Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. május 17. 11:11 Közélet

Monaco elit lakónegyeddel kezd tengeri terjeszkedésbe

Pár évvel ezelőtt komoly dilemmával nézett szembe a 38 ezer lakosú luxus miniállam, Monaco. A zsúfolt városállamban tíz év alatt 180 százalékkal nőttek az elit lakások ingatlanárai, 2016-ban 41 ezer euró (13 millió forint) volt az átlagos négyzetméterár.

Tíz évvel ezelőtt még nagyjából azonos áron lehetett elit lakást venni Monacóban és Londonban, a brit fővárosban viszont lényegében nem változtak az árak azóta. Londonban egy négyzetméter átlagosan 18 ezer euróba (5,5 millió forintba) kerül, amellyel így is a világ negyedik legdrágább városa.

A növekvő árak is mutatják a Bloomberg szerint, hogy óriási a lakáshiány a világ gazdagjainak adóparadicsomában. A Monaco városképét meghatározó, főleg a hetvenes években felhúzott épületeket azonban nem akarják lebontani, hogy a helyükre magasabb lakóházakat építsenek. A terjeszkedésre így egyetlen lehetőség maradt, a tengeri expanzió.

Bemutató az új lakónegyedről.

Két évvel korábban kezdtek el egy nagyívű projektet, amellyel három százalékkal növelnék a miniállam területét. A hathektáros területen 120 luxusapartmant és tíz villát húznak fel. A monacói partnál már dolgoznak a kotrógépek, két év alatt több ezer tonna szicíliai homokkal töltötték fel az érintett szakaszt, 2,4 milliárd dollárért.

Az új lakónegyed illeszkedni fog Monaco tervébe, hogy 2050-ig széndioxod-kibocsátása semleges legyen (azaz kössön le annyit, amennyit kibocsát). Ennek megfelelően az új lakások fűtését szélenergiával oldják meg, áramellátásukat pedig napenergiával.

Monacóban nem ez lenne az első tengeri építkezési projekt, már a hetvenes években is épült egy négyhektáros lakónegyed a Mediterrán-tengeren. Ennél sokkal merészebb volt Dubaj kísérlete, amikor világtérkép-alakú mesterséges szigetcsoport létrehozásával próbálkozott, a végeredmény viszont legfeljebb kontúrjaiban hasonlít hozzá, és 60 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel.

Közélet Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Wiedemann Tamás
2019. február 14. 11:01 Közélet

Titokzatos szoftver dönt a gyanús napelemes pályázatok nyerteseiről az állami tulajdonú MFB Banknál

A bank szerint ezzel a rendszerrel nem lehet visszaélni, mert a szoftver nem korrupt. De a furfangos jogi magyarázat szerint ellenőrizni sem lehet a programot. Így még gyanúsabb lett a tavalyi egynapos naperőmű-pályázat.

Kasnyik Márton
2019. február 13. 13:31 Közélet

A kormány szép csendben bevezeti a családi vagyonkezelő alapítványokat

"Felmerült az igény", de csak 600 milliós vagyon felett. A fejlett világban az elit egyik legnagyobb trükkje, most behozzák Magyarországra is.

Torontáli Zoltán
2019. február 12. 15:48 Közélet

Mi van akkor, ha felveszed Orbán kamatmentes 10 millióját, de nem szülsz gyereket?

Nehéz megmondani, hogy mi lesz, de elég könnyen elképzelhető olyan megoldás, hogy megéri egyszerűen nem megszülni a beígért gyereket.

Fontos

Torontáli Zoltán
2019. február 15. 10:00 Vállalat

A kamionosok után a buszosoknál is kitörhet a kelet-nyugati európai csata

Az Európai Parlament lényegében helybenhagyta azt a javaslatcsomagot, amely alaposan átrendezheti a buszos közlekedést az unióban.

Váczi István
2019. február 13. 16:44 Vállalat

Dupla vagy semmit játszik a Suzuki a botrányos kirúgással

Jogi értelemben valószínűleg bukó helyzetbe hozta magát a Magyar Suzuki, de saját szempontjából ésszerű lépés lehetett: ha nincs szakszervezet, nem lesz sztrájk és „audis” béremelés.

2019. február 12. 08:57 Vállalat

Audi sztrájk: nem mindegy, hogy mi mennyi

Jól hangzik a félmilliós átlagfizetés, de egy betanított munkás alapbére feleennyi lehet. A sztrájk nemcsak a pénzről, hanem a szabadidőről és a kiszámítható munkáról is szólt.