Hírlevél feliratkozás
2021. április 12. 11:57 Fizetett hirdetés

Privátbank: ahol biztonságban gyarapodhat több tízmilliós vagyonunk

(Lantos Tamás az Investopedia pénzügyi szakértője.)

Természetes igényünk, hogy szeretnénk biztonságban tudni a pénzünket. Ha pedig nagyobb – akár több tízmillió forintos – vagyonnal rendelkezünk, akkor ez hatványozottan fontos. Nézzük, milyen lehetőségeket nyújt egy privátbanki szolgáltatás.

Elnevezése ellenére a privátbank nem egy különálló luxusépületet, hanem egy prémium szolgáltatást jelent, amelyet egyes kereskedelmi bankoknál, valamint független vagyonkezelőknél vehetünk igénybe.

Ez gyakorlatilag egy pénzügyi VIP-klub, amelybe csak azok a lakossági ügyfelek léphetnek be, akik nagyobb – legalább 10-25 millió forintos – vagyont tudhatnak magukénak.

Privátbanki ügyfélként természetesen számos tekintetben kivételezett helyzetbe kerülünk, a kiemelt figyelemtől és soron kívüli kiszolgálástól kezdve, a különleges extra szolgáltatásokon át, egészen a hazai és nemzetközi befektetési lehetőségek szélesebb kínálatáig.

Ráadásul a privátbankon keresztül a személyes privátbankárunk minden pénzügyünket – tehát a lakossági mellett a céges számlákat, valamint a hiteleinket és megtakarításainkat is – egy helyen, egy kézben kezeli, így nem kell egyik pénzintézettől a másikig szaladgálnunk ahhoz, hogy menedzselni tudjuk anyagi javainkat.

A „klubtagság” feltételei

Az, hogy mekkora rendelkezésre álló vagyonnal léphetünk be a kiváltságosok közé, szolgáltatónként változik.

Van ugyanis olyan bank, amelynél 120 millió alatti vagyonnal maximum a prémium ügyfelek közé tartozhatunk, a privátbanki szolgáltatást viszont még nem érhetjük el. Máshol viszont már 25 millió forint is elég ahhoz, hogy a VIP-kör részesei lehessünk.

 

Forrás: investopedia.hu

 

Bizonyos esetekben – megfelelő közvetítőkkel – viszont már akár 10 millió forinttal is bekerülhetünk a kiemelt ügyfelek világába.

Egyébként az is szolgáltatótól függ, hogy – felhalmozott vagyonunkat látva – maga az intézmény küld-e „meghívót” a privátbanki szolgáltatásra, vagy nekünk kell jelezni, ha teljesítettük a feltételeket.

A professzionális szolgáltatásért természetesen honorárium is jár – ez az úgynevezett sikerdíj. Ennek lényege, hogy a privátbankárnak köszönhetően elért hozamok egy része a szolgáltatót illeti meg. Ez a sikerdíjas rendszer tulajdonképpen azt teszi lehetővé, hogy a pénzügyi szakértők is a lehető legjobb hozamokra törekedjenek, hiszen ezen múlik az ő fizetségük is. Így biztosak lehetünk benne, hogy egy hajóban, egy célért evezünk, és a pénzünket a lehető legjobb hozamokkal fektetik be.

Profi segítség vagyonunk kezeléséhez

Ami különösen nagy előnyt jelent a hagyományos banki ügyintézéssel szemben, az az, hogy kiemelt ügyfélként kapunk egy dedikált privátbankárt. Ő egy olyan, magasan képzett, komoly tapasztalatokkal rendelkező pénzügyi szakember, aki személyesen kezeli befektetéseinket. Így nem kell kizárólag a saját pénzügyi tudásunk, a megérzéseink vagy a csillagok állása alapján meghoznunk a vagyonunkat érintő döntéseket.

Segítségével például könnyeben választ kaphatunk arra a kérdésre is, hogy – céljainkhoz és lehetőségeinkhez mérten – konkrétan mibe fektessük a pénzünket 2021-ben. Privátbanki ügyfélként ugyanis olyan lehetőségekkel is élhetünk, amelyekkel kisbefektetőként nem tudnánk.

Elérhetünk például egyedi vállalati kötvényeket, állampapírokat, egyedi részvényeket, valamint tőzsdei és egyéb befektetési eszközöket is – nemcsak hazai szinten, hanem a Föld bármely pontjáról. Ennek köszönhetően pedig valóban kinyílik előttünk a világ.

A privátbankárok egyébként alapvetően kétféle módon tudják kezelni a rájuk bízott vagyonunkat. Az egyik szolgáltatástípus a vagyonkezelés, a másik pedig a befektetési tanácsadás.

Fotó: Pixabay

A vagyonkezelésről bővebben

A vagyonkezelés lényege gyakorlatilag az, hogy privátbankárunkat felhatalmazzuk a pénzünk teljes körű kezelésére. Így minden befektetéssel kapcsolatos teendőt elintézhet a külön jóváhagyásunk nélkül.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a szakember ezután szabadon „garázdálkodhat” a megtakarításainkkal, ugyanis kizárólag az előre egyeztetett kockázatvállalási hajlandóságunk határain belül mozoghat. A minden egyes lépés előtti döntés súlyát azonban teljes mértékben leveszi a vállunkról.

Ilyenkor elengedhetetlen, hogy nyíltan és egyértelműen tisztázzuk a befektetési céljainkat, hiszen csak így tud a külön megkérdezésünk nélkül is nekünk megfelelő megoldásokat találni.

