Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. november 1. 11:42 Élet

Még mindig vita tárgya az Egyesült Államokban, hogy tanítsák-e az evolúciót a közoktatásban, pedig a hatása egyértelmű

Amerikában még mindig heves vitát vált ki, hogy tanítsák-e az evolúciót a közoktatásban vagy sem. Egy tanulmány megvizsgálta, milyen hatással van a gyerekekre, ha megkapják a tudományos ismereteket – az eredmény magáért beszélt. 

Önmagában persze nehéz megvizsgálni az evolúció oktatásának hatását, mivel az, hogy tanítják-e az iskolában, általában nagyban függ attól is, hogy egy államban milyen az általános hozzáállás az evolúció kérdéséhez. Azonban ez a hozzáállás hosszútávon nem nagyon változik, mégis egyes államokban bevezetik vagy éppen korlátozzák az evolúciós elmélet oktatását. Ezt a törést használja ki a szerző, így hasonló kultúrán belül tudja mérni, hogy milyen hatása van egy félig-meddig kívülről jövő sokknak.  

Első megállapítása a szerzőnek, hogy akik tanulnak az evolúcióról, azok jobban szerepelnek az országos standardizált teszteken. Bár ez az eredmény nem meglepő, mivel ennek a tesztnek része néhány az evolúcióval kapcsolatos kérdés is, így könnyen jobban teljesítenek azok a diákok, akik az iskolában hallottak már erről a témáról.  

Az egyik fontos kérdés viszont az, hogy akik iskolás korukban tanulnak az evolúcióról, vajon hosszútávon is inkább hisznek-e a tudományos tényeknek. Szerencsére van egy országos szintű kérdőíves felmérés, ahol többek között az evolúcióhoz való viszonyáról is kérdezik az amerikai lakosságot. Ezt összekötve azzal, hogy melyik államba jártak középiskolában meg lehet vizsgálni, hogy volt-e hatása a korai evolúció oktatásnak a felnőttkori nézetekre.  

A szerző eredményei szerint valóban inkább hisznek az evolúcióban azok, akik fiatal korukban tanulnak róla. Ami viszont még érdekesebb, hogy az, hogy tanultak-e az evolúcióról vagy sem,  

semmilyen hatással nincs arra, hogy vallásosak-e vagy milyen politikai nézeteket vallanak.  

Így jól megfér egymás mellett az evolúciós elmélet elfogadása és a vallási hit is.  

Egy másik fontos eredménye a tanulmánynak, hogy  

azok a fiatalok, akik tanulnak az evolúcióról nagyobb eséllyel választanak tudományos pályát.  

Mivel az ilyen szakmákban általában jobbak a fizetések, ez már egyéni szinten is egy pozitív hatás. Ugyanakkor társadalmi szinten is növeli az innováció mértékét, minél többeket foglalkoztatnak a tudományos ágazatok, így mindenkinek megéri az evolúció oktatása.  

Összességében a tanulmány lényege, hogy az iskolai tananyag hosszútávon is hatással van a tanulók nézeteire és jövőjére. A teljes tananyag tekintetében egy szűk szelet megváltoztatása már jelentős változásokat hozhat a diákok életében. Ebből kiindulva az átfogóbb, mélyebb természettudományos oktatás bizonyosan még nagyobb hatást érhet el és vonzóbbá teheti sok gyereknek a tudományos pályát.  

Élet amerikai egyesült államok evolúció oktatás STEM Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2023. március 29. 04:34 Élet, Közélet

Orbán ellen fordult a százezrek által követett milliárdos édességgyáros

Az egyik leggazdagabb debreceni milliós nézettségű vicces videókat és zeneszámokat készít, repedő falú vármegyékről versel, és politikai szerepvállaláson töri a fejét.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Nagy Zsolt
2023. március 25. 16:47 Élet

A halálozási adatokon is látszik az óraátállítás miatti alvásmegvonás

Az óraátállítás egészségre gyakorolt negatív hatása kimutatható.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2023. március 31. 04:34 Világ

Tizenöt évet vesztett, de stabilizálódott az ukrán gazdaság

A tavalyi, 30 százalékos visszaesés után idén normalizálódni kezdett a gazdasági helyzet Ukrajnában, de az újjáépítés így is évtizedes projektnek ígérkezik.

Nagy Zsolt
2023. március 30. 17:35 Világ

A háborús bűnös Oroszország őrködhet áprilistól a világ békéje és biztonsága fölött

Az ukránok szerint ez egy rossz vicc. Ki lehet-e zárni Oroszországot az ENSZ-ből?

Nagy Zsolt
2023. március 30. 13:04 Világ

Kivégzés vár azokra az oroszokra, akik vissza akarnak vonulni a frontról

A visszavonulást megakadályozó egységek nem számítanak újdonságnak az orosz hadsereg történetében.