellen rengeteg érv van. Az EKB diplomatikus megfogalmazása szerint „stabilizált orientált gazdaságpolitika” kialakítására és strukturális reformokra van szükség az országban. Ez magyarra lefordítva azt jelenti, hogy javítani kell az üzleti környezeten, vagyis vissza kell szorítani a korrupciót és a szervezett bűnözést.

Emellett a bolgár jegybankot és a bíróságokat függetleníteni kell a politikától. A pénzintézetek szanálását sem úszhatja meg a szófiai kormány, hiszen igen nagy a görög bankok kitettsége az országban. Az eurózónának így is komoly fejtörést okoz, hogyan lehetne a nem teljesítő hitelállományt leépíteni a görög, ciprusi, olasz és portugál bankszektorban. A Baltikumban – leginkább Lettországban -, illetve Máltán pedig a pénzmosással kapcsolatos ügyek gyengítik a közös uniós fizetőeszközbe vetett bizalmat.

Az biztos, hogy az újonnan belépőknek ma már sokkal szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük, mint az eurózónához korábban csatlakozó tagállamoknak. Az euró bevezetésével párhuzamosan a közös uniós bankfelügyelethez is csatlakoznia kell az országnak.

 

Pedig papíron nem áll rosszul Bulgária, hiszen a GDP-arányos államadósság csupán 25 százalék, ami jóval alacsonyabb érték, mint az euró bevezetéséhez megengedett 60 százalék. A gazdaság dinamikusan növekszik, a költségvetés tavaly többlettel zárt.

Az Európai Bizottság hivatalosan – éppen a jó makrogazdasági helyzet miatt – támogatja Bulgária felvételét az eurózónába. Erről azonban a közös fizetőeszközt használó 19 tagállam fog szavazni, és Bulgária csak egyhangú döntés esetén léphet be. A Handelsblatt értesülése szerint most még nincs meg az összhang, mivel Németország és Franciaország is ellenzi a bolgár euróbevezetést.

Mindez térségünk más országai számára is tanulságos, Horvátország például azt tervezi, hogy 2020-ban belép az ERM II.-be. Románia még nem állított fel pontos menetrendet, a magyar kormány viszont egyelőre nem is tartja aktuális kérdésnek az euró bevezetését.

Közélet Pénz Bulgária euró bevezetés európai központi bank Európai Unió Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Nehéz megmondani, hogy mi lesz, de elég könnyen elképzelhető olyan megoldás, hogy megéri egyszerűen nem megszülni a beígért gyereket.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. február 15. 18:34 Adat

Sehol nem gazdagszik olyan ütemben a foci, mint Magyarországon

Beverekedte magát Európa 20 leggazdagabb ligája közé az nb1, de a régióban mindenhol egészségesebb a focicsapatok bevételi struktúrája.

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Fabók Bálint
2019. február 15. 06:53 Vállalat

“Lassacskán kezdenek minket emberszámba venni”: Miskolcig söpör az audis sztrájkhullám

A miskolci SEG Automitive-nál sosem sztrájkoltak, de részben az audisok hatására szokatlan összefogás valósult meg. A vezetők azonban megtörték a lendületet.