Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 1. 11:42 Élet

Még mindig vita tárgya az Egyesült Államokban, hogy tanítsák-e az evolúciót a közoktatásban, pedig a hatása egyértelmű

Amerikában még mindig heves vitát vált ki, hogy tanítsák-e az evolúciót a közoktatásban vagy sem. Egy tanulmány megvizsgálta, milyen hatással van a gyerekekre, ha megkapják a tudományos ismereteket – az eredmény magáért beszélt. 

Önmagában persze nehéz megvizsgálni az evolúció oktatásának hatását, mivel az, hogy tanítják-e az iskolában, általában nagyban függ attól is, hogy egy államban milyen az általános hozzáállás az evolúció kérdéséhez. Azonban ez a hozzáállás hosszútávon nem nagyon változik, mégis egyes államokban bevezetik vagy éppen korlátozzák az evolúciós elmélet oktatását. Ezt a törést használja ki a szerző, így hasonló kultúrán belül tudja mérni, hogy milyen hatása van egy félig-meddig kívülről jövő sokknak.  

Első megállapítása a szerzőnek, hogy akik tanulnak az evolúcióról, azok jobban szerepelnek az országos standardizált teszteken. Bár ez az eredmény nem meglepő, mivel ennek a tesztnek része néhány az evolúcióval kapcsolatos kérdés is, így könnyen jobban teljesítenek azok a diákok, akik az iskolában hallottak már erről a témáról.  

Az egyik fontos kérdés viszont az, hogy akik iskolás korukban tanulnak az evolúcióról, vajon hosszútávon is inkább hisznek-e a tudományos tényeknek. Szerencsére van egy országos szintű kérdőíves felmérés, ahol többek között az evolúcióhoz való viszonyáról is kérdezik az amerikai lakosságot. Ezt összekötve azzal, hogy melyik államba jártak középiskolában meg lehet vizsgálni, hogy volt-e hatása a korai evolúció oktatásnak a felnőttkori nézetekre.  

A szerző eredményei szerint valóban inkább hisznek az evolúcióban azok, akik fiatal korukban tanulnak róla. Ami viszont még érdekesebb, hogy az, hogy tanultak-e az evolúcióról vagy sem,  

semmilyen hatással nincs arra, hogy vallásosak-e vagy milyen politikai nézeteket vallanak.  

Így jól megfér egymás mellett az evolúciós elmélet elfogadása és a vallási hit is.  

Egy másik fontos eredménye a tanulmánynak, hogy  

azok a fiatalok, akik tanulnak az evolúcióról nagyobb eséllyel választanak tudományos pályát.  

Mivel az ilyen szakmákban általában jobbak a fizetések, ez már egyéni szinten is egy pozitív hatás. Ugyanakkor társadalmi szinten is növeli az innováció mértékét, minél többeket foglalkoztatnak a tudományos ágazatok, így mindenkinek megéri az evolúció oktatása.  

Összességében a tanulmány lényege, hogy az iskolai tananyag hosszútávon is hatással van a tanulók nézeteire és jövőjére. A teljes tananyag tekintetében egy szűk szelet megváltoztatása már jelentős változásokat hozhat a diákok életében. Ebből kiindulva az átfogóbb, mélyebb természettudományos oktatás bizonyosan még nagyobb hatást érhet el és vonzóbbá teheti sok gyereknek a tudományos pályát.  

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet amerikai egyesült államok evolúció oktatás STEM Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Váczi István
2024. július 19. 14:47 Világ

Sokkal drágábban épülhet új atomerőmű Csehországban, mint Pakson

A dél-koreai KHNP építheti meg Csehország új atomerőművét a jelenleg is működő Dukovany atomerőmű telephelyén; 43 százalékkal lehet drágább, mint Paks 2.

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.