Rövid távú céljainkhoz, alacsony kockázattűrő hajlandóság esetén például nyilván nem fog részvényekkel orosz rulettezni, míg egy hosszabb távú befektetés esetén már akár merészebb választások is beleférhetnek. Ha ugyanis van időnk, akkor egy-egy rosszabb év ellenére is kiegyenlítődhet a befektetésünk, és összességében jóval magasabb hozamokat érhetünk el, mint mondjuk állampapírokkal.

Forrás: investopedia.hu

Azonban jó, ha tudjuk, hogy a korábban megbeszélt kockázattűrő hajlandóságunkon természetesen bármikor módosíthatunk – akár felfelé, akár lefelé.

Mielőtt azonban a vagyonkezelési szolgáltatás mellett tennénk le a voksunkat, mindenképpen érdemes utánanézni, hogy a jövendőbeli vagyonkezelőnk milyen eredményeket ért el korábban – főként a válsággal sújtott időszakokban, hiszen abból tűnik ki leginkább, hogy mennyire sikeresek a kríziskezelési stratégiái.

Mi pontosan a befektetési tanácsadás?

A „befektetési tanácsadás” elnevezés mögött egy olyan szolgáltatást találunk, amelyet igénybe véve a mi kezünkben marad a végső döntés meghozatalának joga és felelőssége.

Privátbankárunk támogatására és szakértelmére azonban ebben az esetben is teljes mértékben számíthatunk, tehát minden szükséges információt biztosít majd ahhoz, hogy a lehető legjobb befektetési lépéseket tehessük meg. A külön beleegyezésünk nélkül viszont az ő keze „meg van kötve”.

Kinek éri meg a leginkább?

A privátbanki szolgáltatás igénybevételét szakértőink elsősorban azoknak ajánlják, akiknek több tízmilliós vagyona van, és egyedi – akár nemzetközi – befektetési lehetőségekre vágynak.

Javasolt továbbá azoknak is, akik kiemelkedő hozamokat szeretnének elérni megtakarításaikkal, hogy valóban a maximumot hozhassák ki a pénzükből – mindezt különösebb pénzügyi szakképzettség nélkül, a lehető legbiztonságosabb mederben.

Nem mehetünk el azonban szó nélkül a tény mellett, miszerint a rengeteg előny és kiemelt szolgáltatás ellenére a hazai privátbanki szektor egy igazán összetett, kacifántos rendszert ölel fel.

Ezen a belső piacon ugyanis jellemzően olyan ajánlatokkal, lehetőségekkel és kedvezményekkel találhatjuk szembe magunkat, amelyek ugyan nagyon jól hangzanak, de csak bizonyos anyagi feltételek esetén válnak hasznunkra. Ráadásul a szolgáltatóknál elérhető szolgáltatásokat illetően is hatalmas különbségek lehetnek.

Ebből következik, hogy – mint a pénzügyi világ bármely területén – itt is rengeteg tényező figyelembe vételével kell mérlegelnünk, és bizony tudunk rosszul is választani. Egy nem ideális döntés következtében pedig könnyen messzebb sodródhatunk kitűzött céljainktól, sőt akár vagyonunk értékéből is veszíthetünk.

Épp ezért különösen körültekintően kell eljárnunk, amikor privátbank-választás előtt állunk. A jó hír azonban az, hogy jelentős mértékű stressztől és számos felesleges körtől kímélhetjük meg magunkat, ha nemcsak vagyonunkat bízzunk szakértőkre, hanem már a megfelelő privátbanki szolgáltatás kiválasztását is.

Kérjük hát bátran – ebben is – a független pénzügyi tanácsadók segítségét, hogy vagyonunk menedzselése és továbbgyarapítása ne idegeskedéssel teli, hanem nyugodt és biztonságos legyen.

A cikk megjelenését az Investopedia.hu támogatta.

Fizetett hirdetés befektetés privátbank privátbankár Olvasson tovább a kategóriában

Fizetett hirdetés

Forint Ferenc
2021. július 26. 09:41 Élet, Fizetett hirdetés

A járványhelyzet hatása a hazai magánegészségügyi szektorra

Amikor nagyon sok fül-orr-gégészeti ellátás szünetelt, vagy csak korlátozottan működött, az intézmény rendelésein résztvevők száma érezhetően megnövekedett.

Forint Ferenc
2021. július 12. 10:41 Fizetett hirdetés

Egy ceglédi nagyvállalat megmutatja, mit jelent a karbonsemlegesség a gyakorlatban

A ceglédi és budapesti telephellyel is rendelkező vállalat célja, hogy 2030-ra elérje a teljes karbonsemlegességet.

Fontos

Papp László
2021. augusztus 2. 17:07 Pénz

Lassulhat vagy meg is állhat az ingatlanárak emelkedése a kamatemelések miatt

Olyan sokféle módon érinti mindennapjainkat a jegybank kamatemelési ciklusa, hogy a következő hónapok izgalmasak lesznek a lakosság és a cégek számára is.

Stubnya Bence
2021. augusztus 2. 06:06 Adat, Vállalat

Mi történne valójában, ha 200 ezerre emelnénk a bruttó vagy akár a nettó minimálbért?

Orbán Viktor bruttó 200 ezres ajánlata nem kiugró, Karácsony Gergely nettó 200-as licitje már komolyabb, de érdemi hatása még annak is csak más intézkedésekkel kombinálva lenne.

Kasnyik Márton
2021. augusztus 1. 17:36 Élet

Egyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evett

Vad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.